Бойко Борисов: Строга фискална дисциплина е лечението за европейската политика

----
08.12.2011 / 19:22

Да се стимулират държавите, които спазват бюджетен дефицит 3%, предложи председателят на ПП ГЕРБ и министър-председател Бойко Борисов преди срещата на лидерите в рамките на 20-ия конгрес на Европейската народна партия в Марсилия (Франция). Според Борисов е нужно страните-членки на ЕС да направят промени в конституциите си в посока на фискалната дисциплина и това да бъде „златното правило”. В подобни моменти не трябва да се подвеждаме по популизма на социалистите и техните идеи да изхарчим парите и после другите да ги изкарват. “Строга фискална дисциплина – това е лечението за европейската политика”, коментира Борисов. Той обяви, че не е „против” за слабите и недисциплинирани държави да се направят антикризисни мерки, за да им бъде помогнато. „Но в никакъв случай това не бива да се допуска без да се толерират и отличниците като България. С една дума, ако на слабите страни бъде дадена възможността вътрешното им кофинансиране да е 5%, и за страните-отличници също да бъде 5%, иначе няма никаква икономическа логика. Защото с 5% кофинансиране, тези държави ще усвоят повече пари и в един момент ще се окаже, че те са работили по-добре и са изпреварили страните-отличници. Това не бива да се допуска, иначе ставаме социалисти”, категоричен бе Борисов.

 

По време на конгреса на ЕНП президентът на Франция Никола Саркози заяви, че няма да има втори шанс за Европа, ако не се стигне до съгласие този петък. Според него Европа се намира в опасна ситуация и страните трябва да имат куража да диагностицират правилната диагноза и да се реагира през следващите няколко седмици. Саркози отправи критика към Европейската комисия относно необходимостта от лоялна конкуренция в Европа, защото европейският пазар е най-отворения за трети страни. "Да на конкуренцията, не на протекционизма, нужна е лоялна конкуренция", коментира Саркози и уточни, че една такава конкуренцията ще ни позволи да защитим правата на европейските потребители и да изградим силни и проспериращи европейски предприятия. Според Саркози трябва да има повече интеграция в Еврозоната и той се надява това да е исторически конгрес за доброто на Европа. В този ред на мисли, френският президент каза, че присъединяването на страни към Еврозоната, които не са готови за нея, трябва да се използва не като критика, а като основа за анализ и реакция на последствията.

 

От своя страна германският канцлер Ангела Меркел заяви пред конгреса, че развитието на Европа зависи от всички нас и трябва да действаме заедно, а не да се отдаваме на национален егоизъм. „Правилата трябва да са по-силни и трябва да дадем ясен знак, за да убедим всички в силата на еврото. Големите и малките държави трябва да работим заедно”, подчерта Меркел.

 

Европейският съюз е съюз на солидарността, каза пред конгреса на ЕНП председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу. „Трябва да осъзнаем, че всички сме взаимносвързани, така че когато говорим за суверинитет, ако искаме да прогресираме, всичко трябва да става с ясното разбиране, че това е споделен суверинитет. Трябва да се обвързва отговорност със солидарност, дисциплина с конвергенция, стабилност с растеж”, обясни Барозу. Председателят на комисията каза „ДА” за промяна в Договорите, ако страните могат да гарантират, че са готови и че ще успеят да ги ратифицират. „Време е да подредим собствената си къща, гордеейки се с това, което е проект на мира, на солидарността, на пазарната социална икономика. И това може да стане само, ако се опираме на европейските институции – Европейската комисия, Европейския съд, Европейската централна банка”, коментира още Барозу.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев