Парламентът ратифицира Конвенцията за правата на хората с увреждания

---
26.01.2012 / 19:37

Парламентът ратифицира с единодушие Конвенцията за правата на хората с увреждания. Конвенцията е приета на 13 декември 2006 г. от Организацията на обединените нации и влязла в сила на 3 май 2008 г. България я е подписала на 27 септември 2007 г., a на 18 декември 2008 г. - Факултативния протокол към нея, с което е поела ангажимент за последваща ратификация.

Конвенцията има характер на нов правен инструмент, който ясно и изрично да предвиди задълженията, механизмите и минимума мерки, които държавите, страни по нея, следва да предприемат, за да осигурят заявените вече равни човешки права и на хората с увреждания. За първи път се дава единно определение за човек с увреждане, основаващо се на социалния подход, а не на медицинския, според който хората с увреждания не следва да се възприемат като обекти на дарителство, медицинско въздействие и социална закрила, а като равнопоставени субекти, които заслужават уважение и равноправие. Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов посочи, че в шестмесечен срок ще предложи на Министерския съвет 2-годишен план за прилагането на конвенцията в нашата страна.

 

Българските граждани ще преминават подготовка за усвояване на знания за отбраната на страната и защита на отечеството в девети и десети клас на средното си образование - по пет учебни часа на година. Това предвижда законопроектът за резерва на въоръжените сили на Република България, приет на първо четене от Народното събрание. Към граждански висши училища, военни академии и висши военни училища за студентите в тях ще се разкриват курсове по начална и/или специална военна подготовка от министъра на отбраната съгласувано със съответните ръководства. Завършилите начална или специална военна подготовка ще се вписват на военен отчет и ще бъдат ресурс за потребностите на резерва.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев