Десислава Танева и Красимир Коев се срещнаха с лозари и винари от Сливен

001
03.09.2011 / 15:48

Народният представител от ГЕРБ Сливен и председател на Парламентарната комисия по земеделие Десислава Танева и директорът на Изпълнителна агенция по лозата и виното инж. Красимир Коев се срещнаха с лозари и винопроизводители от регион Сливен. Тема на срещата бе "Гроздоберна кампания 2011". Инициативата за форума е на агенцията с цел набелязване на мерки преди старта на кампанията по отношение на продажби цени, нерегламентирани отношения и тяхното решаване, за да може тя да протече нормално. „Трябва този, който има количества грозде, да си го продаде на достатъчно високи цени. Съответно винарските предприятия да купят хубаво грозде с високо захарно съдържание и да произведат прекрасни вина, които да реализират в страната и чужбина”, каза Коев. Той обясни, че с органите на МВР има подписан план от миналата година, който действа. С помощта на жандармерията в невралгични зони, където през годините има наслоени проблеми, са разположени силите на реда, за да се прекрати нашествието на нерегламентираните търговци и кражбите на грозде. „По отношение на цените, ние, като държава, никога не можем да се ангажираме с минимални, максимални или средни цени. Това е пазарен елемент и зависи от търсенето и предлагането. Големият проблем е разпокъсаността на малките насаждения и липсата на обединение на производителите.

Винаги съм призовавал да не се чака конюнктурата на пазара до последния момент, а призовавам хората да сключват договори за продукцията си предварително, където може, разбира се”, допълни инж. Коев. Той гарантира, че няма да има нерегламентиран внос на грозде в страната, което да бъде на дъмпингови цени и да подбива цените на родното производство. Миналата година абсолютно всичко, което е тръгнало от Македония за България, е било спряно. На въпрос, свързан с бъдещето на субсидиите в сектора, инж. Коев каза: „Към момента ние сме на 40 процента от субсидиите на другите страни членки от ЕС. Когато влязохме в ЕС през 2007 г. стартирахме от 25 процента от нивото на техните субсидии. До 2016 г. субсидиите ще бъдат изравнени, каквито са във Франция, Гърция, Испания, такива ще бъдат и в България, като се водят разговори да стане по-рано”.

Директорът на Изпълнителната агенция по лозата и виното каза още, че данни на статистиката сочат, че реколтата тази година, като количество и качество, ще бъде много добра. Смята се, че за последните 10 години това ще бъде една от най-добрите реколти. Коев отчете, че през първото шестмесечие на 2011 година страната ни има ръст от на 1 процент спрямо първото шестмесечие на 2010 г., забелязва се и огромен ръст на вътрешното потребление на вината. „Та затова не бих се наел да кажа, че няма да има проблеми, но се надявам да са доста по-малко от предни години по отношение на изкупуването на гроздето”, каза в допълнение инж. Коев.

Народният представител Десислава Танева изрази задоволство от провеждането на срещата. „Винаги съм смятала, че диалогът между държавата и институциите в нейните сектори, заедно с бизнеса и представителите на стопанските и браншовите организации, е най-доброто, което кара държавата да взема правилните решения. Ние провеждаме открита политика на комуникация с браншовите организации и мисля, че трябва да продължим така, че нещата, които се случват, да бъдат адекватни на необходимостта на бизнеса», каза Танева. Тя увери, че след срещата всички агенции и представители на Министерство на земеделието и храните в област Сливен са отворени за диалог със земеделските производители за разрешаване на техните проблеми. „Ще се радвам комуникацията да стане правило в отношенията между държавата и бизнеса”, допълни депутатът.

На срещата присъстваха още областният управител Марин Кавръков, Тодор Братанов - директор на Областна дирекция „Земеделие и гори" и Янка Георгиева - началник отдел Разплащателна агенция към Държавен фонд „Земеделие”.

 

 

Още снимки от новината

002
003

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев