Десислава Танева и зам.министър се срещнаха с животновъди и земеделци

001
28.07.2011 / 21:42

Народният представител от ГЕРБ и председател на Парламентарната комисия по земеделие и гори Десислава Танева и заместник-министърът на земеделието д-р Цветан Димитров бяха на среща със земеделски производители в читалището в село Гавраилово. Това стана след като двамата откриха 10-то издание на празника „Златна праскова”. Заместник – министър Димитров откри срещата с информация за новостите в сектора на овощарството:

“Успяхме да убедим Европейския съюз и България получи 15 млн. за субсидиране на трайните насаждения. Средствата ще се разпределят по определени изисквания и стандарти за качество, както и агротехнологии”.

Д-р Димитров смята, че важна стъпка за оптимизиране на сектора ще бъде възобновяването на диалога между производители, държава и наука. Според него овощарството трябва да се развива успоредно с преработвателните мощности, за да може да се реагира при кризисна ситуация, какъвто беше случая с краставиците. В читалището на село Гавраилово се обсъждаха и теми, свързани с допустимия слой за подпомагане и цената на водата за поливане. Заместник-министър Цветан Димитров разясни, че се разработва нова методика за работата на Напоителни системи, която да бъде насочена към земеделските производители и да обслужва техните интереси. На въпроси на земеделците отговаряха още Диана Трифонова и Владислав Цветанов, експерти от Дирекция „Развитие на селските райони” в Министерството на земеделието и храните.

По-късно Десислава Танева и д-р Цветан Димитров, участваха в среща с животновъди в залата на Областна администрация – Сливен. На въпрос, свързан с възможността за разсрочване на кредитите на животновъдите, д-р Димитров отговори : „Има предложение и министърът е одобрил решение по този проблем. Въпросът е какво ще се случи с тези кредити през следващата година. В момента работим върху това как да направим така, че да бъде справедливо за всички. Единият начин е - опрощаваме ги и който плащал, да не е плащал. Това не бих казал, че е най-добрия вариант. Другият начин е да се види средно по колко вноски или колко процента са върнати така, че всички да стигнат до това ниво и да бъдат подпомогнати фермерите да се издължат на държавата по схемата на държавните помощи. Мисля, че това е най-справедливия вариант и работим по него. Този вариант би било възможно да бъде решен през лятото на следващата година”.

По отношение на субсидиите д-р Цветан Димитров заяви, че става въпрос за глава животно и това са национални доплащания. Те задължително ще се платят в началото на декември. Беше засегнат и въпрос, свързан с акциза на горивата, който д-р Димитров определи като много спорен и информира, че е изпратен документ до Европейската комисия и животновъдите, както и земеделците, ще получават ваучери от ДФ „Земеделие” според големината на стопанството. След срещата в Областна администрация-Сливен Десислава Танева и д-р Цветан Димитров отпътуваха за Котел и Твърдица за срещи с животновъди от двете общини.

 

Още снимки от новината

002
003

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев