Мария Григорова: Решение на Общинския съвет ще доведе до падане на данъчната тежест на някои имоти

001
06.07.2011 / 11:10

Поредното, петдесето заседание на Общински съвет-Сливен е насрочено за 7 юли от 14 часа. В дневния ред са включени 41 точки. Председателят на Общинския съвет Мария Григорова заяви, че няма информация дали ще постъпят допълнителни точки. „Най-важните, с обществено значение решения, които трябва да вземем, са свързани с определяне границите на зоните в населените места на община Сливен и изменението на бюджета на Общината за 2011 година. В годините, от когато съм председател на този съвет и когато бях председател на Комисията по устройство на територията, при нас постъпваха доста жалби, особено от собственици на имоти, които се намират в местността Асеновец. Те се оплакваха от високия годишния данък и такса смет. Тези и други подобни жалби от граждани, бяха причина общинската администрация да внесе това предложение, с което отменя решение 269 от 1997 година, с което се определят границите на териториите на населените места в община Сливен. Аз смятам, че това е акт, който малко късно приемаме, но все пак ще доведе до облекчения на данъчната тежест за имоти, които наистина не са атрактивни и се намират на такива територии, където почти няма застрояване”, каза Григорова. Тя допълни, че промените не са драстични и поясни, че Община Сливен е районирана на 5 зони, като за първа и втора няма никакви промени. В трета зона е включен спортен парк Юнак, а в 5 зона е включен кв. „Асеновец”, който до този момент е бил в зона 3. „Това ще доведе до падане на данъчната тежест на тези имоти. Населените места са разпределени в 5 категории, като една е гр. Кермен, който има 2 категории, село Блатец има две зони. Новото е, че селата Бяла, Самуилово, Селиминово и Сотиря до сега бяха с една зона, а сега стана зонирането и в централната част на селата ще са с увеличена данъчна тежест, а тези в периферията, ще останат с досега действащите данъци. При определяне на коефициент на местоположение на имоти в селищното образование Изгрев, селището Кирилово и землището на Сливен, се прилага при коефициента за тези имоти, които са извън границите на населеното място. По тази причина имотите в тези селища също ще бъдат с по-малка данъчна тежест. Ние имахме задължение към гражданите да направим това зониране и мисля, че няма да останат недоволни от вземането на това наше решение”, изрази увереност Мария Григорова.

Според нея, другата важна точка, която трябва да се разгледа на тази сесия, е изменението на бюджета на общината за 2011 година. Според председателя на Общинския съвет в Сливен, е вероятно до края на мандата да се наложат още две изменения, които са продиктувани от средствата, които се получават по оперативните програми на ЕС. „Всички знаем, че преди три седмици бяха подписани 4 договора и започваме работа по тях, като очакваме да постъпи авансово плащане към Общината. Най-важните промени, които трябва да гласуваме на сесията, са свързани с промяна на капиталовите разходи, финансирани от постъпления от продажба на общински нефинансови активи, както и план-сметка за извънбюджетните фондове, Национален фонд, Министерство на финансите, във връзка с изпълнение на проекти по оперативни програми за регионално развитие”, каза Григорова. Тя уточни, че става въпрос за няколко проекта. Първият е за възстановяване на път - общинска собственост до крепостта Туида. Вторият е за корекция на коритото на Дюлева река, първи етап. Следват проектите за благоустрояване на парк Юнак, социални услуги за социално включване в Център за настаняване от семеен тип за деца с увреждания, проект за подобряване на образователната инфраструктура в община Сливен, въвеждане на мерки за енергийна ефективност, както и проект за подобряване на социалната инфраструктура – саниране, реномиране и оборудване на детски център за деца и възрастни с умствена изостаналост „Св. Стилиян Детепазител”, както и Дома за стари хора в Сливен. Предстои работа и по още четири проекта на общината, свързани с отваряне на ул. „Раковски”, основен ремонт на детска градина „Мак” и корекция на Дюлева река. Другата причина, която налага корекция на бюджета за 2011 година, е промяната на колективния трудов договор в отдел „здравеопазване” и в промяна на браншовото споразумение при музеи, художествени галерии, паметници на културата и етнографските комплекси с регионален характер. Тази промяна се налага във връзка с корекция на допълнителното трудово възнаграждение за продължителна работа, като от 0,8 процента, се увеличава на 1 процент на година, което ще се поеме от собствени средства на общината.

На предстоящата сесия Общинският съвет ще гласува още даване на съгласие за одобряване на споразумение на сътрудничество свързано с проект на община Сливен за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за функциониране на национална мрежа от областни информационни центрове за кохезионна политика в България по Оперативна програма „Техническа помощ”. Има предложения, свързани с актуализация на годишната програма управление и разпореждане с общинска собственост.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев