Бойко Борисов: България няма да плаща за грешките на другите държави

Бойко Борисов
05.02.2012 / 17:30

Медия: БНТ, "Панорама"

 

 

Водещ: Често в „Панорама” се питаме какво ще запомни историята от изминалата седмица. Подозираме, че тя е капризна и ще подмине някои събития, които днес наричаме исторически. Какво ще стане например с фискалния пакт, който Европа подписа в Брюксел, за да спре кризата? Дали ще я спре, един Господ знае. Още повече, че две страни – Великобритания и Чехия не подписаха пакта. И къде в цялата тази вихрушка е България? Добър вечер на министър-председателя Бойко Борисов.

 

Бойко Борисов: Добър вечер и на вас двамата, и на вашите зрители.

 

Водещ: Да не се окаже обаче, че бедната България ще трябва да спасява по-богати и да вдига своите данъци?

 

Бойко Борисов: Не. Аз първо благодаря за поканата и искам да изкажа едно лично нещо – благодарност на целия лекарски екип и на всички, които вчера оперираха сестра ми от тумор в мозъка във Военномедицински институт и сега всичко е наред. Изключително сложна операция, шест часа. И много исках да им благодаря.

 

Водещ: Всичко е наред, нали?

 

Бойко Борисов: Божа работа. Просто видях какъв сложен труд извършиха хората и то български лекари. Дано всичко е наред. А що се касае за това, може би и репортажът ви, анонсът, който беше от Гърция гражданите, най-вероятно.

 

Водещ: Да. Журналистка.

 

Бойко Борисов: Ако се беше подвела България, още веднъж благодаря и на хората, на народа за това, да изберат популисти на власт, ами това щеше да се случи и в България. Ако бяха вдигнали дефицита, както Първанов казваше, ако бяха направили тези харчове за пенсии и заплати, когато икономиката летеше надолу 2008 година, 2009-та, всичко това щеше да се случи и на България. Но ще дойдат историци след време и ще ни подредят всеки със своите заслуги. България няма да плаща, България няма да плаща за грешките на другите държави. Затова и ние забавихме влизането в еврозоната. Аз бих обърнал темата на последния съвет от втората й част, която всъщност беше и първа, а това е именно, че, ясно е за всички, бюджетните дефицити трябва да слязат под 3%, външният дълг и вътрешната задлъжнялост също. Всички държави до 2020 година се задължават да си свалят дълга с пунктове на година. По-важното е това, което президентът Барозу даде и което и ние като правителство правим в момента – растеж и работни места, следващата стъпка. Младежката безработица как да бъде намалена, и съответно как по принцип да се работи и какво да се направи за безработните. Комисарят Хан даде едно много хубаво сравнение – ако в Европа, образно казано, са около 25 милиона безработните, ако 500-те големи фирми трябва да изчистят тази безработица, трябва да назначат по 23-24 хиляди души на работа. Докато, ако 23 милиона са малките и средни фирми, назначат само по един човек на работа, няма да има безработица в Европа.

 

Водещ: Обаче, за младежката безработица. Поискахте облекчение по европейските фондове, но го дадоха на други. Дадоха го на осем държави и то точно за младежката безработица.

 

Бойко Борисов: Да, които имат над 30% младежка безработица.

 

Водещ: Но това, че ние нямаме, не означава, че сме цъфнали и вързали.

 

Бойко Борисов: Разбира се, че не сме. И затова, между другото, от вчера българската Банка за развитие 100 милиона отпусна за малките и средни фирми, което ще подобри кредитирането, ще ги облекчи до голяма степен. А на министър Дянков съм възложил за десетина дни да ми даде три мерки, които да помогнем на хората, които искат да взимат кредити. Тези, които взимат под 400 лева - 400 лева е прагът на кредитите, които се взимат, три мерки, които до десет дни ще бъдат готови, ще ги обявим и мисля, че ще бъдат интересни за вас. Още друго важно нещо от Европейския съвет. Първо аз благодаря на политическите сили и на българския парламент, че ми дадоха мандат да водя тези преговори и това, за което отидохме ние, сме го удържали. Много ясно и категорично сме казали, че подкрепяме златното правило, но данъчната политика си остава приоритет на българското правителство, на българския парламент – защото да, ние имаме най-ниските данъци, но това е едно от нашите конкурентни предимства пред останалите. И другото, което беше важно, Европейските съвети, съответно и срещите на еврозоната да съвпадат, срещите на държавите с евро, които имат в своите разплащателни валути – 17 на брой – два пъти в годината ще се събират след Европейските съвети. Винаги, когато има някаква промяна по архитектурата или нещо, което да засяга другите държави, ще се събираме всички, а иначе 17-те ще си работят по събиране на техните икономики.

 

Водещ: Казвате за Гърция, обаче там продължават да се плашат с България. Онзи ден гръцки министър...

 

Бойко Борисов:Е, хайде да не се шегуваме. Да не се шегуваме.

 

Водещ: Не, няма шега тук, г-н министър-председател, Вие казахте нещо важно, казахте растеж, работни места, защо обаче до сега само стягахме коланите и се радвахме на финансовата стабилност, която не се яде?

 

Бойко Борисов: Напротив, финансовата стабилност, ако искаме нашите деца и следващи поколения да не са в положението на Гърция и много други държави вече в Европа, видяхте вече и в Унгария положението никак не е розово. Ние първо трябваше да свалим дефицитите и да устоим дълга такъв, какъвто ни прави конкурентноспособни, защото това има изключително значение и за инвеститорите и съответно за външните пазари, за рейтинговите агенции, които виждате много точно определиха рейтингите на държавите в Европа и не случайно на България, на Германия, на дисциплинираните държави, които имат този именно фискален дефицит под 3 процента, беше вдигнат, на всички останали го свалиха, а сега вече работим върху растежа и в икономиката, просто това са задължителни стъпки, които трябва да се извървят.

 

Водещ: Чухме, че пускате туристи с шенгенски визи, което е реверанс към туризма, но къде е индустрията, индустрията ще направи растежа, а нея я няма на хоризонта.

 

Бойко Борисов: Напротив, стагнацията в индустрията в цял свят е видна. Когато големите компании съкращават работни места, когато големите компании фалират, естествено е инвестициите и изнасянето им навън да е по-трудно, но именно няколко от нещата, която България предлага, не само ниските данъци, новата инфраструктура, която градим, когато България след 1-2 години има магистрали, когато има бързи влакове, ЖП инфраструктурата се направи, когато пречиствателните станции са факт, всичко това ще доведе инвеститори. И ето днеска беше министър-председателят на Долна Австрия, Горна Арда почваме 2013-та година „Дунав мост 2” ще бъде завършен тази година, столичното метро ще бъде довършено тази година, южната дъга в София ще бъде завършена тази година, Меден рудник в Бургас ще бъде завършен тази година, магистрала Тракия ще бъде завършена тази година. Виждате 5 проекта, всеки от които е сред най-големите в историята на България, които се правят.

 

Водещ: А родната индустрия, аз нямам предвид само инвестиции?

 

Бойко Борисов: Да, родната също, има вече много добри предприятия, много добри. Ето миналата, по-миналата седмица в Русе бях, в Кърджали бях - предприятия, с които назначават много работници в момента, правят части за автомобили за почти всички марки в Европа, огромно производство развиват в момента, продължават да увеличават мощностите си, нови заводи строят, аз ви гарантирам, че през следващите 2-3 години в България това ще бъде много по-различно, отколкото сега.

 

Водещ: Добре да видим дали ще стане

 

Бойко Борисов: И то е факт, то става, държавата изплува от тази изключително трудна рецесия и криза, която има в света.

 

Водещ: Още един подпис. Знаеше ли България какво подписва в случая с ACTA, авторското право в интернет.

 

Бойко Борисов: Да, но само, понеже пак подминахме една изключително важна тема – шенгенските визи, шенгенските визи ние освен че губехме много пари, освен, че имаше много проблеми с туристите от Украйна, Русия, Сърбия, които имат шенгенски визи, но не могат с тях да влязат в България, трябва допълнително да им се издават визи, вече това не е необходимо да се прави, те могат да идват в България, взехме това решение. И нещо повече, в 20 града в Русия сме аутсортсвали дейността, за миналата година бяха 9, за тази година ще са 20 в които всеки руски гражданин, украински може да си извади виза електронно и без никакъв проблем да идва на туризъм, дали зимен летен, тяхна си работа. Важното е, че това не е реверанс, това е една много голяма помощ за българската туристическа индустрия.

 

Водещ: Кажете сега за ACTA, знаем ли какво подписваме?

 

Бойко Борисов: АCTA е последното нещо, което, пак казвам, пишман политици, използвам жаргон, просто защото друго не мога да кажа, веднага се нахвърлиха върху Цветанов, едва ли не, че ще има някакъв полицейски произвол, а той изобщо нямаше нищо общо. Още 2007-2008 година предишното правителство е предоставило на Европейската комисия правото да преговаря от всички страни членки на Европейския съюз, със съответно подписване на т.нар. АКТА. Завчера извиках, поканих при мен хората, които представят... провайдерите, интернет индустрията, всичко това те го знаят, дори и те се възмущаваха от тези инсинуации, които бяха направени през медиите от различни политически фигури. Но, накарах ги на един лист да ми напишат това, което за тях като текст е добро. И съответно поканих депутатите от ГЕРБ, които точно този текст ще защитят при ратифицирането на АКТА в българския парламент.

 

Водещ: Да не се окаже късно обаче? Все пак нашият посланик в Япония подписа.

 

Бойко Борисов: Той го подписва, защото българското предишно правителство е предоставило това на Европейската комисия да преговаря от всички нас. И те подписват формално. Както и когато идва това при нас в Министерски съвет, ние като европейска директива, като вече дали това право на Европейската комисия 2008 година да го прави, също го подписваме. Но хубавото е, че местните парламенти и българският парламент в това число, сега трябва да го ратифицират. И те ще го ратифицират в текст така, че да действат българските закони и съответно българската Конституция. Така че няма никакъв проблем, хората останаха спокойни, отидоха, дадоха си брифинг и чакаме деня, в който депутатите от ГЕРБ ще гласуват по начина, който ви казах.

 

Водещ: Ако други ден Хилари Клинтън поиска България да преразгледа мораториума върху шистовия газ, вие ще отстъпите ли?

 

Бойко Борисов: Аз просто вчера слушах господин Костов, който е много интересен човек, в желанието си да атакува ГЕРБ винаги и на всяка цена, доста често прави грешки, след това отива да си ги поправя, опитва се да ги поправи, но в същото време не забравя да каже, че ГЕРБ е непоследователен. Напротив. Ако си спомняте, още мисля че юли, август месец в Добрич аз казах на хората, които дойдоха с притесненията за шистовия газ, да не се тревожат, ние няма да пуснем проучване, което застрашава околната среда и да поставим под съмнение природата – целостта на природата и нейното екологично равновесие. Точно това, което им обещах, точно това изпълнихме и ние в Министерски съвет, като оттеглихме своето решение и съответно нашите депутати в парламента, на ГЕРБ, гласуваха мораториум. Поканих инвеститорите, които са спечелили конкурса – американската компания „Шеврон” при мен и им казах така: „Господа, ние сме избрани от българския народ и всичко, което правим, е в негова услуга. Ако част от българския народ има тревоги, че нещо би застрашило, както в случая, екологията, ние спираме, връщаме назад и казваме: убедете сега българския народ, че проучването и добива на шистов газ първо е безопасно, технологията ви е прекрасна и не носи никакви вреди. И съответно пък ние финансово и икономически тогава ще обосновем, че ако можем да си добиваме ние наш природен газ (ето виждате сега каква криза отново е с газа), какво по-хубаво от това”. Но българският народ трябва първо да бъде убеден, да е сигурен и тогава можем да говорим.

 

Водещ: Значи може да се преразгледат нещата, така ли?

 

Бойко Борисов: Мораториумът какво казва? „Забраняваме, спираме, не допускаме. Заповядайте, убедете хората в парламента, хората в съответния регион, докажете им, че този добив е безвреден”.

 

Водещ: А ако ви натисне Америка?

 

Бойко Борисов: Как да ни натисне?

 

Водещ: Да пожелае това да стане веднага. Има дипломатически начини това да стане.

 

Бойко Борисов: Дори не мога... На срещата с „Шеврон” беше и американският посланик, и той много ясно и точно чу това, което им казах. „Каните най-добрите еколози в света – от Америка, каните всички наши екологични организации - заповядайте на масата, какво ви притеснява? Че ще замърсите водата. Ето колко сондажа са направени в света, къде е възникнал проблем, кое прави проблема, това единствената технология ли е, има ли по-съвременна, има ли нова”? Когато всичко това стане факт, ако е добро – да, разбира се, че ще го преразгледаме. Но докато това не е факт, докато хората се тревожат, няма сила, която да ме накара да помоля, нали, все пак сме парламентарна република, депутатите на ГЕРБ да преразгледат това свое решение.

 

Водещ: Дори Хилари Клинтън?

 

Бойко Борисов: Госпожа Клинтън е много скъп гост, много добре е, че държавният секретар на САЩ ще бъде в България, има много теми, по които да си говорим, и включително на тази ще отговоря, че в случая американската компания „Шеврон” подходи много неорганизирано, много подцени страховете на българските граждани в тези региони и, разбира се, получи своя урок.

 

Водещ: Вече две седмици президентът се казва Росен Плевнелиев. Ще го оставите ли той да води във външната политика?

 

Бойко Борисов: Аз мисля, че и към момента всички и срещи, и посещения, които се организират, и президентството, и кабинетът в случая, се съгласуват, има синхрон в действията. Сега госпожа Клинтън идва, първо ще отиде при президента, ще го види, след това ще дойде на работното вече посещение при нас. Така че, правителството и външният министър си имат своите задачи, те си ги преследват и съответно си ги изпълняват. Президентството има свои задачи. За радост, президентът Плевнелиев е изключително добре приет, тъй като той е познат, три години близо е министър и то на много важен ресор – регионален министър. Познат е и в Брюксел, познат е и в Берлин, и в Лондон и къде ли не. И ето един факт – на другия ден, след като обявихме посланиците, първия транш, получиха мигновено дата да отидат на другия ден с акредитивните си писма - Ради Найденов в Берлин да отидат и Косьо Димитров в Лондон. Просто имайте предвид, хората много внимателно... Това, че дипломатите и външните министри на другите държави не излизат и не говорят: абе след 22 години още ли агенти ще слагате по тези ключови посолства в Европа, в света, някакси си отдъхнаха. Те, повтарям, са дипломати и никога не се намесват, няма да го кажат официално. Но с подобни жестове, или както примерно английският посланик в България изчака месеци наред, за да може сега да си ги даде на новия президент акредитивните писма.

 

Водещ: Така ли смятате?

 

Бойко Борисов: Така смятам. И съм убеден. Така че българите с господин Плевнелиев и с Маргарита Попова направиха един добър избор. И те са много съвременни, добре приети в евроатлантическата общност хора. И аз мисля, че добре ще се справят и се справят вече със своите задачи.

 

Водещ: Нали знаете обаче, че това е най-старият конфликт в новата българска политика – конфликтът между президент и премиер – таен или явен. И оттук нататък всички ще дебнат и най-малките жестове. Какво пуска в „Туитър” неговата съпруга, какво мисли тя за вас, какво правите вие, какво прави той и ще търсят жестове на разграничение.

 

Бойко Борисов: Знаете ли, аз не се интересувам изобщо от това в своя личен живот какво правят семействата вкъщи и какви отношения имат. Това си е тяхна лична работа. Моето усещане дори за демокрация е такова. Аз съм длъжен и уважавам съпругите, приятелките, семействата на всички мои колеги – дали са министри, дали са вицепремиери, дали са президент и вицепрезидент. Щом той си я харесва, и аз я харесвам. Щом имат три деца и им се радват истински, и аз им се радвам истински. А, между другото, нейният език е хаплив, но много точен и много...

 

Водещ: Бойкомет.

 

Бойко Борисов: Да.

 

Водещ: Какво значи бойкомет според вас, ако езикът е точен?

 

Бойко Борисов: Че може да вземе и всеки да го метне където пожелае. Така че, в края на краищата аз истински харесвам подобни... Толкова вицове съм чул за мен и подобни хитроумни съждения, така че... Това, което знам от президента Плевнелиев през годините, които сме заедно, че за него е истинско удоволствие да се прибере вкъщи. Трите момчета там бият по барабаните, танцуват, скачат, те са весело семейство, това е много, много хубаво. Така че по никакъв начин не може да ме засегне или нещо да ме жегне и това да ми създаде проблем. Напротив, ето, ще дам пример. Посещението след Брюксел на президента в Берлин. И когато протоколите питаха на кой да се отдаде тежест, нали, моето ако е официално, трябват почести и за двамата, след това март месец отива той – пак почести и ще дойдат малко повече почести. И аз помолих моето да е работно, без бизнес делегация, за да може като отидем в Берлин президентът с цялата си мощ и с възможностите, които има, да бъде посрещнат и да се направи тази толкова важна дипломатическа пътека във външните отношения. Така че винаги съм готов да му отстъпя почестите, защото той е първият – държавният глава. И, разбира се, що се касае пък изпълнителната власт – това си е моя задача и си я гледам внимателно.

 

Водещ: Казахте думата „отстъпя”. Отстъпвате ли пред протести, господин премиер? Вчера еколози, онзи ден зърнопроизводители, утре интернет потребители. Колко протеста трябва, за да отстъпите?

 

Бойко Борисов: Ами, какво да ви кажа? Това е също мерило за демокрацията. Това е един начин на хората да изразяват своето мнение. И колкото повече се организират, протестират, това е начин да общуват с властта. Така че... Ето, казвате зърнопроизводителите – те дойдоха и стачкуваха за нищо. И казаха, че в края на януари ще стачкуват пак. Но мина края на януари, те не стачкуват. Защо?

 

Водещ: Кажете вие.

 

Бойко Борисов: Защото така, както поехме своето обещание, близо милиард завчера заверихме всички сметки на зърнопроизводителите, животновъдите. Те са доволни. Това е близо милиард свежи пари, които отиват в кръвоносната система на българското стопанство.

 

Водещ: Отворихте общия джоб, отворихте общата кесия и им дадохте на тях.

 

Бойко Борисов: Не това са парите, които са договаряни по доплащанията, така че точно сме ги дали. От общия джоб даваме на тютюнопроизводителите. Дадохме 1-вата година, дадохме втората година, тази година дадохме 75 милиона и по начина, по това най-така бедно изостанало, в същото време прекрасни хора, работливи – много, много трудно е да ги интегрираме да правят нещо друго, а това е основния им поминък, ще дадем и догодина. Това е нещо, което най-съзнателно знаем, че не би трябвало да се подпомага, но в същото време това е живота им и отново ще вземем от общата кесия. За тях да. А иначе един по един – ето, говорите за протести. Ми, БДЖ свършиха протестите, компанията... направихме съкращенията, компанията почна да печели, почнахме да си плащаме влаковете. Зърнопроизводителите – получиха си парите, язък, че толкова пари похарчиха да дойдат да протестират. Интернет доставчиците, в случая които казвате, или ACTA, дойдоха, видяха, че всъщност нямаме никаква вина, гарантирахме им, че могат да бъдат спокойни, протеста им е, защото той е в над 160 града – общоевропейски, срещу решението на Комисията да подпише подобно нещо, макар че Европейската комисия прати 10 мита, които развенчават всичките тези приказки за акта, но никой не ги прочете в общи линии, така че, да протеста не е хубаво нещо, не радва. Шистовия газ – идваха викаха, след това дойдоха да ни благодарят. Изпълнихме техния ангажимент – там където казахме, няма да отстъпим за пенсионната реформа – тя вече е в ход, това, което казахме за зърнопроизводителите вече е в ход.

 

Водещ: Поемате ли ръкавицата, която Ви хвърли бившият президент Георги Първанов. Тази сутрин по БТВ той каза, че ще води, цитирам „голяма, тежка лидерска битка със слабото, безидейно и вече вредно за България правителство”.

 

Бойко Борисов: Кой е казал това?

 

Водещ: Георги Първанов.

 

Бойко Борисов: Между другото, сутринта втората част от интервюто му гледах. От него няколко извода си правя, че първо, той никога не е бил президент на всички българи, той си е бил партиен президент. И сега това, което приказва, че не трябва да бъде Росен Плевнелиев, а Росен Плевнелиев никога не е бил партиен член и той не е бил лидера на ГЕРБ, затова съм убеден, че той ще бъде един, и е, независим президент. Първанов никога не е бил независим президент, той винаги е действал, особено последната година и това не му прави чест, той е действал като кандидат-лидера на БСП и неговите критики са били в никакъв случай не градивни и не надпартийни. Те са били с цел. И, макар че сега държавата му даде и офис, и кола, и какво ли не – и защо, за да води политическа битка. И тези неща се дават в тези офиси да си пише книги, мемоари, както всички останали президенти.

 

Водещ: Те се дават по закон, не ги давате Вие?

 

Бойко Борисов: Ами кой е измислил закона? Държавата ги дава. Ние всички данъкоплатци, включително и членовете на ГЕРБ плащаме за Първанов да ни плюе, така ли е?

 

Водещ: Е, не е точно така.

 

Бойко Борисов: Е, не е, ама е. Точно така е. Освен това той много говори за битки, за войни, за насилие, това си е неговия стил, негова работа си е.

 

Водещ: Чакайте – насилие. Значи, когато той казва, че вие сте издигнали насилието в ранг на държавна политика, не Ви ли уцелва в болното място напоследък?

 

Бойко Борисов: Напротив, по-демократично правителство от нашето не е имало. Той забравя, когато неговите приятели – вътрешни министри биеха протестиращите, когато биха депутатите от „Атака”, защото бяха негови политически опоненти. Той забравя бързо тая работа.

 

Водещ: А защо тогава министър Цветанов се извинява и Вие казвате тези дни, че МВР не е действало по един начин?

 

Бойко Борисов: МВР може да сгреши. МВР не проведе правилни няколко полицейски операции – 2 на брой, за което аз им се скарах, те се извиниха, поеха си отговорност. Сестрата на убитото момиче в Перник – Елеонора, даже есемесът й ми е на телефона, мога да ви го покажа, и днеска ми пише, след това се чухме, да ни покани утре на погребението на сестра й. И аз, за да не се използва по какъвто и да е начин за политически цели или каквото и да било. Помолих Цветанов, днеска следобед той беше в дома й, занесе букетите, изказа нашите съболезнования на близките, Първанов още говори за пържоли. Абе гледай си какво сте направили вие. Нима Тройната коалиция не е твое чедо, нима Големия шлем не е най-голямата болка в момента и най-голямата трудност за преодоляване от българското правителство, нима заменките на горите и всичко това, което правиха, не е негово дело. Еми, две неща, ако щете – държания глава се води върховен главнокомандващ – ами, по-слабо управление на отбраната по време на неговите мандати като върховен главнокомандващ и военните министри, които един по един виждате какви са. Ами това, което са правили с помилванията и сега поставят държавата отново пред изпитание – няма указ, да и сега какво ще правиме, ще ги връщаме тези хора или как?

 

Водещ: Година и половина Ви остава до края на мандата, а Вие още говорите за тройната коалиция.

 

Бойко Борисов: Ами, то ще говорим още 20 години за тях. Сега, другата седмица, вкарваме в парламента промяна в бюджета за 24 милиона, за 2008-ма година трябва да им доплатиме водното огледало. В тази криза ще вадя 24 милиона. Завчера в парламента мина 50 милиона за „Дунав мост 2”, за да не го оставим да стърчи в реката и много друго такива неща. И освен това, понеже ме попитахте, комунистите са много интересни хора, те едно говорят, друго вършат. Именно, сутринта вашите колеги в Бтв му зададоха няколко конкретни въпроса. Първо му зададоха въпроса „Какво става с проекта АБВ?”, той все едно не го чу, след това му зададоха въпроса, след като казва за правителството в сянка, „Кой ще му е вътрешния министър?”. Той все едно не го чу. Не даде никакъв отговор.

 

Водещ: Не, каза, че не може да отговори.

 

Бойко Борисов: А какво правителство в сянка ще прави. Не може да отговори, или не знае. Или не иска да каже. Защото или ще разсърди Румен Петков, или ще разсърди другите, ако каже примерно „Румен Петков ще ни е вътрешен министър”. Или те го попитаха и за Овчаров и за 3-ти, 4-ти, 5-ти, а той каза „Не, не, не, аз само така говоря”. Още повече, дори не е коректно, БСП все още си има друг лидер. До вчера той беше президент. Дето се казва, не минаха и 40 дни, веднага излезе и започна да атакува всички, до вчера уж е бил надпартийния президент, всъщност отиде и си взе партийната книжка. Значи той винаги си е бил от БСП, но пак на конкретните въпроси – „Ще правите ли коалиция с ДПС”, пак никакъв отговор, ето, и ви моля, ако някога дойде при вас, попитайте го „Каква ескалация подписахте за „Белене” 2006-та година?” И защо не почнахте да я строите до 2009-та септември, когато дойде правителството на ГЕРБ, какво подписахте всъщност. Тъй като с вас сме го обсъждали това нещо. На тези въпроси той не отговаря. Напротив, говори за коалиция с ГЕРБ. Абе, господа, що за нахалство е това. Кога ГЕРБ е казвал, или кога ви е искал ГЕРБ коалиция на БСП. Дали е със Станишев, дали е с Първанов, това няма значение. Та той щял да ми говори, че не била възможна коалиция с ГЕРБ, ама кой ви я иска? Аз ако съм искал коалиция ГЕРБ – БСП ще я направя сега, когато е най-тежката финансова икономическа криза, а не когато измъкнеме държавата от кризата.

 

Водещ: Айде да видим дали Вие можете да отговорите на един въпрос.

 

Бойко Борисов: Да.

 

Водещ: Къде сте в престрелката между вицепремиера Цветанов и съдиите. Вие къде сте там?

 

Бойко Борисов: Точно и ясно ще отговоря. Поканих го, извиках го, сега да не... министър Цветанов, но как така... Даже и вчера с правосъдната министърка я помолих да направи всичко възможно този конфликт да престане, защото зададох въпрос на вицепремиера Цветанов, на Цецо, както го наричам. „Казваш, че съдиите, или част от съдиите са мафия.” В същото време аз отивам в Брюксел и казвам „Господа, дайте да мислиме, да махнем механизма, защото в България вече съдебната система, борбата с престъпността е решен. Именно. С една дума, ние или трябва като държава да заявиме, че не сме готови нито за Шенген, нито за механизма, ако е прав колегата Цветанов, или трябва да се намери разумния диалог и аз съм го помолил да намери такъв форум, дали във Висшия съдебен съвет, дали да поиска среща, и той ми е обещал, защото е убеден и той, че това не е продуктивно, а точно обратното – контрапродуктивно е да продължи този скандал и със съдиите – те да си гледат своята работа, МВР своята, прокуратурата своята. Да – колегата Цветанов и аз като бивш ръководител във МВР – това адски дразни - 3 години примерно да няма на... търсен с европейска заповед и задържан, те да не повдигнат обвинение. Но това трябва с диалог – дали с Лазар Груев, дали с Борис Велчев, дали със среща със съдиите по принцип, не по определени дела. Господа, искаме да бъдем правова държава, искаме да ни вървят нещата. По тези, особено, наблюдавани дела, нека да бъдем първо по тях коректни и след това, нали, вече да сме 100 процента коректни.

 

Водещ: Е, не е ли късно за това, г-н премиер?

 

Бойко Борисов: Не е късно и аз, ето, виждате, когато считам, че колегите имат да поправят нещо в своето поведение, аз ще настоявам това да става. Да, него го боли, всеки ден МВР задържа, задържа – ето виждате, няколко подред, освободиха ги, няколко дни подред вече ги задържат с постоянна мярка – като една игра на котка и мишка. Но, между другото, това го има и във всички друго страни.

 

Водещ: Ми, има го, разбира се.

 

Бойко Борисов: Има го. И затова, но никога там вътрешния министър не казва „Това са мафиоти”. Не може от неговата уста това да излиза

 

Водещ: Да, да.

 

Бойко Борисов: И мисля, че той ме разбра. Той е честен, много сърцат човек в желанието си да пребори престъпността. Големи успехи постигнаха в преодоляването на куп престъпления. Но в края на краищата той трябва да успокои хората, че МВР, че полицията е в тяхна услуга, тя не е срещу тях, че тя е най-близкия му приятел, и неговата риторика, неговите действия трябва да бъдат такива. Не може ГЕРБ, партията на Гражданите за европейско развитие на България да бъдат свързвани с полицейско насилие. Мисля, че прекрасно ме разбра и ще работи в тази посока. Естествено, политическите ни опоненти знаят, че той е мотора в партията и ако могат да го ударят, ще го удрят, това го има и го има в политиката. Важното е ние да не даваме повече такива възможности.

 

Водещ: Последен въпрос, не мислите ли, че понякога най-голямата сила на даден човек е и най-голямата му слабост? Питам заради две Ваши особености – силната воля и цветистият език.

 

Бойко Борисов: Някой път човек изтървава думи. Има една прекрасна постановка „Език мой, враг мой”. Хиляди пъти съжалих за това, което казах. То се извиних и от трибуните и на хората, те ме разбраха, но ето дадох възможност за това, че исках и кучето да намери, за това, че е работило както всички останали, своята награда. Сега ми се натяква и то толкова вулгарно и гадно и винаги съжалявам. Но за съжаление майка и татко бяха много бедни хора и аз завърших училище във Банкя. Не можах като Станишев във Москва, във Лондон - да ме изучат така, че да имам по-добър език. Някой път греша много и много ме е яд. А иначе пък, от друга страна, съм благодарен на господ и на нашите, че са ми дали воля и характер, все пак хората избират и знаят – по-добре да кажеш някоя глупост, но да я кажеш със душа и сърце, отколкото префърцунено да обясняваш, или както Първанов – да говориш един час и всъщност да не кажеш нищо – нито дали ще правиш коалиция с ДПС, нито дали ще правиш, кой ще ти е министър и къде и как, дали ще си... каква ще е ролята на Станишев в тази партия, куп неща. Нито за индекса в „Белене”, колко пари реално ще струва на българския данъкоплатец, от къде ще вземе после и един милиард за електропреносна система, за каквото и да било. Той избяга от всички въпроси. Но иначе как говори – ГЕРБ е насилието, ГЕРБ са неориентирани, ама ние не сме пипнали данъците 3 години, той казва – те са непоследователни в данъчната политика, а ние един данък не сме пипнали. С една дума – точно като, както на времето се шегуваха с поповете – „Не ме гледай какво правя, а ме слушай какво говоря”. Между другото и в синода горе-долу нещата станаха такива.

 

Водещ: Благодаря Ви, желая искрено бързо оздравяване на Вашата сестра. Благодаря Ви, г-н премиер.

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев