Министърът на земеделието бе в Сливен по покана на Десислава Танева

003
11.07.2011 / 14:43

Народният представител от ГЕРБ-Сливен и председател на Парламентарната комисия по земеделие Десислава Танева посрещна в Сливен министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов. По нейна покана министърът посети сливенска ферма и се срещна със земеделски производители от областта. На срещата присъстваха още Свилен Костов, заместник-изпълнителен директор на ДФ "Земеделие" и Кирил Кирков, директор на дирекция „Животновъдство” в Министерството на земеделието и храните. Министър Найденов заяви, че се очаква от Брюксел да даде разрешение за отпадане на ограничението от 1 000 декара за подпомагане на необлагодетелстваните райони. Той коментира и отпадналите изисквания да се получават субсидии само ако бъдат изплатени задълженията към НАП.

„В животновъдството ситуацията е най-тежка. Кредитите ще бъдат разсрочени. Осигурихме допълнителен финансов ресурс от 20 милиона, който не беше предвиден и го нямаше в план сметката. Отделно коментирахме с колегата от ДФЗ какво можем да направим по мярка 121, тъй като ние поискахме корекция и допълнителни 143 милиона лева, които да отидат по тази мярка и чакаме разрешението от Брюксел”, каза Найденов.

Относно националните доплащания министърът заяви, че това, което може да задели правителството като средства за бюджет 2012 г., е около 500 – 550 милиона лева, което е повече, отколкото сега. Въпросът е те да бъдат разпределени правилно и справедливо след водене на преговори. На срещата бяха поставени и въпроси, свързани със селскостопанска академия, овощарството, цената на водата за поливане и др.

Пред журналисти министър Найденов заяви, че зърнения баланс на страната не е застрашен и отдавна е изпълнен. До момента са прибрани над 70 процента от ечемика и половината от пшеницата. Средният добив от пшеница е 400 кг от декар и 365 кг от декар за ечемик. Според министъра качеството на пшеницата е по-добро от миналата година. Той е убеден, че няма опасност от зърнена криза и увеличение на цената на хляба. Найденов увери, че ще настоява за отсрочка за привеждане на животновъдните ферми с европейските изисквания. Земеделският министър припомни на зеленчукопроизводителите, че на 11 юли изтича последният срок за подаване на формуляри за обезщетение от ЕК. Един месец ще отнеме обработката от страна на Министерството на земеделието и храните, а след това те ще бъдат изпратени в Европа. Министърът бе категоричен, че зеленчукопроизводителите няма да бъдат ощетени, тъй като компенсациите за нереализирана продукция са малко над реалните изкупни цени.

Още снимки от новината

004
002
001

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев