ГЕРБ-Сливен подари китара на Клуба на слепите в града

Теодор Бояджиев
25.12.2011 / 12:19

Клубът на слепите в Сливен получи за Коледа акустична китара. Подаръкът е от областната организация на ПП ГЕРБ. Връчи я организационният секретар на младежката структура на партията Кристин Спасов. Членовете на клуба приеха с радост изненадата и заявиха, че е имало нужда от музикален инструмент за техните сбирки. На китарата ще свири един от членовете на клуба – Теодор Бояджиев. За офиса на ГЕРБ незрящите изпратиха изработена от тях коледна украса и картичка.

Тази година се навършват 90 години от създаването на Съюза на слепите в България. В Сливен годишнината бе отбелязана с изложба на приложното изкуство в зала „Май”. В цялата страна членовете на съюза са над 17 000 души. В регионалната организация влизат Сливенска и Ямболска област, като двете области имат пет териториални организации. Председателят на регионалната организация Тодор Радев информира, че в Сливен структурата е с около 500 души членска маса, в Нова Загора - около 150, Котел - 70, в Ямбол - 400, а в Елхово - 77. Сливенската организация през 2012 г. ще отбележи своята 70-та годишнина.

Тодор Радев заяви, че през последните 20 години животът на незрящите е станал много труден. Той си спомня как през 1972 г. е създаден първия филиал в града ни за работещи слепи. Става дума за предприятието „Успех”, което първоначално е започнало да функционира в завод „Иван Лилов”, а след това - в стария хлебозавод. Новото предприятие в кв. „Речица” е построено през 1986 г. „То бе планирано да се построи до Старческия дом. Там бе закупена земя и лозя около 10 дка, но общинските власти тогава не бяха подготвени да се строи предприятие в тази част на града, тъй като щяло да загрозява града. Това бяха думите на общинското ръководство. Старчески дом щяло да има и ние да не пречим, ни дадоха терен до гробищата на „Речица”. Построи се това предприятие, което имаше персонал над 500 човека, от тях 300 бяха слепи. Хората работеха и изкарваха добри пари. Нямаше конкуренция, продукцията се изнасяше. В страната имаше 11 предприятия и 35 филиала, в които работеха около 8 хиляди души. След демократичните промени не можахме да влезем в пазарната икономика. Тя ни съсипа и постепенно за тези повече от 20 години се закриха 8 предприятия, всички 35 филиала и от всички 8 000 работещи останаха около 200”, каза Тодор Радев. За Коледните и Новогодишни празници той пожелава на членовете на Съюза на слепите преди всичко живот и здраве и да не губят вярата си в утрешния ден. „Това е нещо, което може да ги крепи, а е много важно човек да има вяра в утрешния ден. Дано 2012 година бъде по-успешна, по-здрава за всички”, допълни той.

Още снимки от новината

Тодор Радев
Кристин Спасов и Пепа Димова, ръководител на Центъра за интеграция и рехабилитация на незрящи
коледна украса, изработена от членове на Съюза на слепите в Сливен

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев