Сергей Игнатов от Сливен: „Спокоен съм за провеждането на матурите”

001
16.05.2011 / 18:59

Министърът на образованието Сергей Игнатов изрази увереност по време на посещението си в Сливен, че тази година няма да изтече информация за матурите, както това стана миналата година. „Спокоен съм за матурите. Тази година няма какво да изтече. Всички многобройни варианти са в компютъра. Изчислено е, че комбинациите са близо 12 милиона. Ще се видят само числа, а не готовия тест. След като той се форматира, ще бъде проверен за последен път от експертите на министерството. Едновременно с това, този тест, на друг компютър, ще се прехвърли в писмо за незрящите деца и го пускаме по мрежата. Подсигурени сме. Имаме три сървъра. Единият е на територията на министерството, другия – извън, ако случайно няма ток. Колегите от инспекторатите и гимназиите също са подготвени, така, че няма да има проблеми”, каза Сергей Игнатов.

Той допълни, че няма вариант да отпадне възможността за избор на втората задължителна матура. Според него държавният изпит в професионалните гимназии трябва да получи статут на държавен зрелостен изпит. „Въпросът е да дадем възможност на децата това, което изучават в своята професия, да има статут на държавен зрелостен изпит. Това ще бъде в новия закон и ще бъде окончателно и ще бъде добре за тях”, допълни министърът.

На въпрос на журналисти какво ще се случи с общинските училища, които алармират, че парите за издръжка ще им стигнат до есента, Сергей Игнатов отговори: „Анализът на нашето министерство и на финансовото не ни дава резултат, че на общинските училища няма да им стигне бюджета. Това, което г-жа Янка Такева обяви, го прави за да заостри вниманието към образователната система и да бъде в подкрепа на образователния министър и финансовото подсигуряване на учебната година. От тези 700 училища, за които тя каза, 530 са подсигурени през регионалното министерство, като имат парите за отопление, има пари за заплати. Естествено, в криза сме. Намалени са средствата по останалите програми, но за сметка на това спечелихме 520 милиона за образование, европейски пари. Те са за извънкласни дейности, за квалификация на учителите и за целодневна организация на учебния ден, включително и за децата от средищните училища в осми клас. Около 100 милиона са за стажове и практики”. Министър Игнатов поясни, че стария проект за евростипендиите е бил до август месец, като отчитането е ставало до ноември. Тази година парите са над 46 милиона, а миналата са били 39 милиона. Студентите ще получат евростипендиите в началото на учебната година – през септември, а не от началото на календарната година. Образователният министър коментира и думите на президента Георги Първанов, според които реформата в българското образование върви бавно, а материалът, който се преподава в училище, е труден: „Той повтаря това, което ние говорим от една година. В българското училище се преподава материя от университетите, ние учим твърде сложни неща, а на простите се учим след училище. Затова предлагаме нов законопроект за училищното образование. Реформата в образованието върви бавно по много причини. Аз бих задал въпроса защо трябваше да има вето върху закона за развитие на академичния състав миналата година, с което се забавиха процедурите до декември месец и след това имаше много други такива действия, свързани с Конституционния съд. Но реформата не може да върви революционно и скоообразно. Тя върви с такава скорост с каквато системата може да я понесе”.

Още снимки от новината

003
002

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев