Бойко Борисов: С Шенген МВР се справи фантастично

Бойко Борисов
19.12.2011 / 20:39

Три пъти Политик на годината. Тази година Политик на годината е Росен Плевнелиев. Това според вас само заради ограничението вие да не може да станете четвърти път ли е?

 

Не, не. То, ако ме питате, е хубаво по един път да се става, защото после започва да досажда на хората, но поздравявам го Росен Плевнелиев за това, че получи тази награда. Както и на награждаването казах, догодина му пожелавам пак да е, вече като президент, защото тази година хората оценяваха това, което е направил той в ролята си на министър, в инфраструктурните проекти, пътища, магистрали, екология. Така че истински съм щастлив, че вашите слушатели са оценили работата на Росен.

 

Как ще реагирате, когато Росен Плевнелиев като президент наложи вето, сезира Конституционния съд за предложен от вашето правителство закон?

 

Ами, за да го направи Росен Плевнелиев, значи трябва много голяма грешка да сме направили. И във всеки случай ще се вслушаме в това, което...

 

Той впрочем вече отправи два упрека към вас, и то във връзка с начина, по който комуникирате важни неща. Преди него и Иван Костов постави въпроса да отидете в парламента и да кажете какво всъщност сте си говорили с европейските лидери миналата седмица, какво вие сте казали там. Росен Плевнелиев също подчерта, че трябва да го направите.

 

Аз естествено ще го направя. Естествено ще го направя и в случая то си има начин на действие. Съжалявам, че не го знаят, а той именно е: първо, протоколът и от всичко това, което се случва на Европейския съвет, ще дойде в... е дошъл в петък някъде. Външният министър веднага отиде и всичко това, което по дипломатичен път е дошло и което се е говорило, го представи като позиция в парламента. А сега, тази седмица, дето идва, ще отида аз. Ще отида, когато вече всичко като материали е готово.

 

Добре, разкажете какво се случи на този съвет.

 

С една дума упрекът им абсолютно е неоснователен, защото ние спазваме тази традиция и тенденция.

 

С какво се съгласи България и с какво не в това бъдещо междуправителствено споразумение на страните от еврозоната и част от страните в Европейския съюз, за задълбочаване на икономическата и фискална интеграция?

 

Този път те приеха всъщност основните неща, които България от година и половина някъде... година, иска да се случат навсякъде в Европа и естествено в България. Така че г-н Костов, вместо да обяснява кога трябва да отида в парламента, да ни подкрепи за пакта за финансова стабилност, защото това е златното правило, така наречено в Европа златно правило - 3% бюджетен дефицит, 60% външен дълг.

 

А защо избрахте да се държите наистина като огромното мнозинство в Европа, а не например като Великобритания, която поставя условия?

 

Ами, защото, първо, Великобритания още от влизането си не е в еврозоната, няма да въвежда никога евро, така са се разбрали. За Великобритания има няколко изключения в самия договор, когато е подписвала за присъединяване. Така че тя има своя монетарна политика, която води, затова само Англия остана отвън.

 

Да, но тя постави условия, които не са пряко свързани с този пакт...

 

Какви условия е поставила?

 

Свързани са с банкови регулации например, които я засягат. Няма смисъл да влизаме в детайлите... Защо България не постави условия...

 

Ако и България можеше да си... А?

 

Защо България не постави например условия, ако ще се интегрираме, дайте и за границите да се интегрираме, а не да ни...

 

Ами ние сме интегрирани в границите...

 

За Шенген става дума, защо не...

 

Да, ние сме интегрирани в...

 

Защо не беше поставено това условие от България?

 

Ние сме интегрирани в Шенген.

 

България не е в Шенген още.

 

Ние от май месец работим и ползваме шенгенската система. И от 27 държави 26 са „за” България, какво да го поставям повече? И решението на съвета, за което аз благодарих на всички колеги... особено президентът Саркози, такава реч дръпна в защита на България пред Холандия, че просто тази дискусия вече за мен губи и смисъл, защото всички държави категорично до една се изказаха в полза на България. А Холандия, понеже има вътре в себе си коалиционно споразумение между крайно дясна партия и другата дясна партия, в което още преди да направят правителство, са се разбрали да не пускат България и Румъния в Шенген, независимо от това дали е изпълнила или не е изпълнила критериите. И утре... Това не е европейско, това не е начин за действие. И всички държави им го казаха. Така. Какви условия да поставям повече.

 

Симеон Дянков говореше за друго условие - да паднат на 10% съфинансиранията от националния бюджет по европейските фондове. Той каза „успоредно текат преговорите и това е условие”.

 

Това го поставих и на съвета, и пред Европейската народна партия, и съответно и пред г-жа Меркел, защото там има един пакт за подпомагане от големите страни на изоставащите слаби държави, които не спазват финансовата дисциплина, и където са се разбрали пет процента от вътрешния им бюджет да отиде за кофинансиране на европейските проекти. А България... примерно в инфраструктурните проекти финансираме 20%, в жп проектите дори 40%. И аз им казах „вижте, това дори и в комунизма го няма”.

 

Ако не се съгласят, ще подпишем ли другото споразумение, фискалния пакт? Доколко са обвързани двете неща?

 

Не, фискалният пакт, вижте, това е една много... много груба, груба, бих казал, грубо използване на демокрацията в Европейския съвет. Ако всяка една държава започне да се прави на интересна, е точната дума...

 

Като англичаните.

 

Както холандците, както англичаните, то всъщност няма да има Европейски съюз. И те им го казваха и на Дейвид - „Дейвид, след като вие нямате евро и няма да въвеждате евро, ами оставете другите да се разберем, да стабилизираме своята валута”. Защо си против? Бъди си против, но остави... защото основното, което английският премиер не искаше да се запише, е европейските институции да помагат за стабилизирането на еврото. Това беше основното правило.

 

Добре, не е ли да се правиш на интересен, ако всички решат, че ще дадат всеки според мащаба си някакви пари в Международния валутен фонд, който всъщност ще спасява точно Европа, и България да казва „ами, няма да направим както чехи, поляци, шведи, датчани, англичани, които също са извън еврозоната, но които казват „да, ние ще участваме”... мисля, че този дял е там 50 млрд. евро. И те казват „ние ще участваме, а България, твърдейки, че е много стабилна и добре с парите” казва „няма да участваме”.

 

Не, ние няма да участваме по простата причина, че, първо, не сме в еврозоната и, второ, ние в момента...

 

Пет страни извън еврозоната изброих, които ще участват.

 

Ами няма да участваме, ние сме го заявили.

 

С какъв аргумент...

 

Ние няма да си намаляваме данъците и няма да участваме с пари по простата причина, че ние сме най-бедната държава в Европейския съюз. И казвам така: тези, които са по-богати, а финансово недисциплинирани, да си направят пенсиите и заплатите като в България и тогава вече можем да мислим някога да им помагаме на тях. Дотогава не помагаме. А в случая ние не можем да сме против нещо, което самите ние го искахме. Това е именно пактът за финансова стабилност, да влезе в конституциите на европейските държави, както и в българската, че никое правителство не може да прескача трипроцентния бюджетен дефицит. Така че това сме го направили.

 

От какво се лишихте заради кризата тази година? Понеже като кажеш криза, и си представяш, че всеки нещо се е лишил.

 

Всеки се е лишил...

 

Вие от какво се лишихте?

 

Не мога да кажа, че от нещо съм се лишил, защото от нищо не съм се възползвал, та да се лиша. Миналата година не съм ходил на почивка и тази не съм ходил. И миналата година беше всеки ден, поне медиите всеки ден вървят зад мен, така че знаете точно всеки един ден какво съм правил, и тази година. Така че една трудна година...

 

А как бихте кръстили кризата? Тази криза е без име. Нали знаете миналия век са ги кръщавали - великата депресия...

 

Кризата трябва да има име от типа на безконтролно харчене...

 

Криза на харченето?

 

Да.

 

Така ще я кръстите.

 

Криза на харченето, защото кризата идва от това, че много от държавите са били популистки, правили са харчове, огромни, и аз примерно, истински се възмутих вчера, като чух да говорят в парламента социалистите и ДПС, забележете, тези партии от тройната коалиция, които казват „да вдигнем още пенсиите”. И аз затова искам сега да се обърна към българските пенсионери и да им кажа, че още с идването си вдигнахме пенсиите. Сега полагаме огромни усилия за вдовишките пенсии и за минималната. Искам да им кажа само няколко харча, които тройната коалиция и Станишев са ми оставили за тази, 2012 г. 300 млн. за влакове. Май месец „Париба” си иска парите, които нашите хубавци са ги взели, потрошили, за АЕЦ „Белене”, за да направят този гьол, който е в момента. Половин милиард лева от българския бюджет, брутен продукт ще излязат май месец заради гьола, наречен „Белене”. 300 плюс 500 станаха 800 дотук. 82 млн. още за последното плащане на военните хеликоптери „Пантери”, плюс близо 600 млн. лихви от предишни заеми. Ето ти милиард и кусур. И с тези пари, ако не са правени тези неща, можеше да вдигнем пенсиите.

 

Вие ги имате тези пари...

 

Откъде ги имаме?

 

Питам, имате ли ги или заем ще взимате.

 

Нямаме ги. И затова стягаме още повече колана на и без това бедните хора, за да можем да съберем тези пари и на българските пенсионери им казвам, че на 1 януари 2013, не 2012, 2013-а... трябва да спестим дотогава още 1,5 млрд. лева...

 

Извън тези?

 

извън тези за облигационния заем на Милен Велчев. С една дума, тези нахалници, които задават този... това са популисти. Това са популисти. Просто искам това да го знаят хората, че ние още не можем да си стъпим като правителство на краката, доизплащаме, имаме да платим версиите, които са взели.

 

Да, обаче и вие правите инвестиции, и то големи. Някой може да ви каже „дали пък вашите планове са подходящи за криза”.

 

Я да видим за коя инвестиция.

 

Вие оставихте миналата година в Дарик списък какво обещавате, че ще се направи през тази - 2011-а. Понеже и за други години сте писали, но тях ще ги оставим за нататък, а и сега допълнихте списъка долу - Радосвет Радев.

 

Да, знам ги по месеци.

 

Спортна зала София с 18 000 места, южната дъга и ИКЕА, първи, втори лот на „Струма”, първа копка, това е вярно за първи лот, втори лот още...

 

За втори мина търгът, обжалва се, но първи лот...

 

Казахте май първа копка, октомври е било, но в тези времена няма да намираме за няколко месеца махна.

 

Има все пак технологични срокове, които администрацията просто трябва да ги изтърпи - обжалване...

 

Юли сте казали, че на 8 януари ще стане. Малко по-късно стана, нали, няма спор.

 

Всичко е направено. Всичко е направено.

 

Естакадата Бургас - Меден рудник...

 

„Струма” се строи в момента.

 

Средата... не я отворихте...

 

Коя?

 

Естакадата Бургас - Меден рудник...

 

Да, направихме кръговото и моста...

 

И я направихте... Това е бил планът за тази година...

 

Плюс сега добавяме „Хемус” двата лота, които се правят. Тук, на гара Яна и Каспичан - Шумен, плюс всички лотове на „Марица”, плюс „Тракия”, плюс софийското метро 2012-а в средата ще стане готова, плюс 26 дка под земята археологичен музей с невероятни разкопки и неща, които хората ще видят. Така че всяка една от тези инвестиции са...

 

Какво ще отговорите на тези, които ще ви попитат това план за криза ли е?

 

Естествено, че е план за криза. Строим и зад нас остава. Хората отиват и виждат. Ползват всичко това.

 

Е, има друго възможно мислене. Да казваш „ами, ако е криза, няма да си построиш нова къща, няма да си купиш нова кола”...

 

Ама, ако живееш в палатка или в колиба, естествено е да си построиш. Още повече ние имаме редкия шанс да усвояваме близо 19 пъти ли, както ни похвали завчера президентът Барозу, вече по-добре усвояваме европейските фондове от много от държавите в Европейския съюз. И аз истинската, амбициозна задача, която си поставяме като правителство за 2012 г., и ако я постигнем, ще считам, ако сме живи и здрави догодина по това време, четири, дай боже, четири и половина милиарда лева от Брюксел да усвоим пари в инфраструктурни проекти, пречиствателни станции, административна реформа. Това ще е големият ни успех.

 

Вторият упрек на Росен Плевнелиев, новоизбрания президент, беше по повод на пенсионната реформа. Той повтори нещо, което казваше и досега - че няма съгласие по този въпрос и че и вие не сте го постигнали, не са водени разговори. Отказахте се от съгласието, което беше постигнато. Всъщност, като дойдат, все някога социалистите ще дойдат на власт, и като дойдат и като не сте се разбрали, че това...

 

И какво? За кое?

 

За това, че България ще прави такъв тип пенсионна реформа, така ще расте възрастта... те ще го развалят това нещо.

 

И какво ще стане, като го развалят? Откъде ще платят...

 

Въпросът е, че трябва да са съгласни за неща, които ще са години напред.

 

Как ще са съгласни? За кое да са съгласни?

 

Как ще расте пенсионната възраст, за да не сменя всяко правителство...

 

Ама те не могат да го сменят, защото то са елементарни сметки. Всяка година от вътрешния бюджет на държавата се прехвърля, от данъците на хората отива в НОИ, за да плащат пенсии. Кого лъжат? Какво ще направят социалистите? Ще върнат това, че да лъжат пак хората, че уж им взимат осигуровки за пенсии и от това получават пенсиите ли? Ами нека си живеят в лъжа. Ако хората ги искат, да ги върнат. Аз ви казвам, че, ако... и за радост го направихме, така расте пенсионната възраст, 2015 г. някъде ще започнем да изравняваме приходите в НОИ, по-точно дотогава ще намаляват и дефицитите в НОИ, което също е държава, което също е на хората.

 

Здравна реформа няма да има, нали, до края на...

 

Тя се прави в момента. Така че тук държа специално да кажа, защото г-н Плевнелиев със сигурност не знае, защото няма и как да го знае. Когато синдикатите казаха, че искат да говорят с мен, аз веднага им се обадих и на другата сутрин дойдоха в 10

часа.

 

Сега това?

 

Това преди две седмици, да речем, време. И те могат да го потвърдят. Пламен Димитров от „Подкрепа”. Говорихме близо два часа. Бяха Тотю Младенов, Бисер на НОИ началникът, Влади Горанов. И направиха... те ни дадоха сметките, разчетите откъде колко пари се взимат, за да влязат в НОИ, сиреч огромния дефицит на НОИ, всички го знаят, факт. И се разбрахме на следващия ден в 11.00 ч. да се съберем тристранката. Не искат Дянков, Дянков и беше и в Америка тогава, не искат Дянков, искат мен. Аз отидох на другия ден в 11.00 ч. с цялата реформа да им я чета. Сиреч да има съгласие, да ги информирам. Само че те не пожелаха изобщо да слушат, защото казват „да, де, ама ние, ако те изслушаме, след това ти можеш да кажеш, че си бил в тристранка”. Ама, аз къде съм, нали съм в тристранка? Значи, аз мога да говоря според вас само това, което искате да чуете. А това, което не ви харесва, да речем, а аз считам, че е редно, не искате да го чуете. Три пъти им казах „господа, поне ме изслушайте, за да не кажете после, че не сте информирани”. Не, не, не, не, не. Ами, добре, тогава, окей. Дойдох, видяхте ме, довиждане... И следобед депутатите го внесоха в парламента, защото законът го позволява, гласувахме го и го приключихме.

 

Аргументите ви са убедителни, ама защо не го направихте преди изборите, за да убедите всички българи. Знаете ли колко силно...

 

Преди кои избори?

 

Преди тези, дето минаха сега. Ако всичко пак бяха гласували...

 

Защо преди изборите да го направя?

 

Ами, защото преди изборите подписахте друг срок...

 

Ама на всеки две години има избори.

 

Не, не, друг срок подписахте преди изборите за пенсионната реформа...

 

Много грешите... Преди година и половина я подписахме. След предишните...

 

С една дума, имаше друго съгласие...

 

След предишните избори. Но тогава нямаше такава криза, нямаше такъв ужас сред европейските лидери. Виждате сега всяка държава в Европа - Великобритания, Белгия, вдигат пенсионни възрасти над 65 години масово държавите. Италия, Гърция. Разбирате ли, то това е проблемът на кризата, това е кризисната ситуация, че във всеки миг се променя светът, във всеки миг става все по-лошо, това е криза. Иначе то щеше да се казва растеж, благоденствие. Думата криза е ужасно нещо. И виждате как всеки ден, ето и днес, кредитните рейтинги... свалят на банки, които... навремето тези банки като чуеш името, казваш „ей, това е, кой знае това е институция, колкото България, такава банка”. Изведнъж сега всичко пада, пада, пада. След една година може да се окаже, че е още по-лошо от сега. За какво съгласие говорим? Да, тогава имаше възможност и се разбрахме, че ще започнем от 2015-а, сега обаче времето ни натиска и ние казваме „окей, постепенно с по четири месеца на година започваме да вдигаме”.

 

Сега, по повод здравната реформа, вие казахте прави се, а финансовият министър...

 

Не, нали разбрахте, че всъщност ние сме направили всичко, което е трябвало да уведомим, да търсим съгласие и да го направим. Или както примерно Станишев казва „Бойко Борисов да ме подкрепи за европейска кредитна агенция". С две ръце те подкрепям, г-н Станишев. Само че тази европейска кредитна агенция, това че ще се нарича европейска, не значи, че тя ще лъже или ще дава резултати, различни от тези на американските кредитни агенции.

 

Симеон Дянков каза, че няма да стане здравна реформа до края на този мандат, че няма време, че късно е започнал с тези смени на министри. И сега вие казвате - тя се прави. Но истинска реформа би била да се даде избор на хората къде да се осигуряват, в различни фондове, да има задължителен един стълб, но основната тежест да се поеме от фондове, които хората сами избират.

 

Това също е вариант. Това също е вариант.

 

Ама няма да стане, казва Симеон Дянков. И вие... така ли мислите или с репликата ви „прави се реформата” значи, че ще стане?

 

Аз мисля, че 2012 г. ще натиснем повече, ще му помогнем в здравеопазването на Константинов, защото в интерес на истината него го оставихме много сам. На другите места, ето виждате, в земеделието - 54,5% и половина повече пари са усвоени от миналата година. Огромни пари дадохме на зърнопроизводителите. Огромни печалби реализираха 2011 г. зърнопроизводителите. Сега им даваме и на животновъдите, сега даваме и на зеленчукопроизводството, на пчеларите, на тези, които отглеждат пилета, свине. На тютюнопроизводителите, огромни пари се наляха там. Така че в инфраструктурата, в екологията, в културата, в спорта. Така че вина имаме тук и аз, и Дянков, лесно е да кажеш - няма да стане реформата, напротив, по-амбициозно трябва да се подходи и доста неща могат и 2012 г. да се случат в здравеопазването. Защото парите, които реално се дават там, не са само три милиарда 250 милиона, те са и повече през болниците, ведомствените, забележете. В тези 3,25 млрд. не влязоха Военномедицинският институт, МВР болница, транспортна болница. Те минават...

 

Като прибавите парите, които хората вадят в брой да плащат стават луди пари.

 

Точно така и виждате каква огромна сума се дава за здравеопазване.

 

Така. Приключи стачката в БДЖ. Това победа на правителството ли е?

 

Вижте, аз се пазя от такива думи - победа, загуба. Правителството носи политическа отговорност за действията си, с една дума, ако БДЖ има генерирани 800 млн. и понеже днес на турнира на „Труд” ме попитаха ваши колеги спортни журналисти какво би станало с футбола. Ами, представете си, ако футбола го дотираме с 800 млн., както БДЖ, нали, ще имаме друг футбол от този сега. Или примерно, ако тези стотици милиони, които давахме на зърнопроизводителите, кажем „приоритет е футболът в

България” и дадем тези пари на футболните клубове. Ще изглеждат другояче. Така че...

 

Добре, че спряха.

 

Добре, че спряха и хората на празника да си ползват...

 

Друга тема и събитие на годината според медиите, според хората, дето гласуват са въпросите пред МВР със специалните разузнавателни средства и с Шенген. Като правихме класацията, още не горяха колите, сигурно и тях щяха да ги класират вътре.

 

С Шенген МВР се справи фантастично.

 

Със запалените коли...

 

Момент, питате ме и трябва да отговоря. Шенген - МВР се справи прекрасно. Всички - от президента Барозу до президента Бузек, сто процента изпълнени критерии на Шенген.

 

И не сме вътре заради холандците, които измислиха работи, дето нямат нищо общо вече...

 

Такова е устройството на Европейския съюз, такова е устройството. Ние не сме виновни, че една държава от 26-те поставя претенции...

 

Обаче холандците казват, дали са прави или не е друг въпрос, те казват „не искаме българската организирана престъпност да влезе в Европа” и...

 

И аз знаете ли как им отговорих?

 

Как им отговорихте?

 

Ако ние легализираме проституцията да е по витрините, както е в Амстердам, или ако легализираме дрогата да може да си я пушиш на улицата, ами то всъщност няма да има организирана престъпност в България. Така им отговорих. А Бъсеску знаеш ли какво им каза? По статистика, президентът, румънският, по статистика най-голямата контрабанда в света се прави в Ротердам и той вика „господа, Ротердам не е пристанище в Румъния или България, така че”...

 

Според вас стои ли българската организирана престъпност зад палежите на коли или това са случайни, различни групи, няма обща идея да се дестабилизира вашето правителство?

 

И нощес за двете коли го задържаха извършителя, и вчера видяхте първите коли как са тръгнали.

 

Според вас организира ли ги някой тези неща, тези всички... (не се разбира - бел. ред.)... пък сте ги прибрали примерно да ги съдите, или няма връзка?

 

Не, първите палежи... те се доказаха как са станали, а след това вече медиите като вдигнаха истерията непрекъснато да се показват горелите коли, според мен се подвключиха и групи организирани, но мисля, че...

 

Но няма център?

 

...но мисля, че МВР се справи и с...

 

Няма, така, популярното заглавие „Октопод”... няма октопод в тази работа според вас?

 

МВР се справи добре и с тази дейност.

 

Не казахте дали мислите, че има обща идея да ви дестабилизират тези паления.

 

Аз не съм човек, който мога да обвиня, без да имам доказателства. И след като задържаха двама от извършителите, които не са свързани с организирани групи, а лични мотиви ги движат, аз мисля, че повече няма какво да го коментирам.

 

Знам, че няма да ви е приятно да се върнем към темата със СРС-тата от началото на годината, ама тъй и тъй излиза тук. Вие тогава наричате в едно изказване пред Министерския съвет тези всички записи, дето ги вадиха, добре подбрани истини. Истини ли бяха тези разговори?

 

Кои?

 

Които ги вадиха на вас, на шефа на митниците, на депутати.

 

Не, и то се доказа, че нищо не е истина.

 

А СРС-та ли бяха или други записи, това разбрахте ли, т.е. дали държавата сама си се е записвала...

 

Не, то няма какво, то няма какво да го коментираме този запис. Той е ясен, ясен е как е направен, ясен е, че е незаконен, ясен е, че фалшив, ясен е, че от него не е произлязло нищо.

 

Т.е. вие не бяхте казвали тези неща, които тогава изнесоха?

 

Не, аз съм говорил подобни неща, но между тях има различни паузи и са добре събрани.

 

Т.е. бяха... не, това е важно, което казвате, бяха ви махнали думи и беше монтаж, тези записи бяха монтаж, това казвате.

 

Не се интересувам, забравил съм ги. Факт е, че се вдигна една пушилка, която целеше да ме дискредитира. Видяхте, по никакъв начин това не е повлияло нито на митническото разследване, нито на лиценза на тези... само човекът си умря после от нерви и от инфаркт.

 

Другото събитие се изборите. Какви са рисковете от това, че за петте години от създаването му ГЕРБ взе всички власти?

 

Няма никакви рискове по простата причина, че Росен Плевнелиев и Марга Попова са много независими хора с много добра визия, много принципни, експерти, които няколко години работиха с нас. Те са хора, които много добре могат да си пазят баланса и да си вършат работата. Но това, което...

 

Сега, аз отбелязах при връчването на наградата на Росен Плевнелиев, че за пет поредни години ГЕРБ има политик на годината, обаче 2011 г. е първата, в която... миналата бяха петима от ГЕРБ, тази година влизат трима, които не са от ГЕРБ - Стефан Данаилов, Меглена Кунева...

 

Защото бяха в президентските избори и хората ги слушаха и гледаха. Поради тази причина, няма друга причина.

 

Т.е. не гледате... двама всъщност - Кунева и Данаилов... само заради това, не гледате на това, че се появява алтернатива на ГЕРБ.

 

Е коя е алтернативата?

 

Дали ще е Кунева, дали ще е Данаилов, под формата на левицата, че се връща. Ами, нямаше ги в класацията, а сега се връща, връща се в мача.

 

И двамата бяха... и Кунева, и Данаилов бяха кандидат-президенти и хората просто свикват с имената последния месец. Това е като за...

 

А кой мислите, че ще е премиер...

 

...футболисти на годината, както е. Последните мачове са важни. Това, че миналата година Бербатов, момчето, стана голмайстор на Англия, го забравиха, гледаха последните мачове.

 

Кой ще е премиерът на левицата, като дойде на власт, когато и да е според вас? Вярно ли, че е ще е Първанов?

 

Не се меся в работата на други партии. Да си излъчват... Аз знам кой е премиерът на ГЕРБ.

 

Да се върнем тогава... премиерът на ГЕРБ дали планира промени в кабинета?

 

Не.

 

Кои работиха най-добре тази година и кои най-зле?

 

Ами, тези, които работиха зле, просто не са министри вече.

 

Доган в нощта на изборите каза, че сигурно го сънувате в сатаниски окраски. Сънувате ли го Доган?

 

Не, аз спя много спокойно. Но неговата омраза към мен е очевидна. Така че...

 

Няма вариант за съгласие в тази посока?

 

Какво съгласие?

 

По важни неща да се разбирате с ДПС.

 

Аз истински разчитам на ДПС да ни подкрепи в пакта за финансова стабилност и ако го направят, публично ще им благодаря.

 

Другото събитие е Катуница впрочем, размириците там. Сега вече от гледна точка на времето все пак според вас етническото или и криминалното беше...

 

Ако не бяха изборите тогава, нямаше да бъде така...

 

...важното? Кой ги...

 

Точно това беше идеално време да се провокира Цветанов като началник на щаба, на предизборния щаб на ГЕРБ. И затова се усили толкова много и медийно, и политически. Ако беше в друго време щеше да мине два дни и да се забрави. Но пък властите показват характер и това, че в момента това лице, което е главният виновник, е в арест. Присъдите му започват да му влизат, да му бъдат издавани. Така че хората са спокойни от това, което властите вършат.

 

И последното от събитията, то е на второ място в класацията, е арабската пролет. Вие положителната й страна ли сте склонен повече да виждате или тази, свързана със страховете, че там идват религиозните водачи на власт, че този свят ще се ислямизира?

 

Голям скептик съм в тази посока. От една страна, винаги се радвам, когато диктатори падат от власт, защото това е най-големият бич на обществата - липсата на демокрация. И истински се радвам, когато такива по 30-40 години вождове паднат. Не съм съгласен, разбира се, по начина, по който се екзекутират, защото не можем да бъдем демократи и това да ни харесва и в същото време да го подкрепяме. Убеден съм, че и в Сирия режимът няма да издържи още дълго, защото всеки, който вдигне оръжие срещу собствения си народ, рано или късно това го постига. Но в никакъв случай нещата там няма да се подобрят в следващите години. Ами, вижте, аз съм си го мислил това. Толкова десетилетия те да са еднолични ръководители и Западът, нека да го наречем, а пък и Изтокът да работи с тези хора, може би не е имало по-добри варианти... Защото сега това, което се случва, дано всичко мине добре, дано да станат демократични процесите и миналата неделя в София, тази конференция беше на Ники Младенов много добра, именно...

 

Тя беше по предложение на една друга преди това...

 

Да, точно така. Всички ние стискаме палци, подпомагаме, нали, да се създадат плуралистични общества, демократични с избори, с възможности за партиен живот и се надяваме на това. Но дали ще стане, малко съм скептик.

 

Спечелихте ли полуфинала на тениса? Нали сега оттам идвате...

 

Да, да, бихме ги, набихме ги първите два мача, утре...

 

Понеже, знаете ли, вчера пуснаха съобщение там, във вашия пресцентър, и пише „Бойко Борисов в събота на полуфинал”. Неделя на финал. И тук се смяхме, че все пак трябва да биете на полуфинал, за да идете на финала.

 

Да, да, те са ви пуснали, за да може да се знае по кое време съм тук. Ако бях паднал, отпадам...

 

Не, става дума, носите на шега сигурно, обаче, така, шегите са в тази посока с вас, че както казва Тошо Тошев, тази седмица чета в „Стандарт”, само БКП и Бойко Борисов са обичани дори когато съгрешат, цитира той там онова известно стихотворение.

 

Не, просто аз съм добър спортист и въпреки че вече натрупах годинки, характерът и опитът ми дават възможност да ги бия пак.

 

Дразните ги, дразните ли ги... така, се доста шегуват, меко казано, с това ваше хоби, с това, че играете мач, а тая история с футболиста на годината... Използват да ви уязвят с това.

 

Всеки, който иска, е добре дошъл и на футбол и на тенис, няма, така, известно име, което да не е падало и на едното, и на другото от мен и като паднат, вече другояче говорят.

 

Забраната за пушенето последно ще се забрани, нали?

 

1 юни. В деня на детето.

 

А вие с пурите?

 

Аз с пурите... спазвам закона.

 

Сега, въпросът е дали... да, ние си представяме... като иде на ресторант...

 

Аз не ходя на ресторанти.

 

...ще пуши ли пура, като идете някъде поканени... То въобще... нали, като тази забрана, като са обществени места, тя не трябва ли да се отнася към Министерския съвет също?

 

Включително и за Министерски съвет също. Не сте длъжни, като ми дойдете в кабинета, примерно аз да си...

 

А не пушите ли пурата си, аз понеже не съм обърнал внимание?

 

Не, идват ли гости не пуша.

 

Не пушите. Т.е. твърдо пушенето - край.

 

1 юни. Ами ние направихме всичките, понеже преди малко, преди малко казахте...

 

Цецка Цачева сега ще я питам, защото съмненията са, че в парламента пак ще направят врътка.

 

Ами нека да си направят, сега, това е работа на парламента да узакони или не нашето предложение, ние сме демократична партия, те решават. Въпросът е, че ресторантьори, хотелиери, когато дойдоха преди две години при мен, им казах ето ви две години и половина отстъпка, да знаете че от май... от юни 2012 г. влиза в сила това, което е в цяла Европа, в Америка, в Бразилия, навсякъде. Така че, като искаш да пушиш, си избираш местата за пушене къде да ходиш. Може да си пушиш у вас, може да си пушиш на терасата, може да си пушиш... според мен все пак парламентът да го реши, но според мен в баровете не бива да забраняваме пушенето, защото, който ходи на бар, това си е, вече си е, вече за деня си е прецакал здравето, няма да си легне навреме, нали, ще пие алкохол и да пуши, няма да му дойде в повече. Но пак казвам, това като предложение бих го направил за нощните заведения, а иначе за ресторанти съм категоричен, за обществени места, кабинети, зали, спортни мероприятия, категорично трябва да се забрани.

 

Тази година казахте много различни работи за плановете ви за по-далечно бъдеще, нали, пък че ще ставате президент, че... Сега последно кажете да затворим. Президент...

 

Това си е лично моя работа сега, погледнете... пък каква ви е работата на вас да ме питате какво ще става след пет години.

 

Знаете ли, проблемът беше като питаме Росен Плевнелиев, като го питаме...

 

Ама не ви е работа...

 

...ще работите ли вие така като български президент, че да няма по-добър президент на България за втори мандат, и понеже вие бяхте казали, че вие ще се кандидатирате, и той, така, не щеше да каже докрай, че няма да има по-добър президент от него. Интересът на България е Росен Плевнелиев да има два мандата, обаче когато...

 

Интересът на България е... по тази логика е аз да имам и два мандата като премиер.

 

Т.е. вие ще сте си за втори мандат...

 

Както канцлерът Меркел, както Сапатеро, както Аснар, както много други...

 

Т.е. Бойко Борисов иска втори мандат като министър-председател на България.

 

Категорично. Просто наличните кандидати, които има, ако се допуснат до властта, нито едно от тези неща, които виждате как стриктно си ги спазвам от обещанията и написаното няма да се случат. Ние заварихме „Люлин” провален проект, ето, сега Барозу ни пише, че може да се гордеем с нея, Дунав мост бе провален проект и всички други неща бяха забатачени... Това са фактите. И спрени всички европейски фондове, не го забравяйте това. На Станишев му спряха всички фондове, за каква власт иска да говори той пак? Как да спрат парите, които идват, милиард и половина повече за вашите джобове, на хората. Ами допуснете го, то си е за вас.

 

Финал. Какво хубаво се случи през 2011 г., какво ще напишете на картичката пред вас господин Борисов? Хубавото на този въпрос е, че той противоречи на, нали, на общото настроение, годината на кризата, това е събитието...

 

Вдигнаха кредитния рейтинг на България...

 

Министър-председателят Бойко Борисов в момента пише „Вдигнаха кредитния рейтинг на България...

 

...на всички останали го свалиха. Това означава...

 

Кредитният рейтинг... идва от кредо, вярвам...

 

Това означава, че сме работили добре...

 

...т.е. повярваха на България, да го преведем.

 

И това всички го казват. Всички го казват.

 

Бойко Борисов - през 2011-а повярваха на България, това, е хубавото, което се случва...

 

И най-вече и народът ни повярва на тези избори, за което много, много му благодаря.

 

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев