Ивайло Стамов: Събития като Националния форум „Сцена под Сините камъни", имат силата да вдъхновяват, образоват и забавляват децата

----
26.06.2024 / 12:36

1/ Г-н Стамов, за седма поредна година Сливен събра стотици деца от цялата страна в рамките на Националния театрален форум „Сцена под Сините камъни". Фестивалът се провежда под патронажа на Общински съвет - Сливен. Организатор е Народно читалище „Зора 1860"- Сливен. Вие също подкрепихте събитието. Защо решихте да станете спонсор на детския театрален фестивал?

 

Ивайло Стамов: Първо искам да благодаря на Общински съвет – Сливен и лично на г-н Димитър Митев за това, единствено по рода си събитие в страната, което се провежда в нашия град. Благодаря и на директора на фестивала Соня Келеведжиева, която е основният вдъхновител на идеята за създаването му, както и на кмета Стефан Радев и екипа му за подкрепата. Реших да подпомогна детския театрален фестивал, защото вярвам в силата на театъра. Това изкуство има силата да вдъхновява, да образова и да забавлява децата. Театърът може да помогне за насърчаване на творчеството, въображението и емоционалната интелигентност у младите хора, като същевременно ги учи на важни социални умения като работа в екип и комуникация. Освен това фестивалът предлага платформа за млади таланти да покажат своите умения и да получат признание за упоритата си работа. Като подкрепяме такива събития, можем да насърчим следващото поколение артисти и да осигурим по-богато културно изживяване за нашите деца.

 

2/ Вие се включвате с такава подкрепа за трети път. Според Вас изкуството как влияе на децата?

 

Ивайло Стамов: Изкуството има дълбоко въздействие върху децата, засягайки различни аспекти от тяхното развитие, включително когнитивни, емоционални, социални и физически умения. Участието на децата в различни форми на изкуствата обогатява живота им, както интелектуално, така и емоционално, подготвяйки ги за бъдещи академични и лични постижения. Изкуството позволява на децата да изразят себе си, чувствата и мислите си по уникален начин. Това им дава възможност да изследват своята креативност и индивидуалност. Участието в изкуства, независимо какви са те, може да доведе до запомнящи се преживявания, които те ще ценят през целия си живот, независимо дали става дума за поставяне на пиеса, създаване на картина или свирене на някакъв инструмент. Аз вярвам, че всички близо 300 деца, които се събраха в Сливен тази година, ще запазят спомена за това събитие и това преживяване за цял живот.

 

3/ Вашата професия е в съвсем различна сфера. Вие сте митнически агент. Занимавате се и с политика. Член сте на областното ръководство на ГЕРБ в Сливен. Кое е общото между всичко това, с което се занимавате?

 

Ивайло Стамов: Политиката и изкуството често се пресичат по различни начини, тъй като и двете са мощни инструменти за комуникация, изразяване и влияние върху обществото. Изкуството може да служи като мощен катализатор за политически диалог, образование и промяна. Като родител имам отношение и към въпросите на образованието и възпитанието на подрастващите. Но в случая, това, че съм политически ангажиран всъщност е доказателство за това, че ГЕРБ полага усилия за развитието на всички сектори и отрасли в страната. И културата, и здравеопазването, и образованието, науката, икономиката и всичко, което допринася за по – добрия и спокоен живот на българите е приоритет за ГЕРБ. Нуждите на българската култура и образование са политически въпрос, не засягат само общността. Образованието и културата са два сектора, които са важни за една държава толкова, колкото и икономиката. Затова е важно да подкрепяме местната си общност и децата.

 

4/ Като член и учредител на ГЕРБ следите отблизо развитието на политическата обстановка в страната. Какво е Вашето впечатление?

 

Ивайло Стамов: Изборите свършиха, но всички политически опоненти на ГЕРБ продължават да се държат като в предизборна кампания. По време на изборния период е нормално партиите да се фокусират върху популяризирането на своите платформи и критикуването на опонентите, за да привличат гласоподаватели. След изборите обаче би било разумно те да преминат към конструктивна опозиция, вместо да продължат с агресивната предизборна реторика. Продължаването на предизборната кампания след изборите може да създаде усещане за дестабилизиране на обществото. Това може да доведе до намаляване на доверието в демократичния процес и институциите, участващи в него.

 

5/ Каква трябва да е опозицията според Вас и какво очаквате да се случи?

 

Ивайло Стамов: Конструктивната опозиция включва предлагане на алтернативни политики и сътрудничество по определени въпроси, когато е в интерес на страната. Продължаването на враждебната предизборна кампания може да направи сътрудничеството между управляващите и опозиционните партии по-трудно, което може да възпрепятства усилията за справяне с национални или международни предизвикателства. Повтарящите се политически конфликти могат да доведат до умора сред избирателите, правейки ги по-малко ангажирани с политическия процес. Това може да доведе до намалено участие в бъдещи избори и общо разочарование от политическата система. Опозиционните партии трябва да приемат ролята си на конструктивна опозиция и да предложат алтернативни политики, да държат управляващите отговорни за техните действия и да си сътрудничат по въпроси, по които интересите на страната съвпадат, като същевременно запазят уважение към демократичния процес и институциите, включени в него. Надявам се в най – скоро време разумът да надделее и България да има стабилно правителство с пълен мандат!

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев