Юлияна Колева: „Забраната на митинги пред храмовете не е решение на проблемите”

001
31.05.2011 / 16:28

Народният представител от ГЕРБ-Сливен и член на Парламентарната правна комисия Юлияна Колева коментира Проектозакона за изменение и допълнение на Закона за събранията, митингите и манифестациите. Документът бе внесен преди дни от депутата Христо Бисеров от ДПС. Той предлага в член 7 на закона да се добавят нови алинеи. Предлага се забрана на провеждането на събрание, митинг или манифестация в непосредствена близост до сгради или помещения, представляващи обредни, молитвени или богослужебни домове, храмове или манастири за публични религиозни обреди, ритуали или служби, а така също и гробищни паркове, по време на провеждане на такива редовни обреди, ритуали или служби.

„Разбирам мотивите, които са накарали г-н Бисеров да внесе този законопроект. Предполагам, че той изразява общото отношение на ПГ на ДПС към въпроса. Това е съвсем обяснимо с оглед събитията, които се случиха скоро. Аз ще дам един друг пример - нека да имаме предвид площада пред храма „Александър Невски”. Този площад стана символ на митингите на демократичните сили от началото на демократичните промени в България. Така, че не е толкова лесен въпросът, колкото изглежда на пръв поглед. Площад „Александър Невски” не може да бъде затворен за провеждане на митинги. Ще търсим някакво компромисно решение, но не бих казала, че точно този е законопроекта, който би решил този въпрос. Като идея трябва да го разглеждаме въпроса, но не мога да кажа че забраната за провеждане на публични мероприятия в близост до храмове е решението на проблема. Иначе факт е, че парламента трябва да се занимае и да потърси решение на възможностите за проява на агресия към молещите се от която и да било религия", каза Юлиана Колева.

Тя предполага, че на много други места в страната площадните пространства около храмовете са места, които не могат да бъдат ограничени за провеждане на такъв тип обществени дейности. При конкретния случай с джамията в София, там пространството е много тясно, но пък от другата и страна, се намира едно площадно пространство до старата баня, една част от която сега е музей на София. Другата част е неизползваема и все още се коментира какво предназначение да има. „Ето това пространство би могло да се използва и се използва доста често за различни мероприятия. Там е едно естествено средище на хора. Никога до сега подобен сблъсък не е имало, даже доколкото си спомням, там имаше по едно време гей-мероприятия, като всичко отмина мирно и тихо, с обществени нагласи изключително далеч от проявата на каквото и да е насилие. Въпреки всичко това място е средище на три религии. Има там наблизо християнски храм, има синагога, а има и джамия, като джамията и синагогата са исторически поставени на това място и там в никакъв случай не могат да бъдат ограничавано религиозното служене в тези храмове”, допълни Колева.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев