Образователната ни система е повлияна от прехода, смята министър Игнатов

001
19.05.2011 / 10:48

„Лично съм ангажиран с промените, които трябва да се направят в българското образование”, заяви пред аудиторията в ІІІ ОУ „Д-р Ив. Селимински"-Сливен министърът на образованието Сергей Игнатов. По време на посещението си в Сливен той се срещна с ръководството на областна администрация, директори на училища и зам. кметове от общините Сливен, Нова Загора, Твърдица и Котел. Проблемите в образованието са световни, не са само в България, допълни министърът. Според него, например в САЩ и Великобритания, основната дискусия е на тема образование. Не само заради политическите дивиденти, но и защото светът наистина преживява драматична промяна.

Освен това, върху нашата образователна система е повлиял и преходът от тоталитарно управление към демокрация. За съжаление, каза министърът, това, което става в момента като културен феномен, не е изследвано и езика на тази промяна не е изучен и не е написан. „Съвсем уверено мога да изкажа твърдението, че следващите 10 години промените ще бъдат още по-скоростни. Ние наистина трябва да подготвим нашите деца за света, за да не мине съкрушителен ураган, така както се случи 89-90 година. Излизайки от едно съвършено стерилно, подредено по друг начин общество, ние интелигентните хора с дипломи, се чудихме какво да правим. Оказа се, че образованието, което имаме, е много добро, но по-голяма част от българската интелигенция не беше подготвена за този преход. Наложи се хора с дипломи за висше образование, хора с докторски степени, да започнат да копаят канали, да карат таксита, да мият чинии. Всъщност, преходът премина в ръцете на една по-необразована, но по-агресивна част”, допълни Сергей Игнатов. Той допълни, че в момента анализите показват, че образователната система подготвя добри изпълнители. Бизнесът обаче от друга страна казва, че децата излизат от училище неподготвени и трябва допълнително да бъдат обучавани. Според министъра, големият проблем за образователната система навсякъде по света, и особено за България, е подготовката на хора, на които предстои да вземат решения, да ръководят отделни структури и цялата държава.

Основният въпрос е как да се развие потенциалът на всяко дете и това се обсъжда във всички страни, където се провеждат реформи и не случайно в последните две години върви вълна от приемане на нови закони в училищното образование. Игнатов смята, че ще се увеличава броя на хората, които не просто ще бъдат мениджъри, а такива, които ще създават собствено работно място и ще бъдат едновременно работодатели на себе си, а сами те и в тази роля наемни работници. Именно в тази посока са и разсъжденията на екипа на министерството, когато предлага да се премине към една съществена промяна в образователната среда, а инструмент за такава промяна е закона. „Имаме един Закон за народната просвета, който е писан преди Конституцията, постоянно е подлаган на допълнения, различни поправки в нормативната уредба, но чисто философски ако погледнем този закон, ще видим, че той е инструмент, който урежда повече администрирането на системата. Според Сергей Игнатов всички усилия трябва да бъдат насочени към развитието на потенциала на българските деца. „Имаме нужда от обхватно, постепенно обхващане на децата в целодневната форма на организация от първи клас до седми клас. Тази година ще имаме и втори клас, парите са гласувани в Министерски съвет. Спечелени са европейски пари за децата до осми клас от средищните училища Ние спечелихме на първи декември 520 милиона, с които, ако добавите в един бюджет от 2 милиарда и 575 милиона, надхвърляме, 3 милиарда живи пари за образование. Специално перо се отделя за целодневната форма и особено за тези училища до осми клас”, допълни той.

Игнатов заяви, че е много важна работата в посока квалификацията на учителите. Той отчете като положителна стъпка приемането на задължителна предучилищна подготовка от 2 години. „Не е само заради ромчетата, турците с български корен, той е за всички. Има и много български деца, които не владеят добре българския език. Освен това знаете, че има предложение, и стоим твърдо зад него, децата до трети клас да не се оценяват с числа и да няма повтаряне до четвърти клас. Тепърва се обсъжда и се развива идеята за група, която да подпомага детето и в която да влиза класния ръководител”, каза в заключение министърът на образованието.

 

 

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев