Народните представители от ПП ГЕРБ-Сливен представиха приоритетите в работата си пред журналисти

Диан Червенкондев, Десислава Танева и Юлиана Колева
13.02.2012 / 16:43

Тримата народни представители от ПП ГЕРБ в Сливен Десислава Танева, Юлиана Колева и Диан Червенкондев се срещнаха с журналисти. Те запознаха медиите с основни акценти от своята работа в парламента. Областният координатор на партията в Сливен Десислава Танева представи приоритетите на ПП ГЕРБ за 2012 г.

 

„Основната ни политическа цел остава запазването на финансовата стабилност на държавата и увеличаването на усвояването на средствата от европейските фондове. Трябва да се отбележи, че независимо от кризата, в която се намираме, данъците не бяха вдигнати и останаха на същите нива. Политиката на финансова стабилност ще продължи и тази година”, увери Танева. Тя определи местните избори през 2011 г. като успешни за областната организация и информира, че след изборите до този момент в областната структура са подадени 175 заявления за членство в партия ГЕРБ.

Като председател на Парламентарната комисия по земеделие и гори Десислава Танева информира, че на първо четене в комисията е разгледан Закона за изменение и допълнение на Закона за горите, който беше широко отразен и дебатиран в обществото, с много полярни мнения. „Нашата комисия продължава да води широк обществен дебат с неправителствения сектор. За второ четене прецизираме текстовете, допълваме ги и за всички крайни притеснения, които бяха изказани от екоорганизациите, отговорно заявявам, че няма как да се случат. Тази седмица ще поканим на среща и представители на бизнеса в горския сектор, за да постигнем консенсус по отношение на техните претенции”, допълни Танева. Оглавяваната от нея комисия разгледа още новия Закон за спиртните напитки, Закона за изменение и допълнение на Закона за ветеринарномедицинската дейност, Закона за изменение и допълнение на Закона за тютюна и още два законопроекта, които са от предната политическа сесия – Закон за опазване на земеделските земи, Закон за изменение и допълнение на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. „С приемането на тези закони практически нашата комисия ще работи през тази парламентарна сесия”, допълни депутатът.

 

Като член на Парламентарната комисия по правни въпроси Юлияна Колева

заяви, че миналата година се е занимавала преимуществено със законопроектите, които засягат изменения в структурата и организацията на съдебната власт, на съдебните процеси – граждански, наказателен и административен. „През изминалата година ние направихме сериозни изменения на Закона за съдебната власт, които дадоха възможност на новопостъпващите в съдебната система млади колеги-юристи да бъдат избирани измежду най-добрите чрез два отделни конкурса, последователно и чрез деветмесечно обучение между двата конкурса. Смятам, че това е една много добра основа за кадровото попълване на съдебната система с изключително подготвени, на много високо ниво юристи”, каза Колева. Другата част от промените касае механизма при конкурсите за повишаване, преместване, или първоначално постъпване на юристи със стаж в съдебната система. „Вместо само атестиране, което се извършва от вътрешни комисии и контролирано от Висшия съдебен съвет, въведохме и конкурс за всяка една длъжност. Смятаме, че това също ще допринесе в обозримо бъдеще за подобряване на качествения състав в съдебната система. Резултати от тези промени не могат да се очакват на момента, защото голяма част от кадрите в съдебната система са несменяеми. За съществени структурни промени в съдебната система е необходимо конституционно изменение, за което се изисква конституционно мнозинство и това не може да стане само чрез политическата воля на ПП ГЕРБ. Имаме още много какво да работим, но смятам, че това, което постигнахме миналата година, ще даде отражение в близко време. Имаше и промени в процесуалните закони, особено в НПК. Много спорове предизвика създаването на специализираните структури. Те заработиха, ще видим дали са ефективни, или не, в близко време”, допълни Юлиана Колева.

Тя потвърди мнението си, че организационните неуредици по време на изборите не са били в резултат на новите правила, регламентирани в Изборния кодекс, а са в резултат от нарушаване на тези правила. Според нея в Изборния кодекс има място за допълнително уреждане на някои въпроси, които са се появили в практически план, но огромната част от неуредиците в изборния ден са в резултат на административно организационни проблеми на структурите, които се занимаваха с изборния процес. „Нашите усилия ще бъдат в посока да разграничим какво може да свърши Народното събрание като законодателен орган и какви препоръки да бъдат дадени на съответните органи, за да изчистят тези проблеми, които възникнаха сега, за да не се повтарят в следващи избори”, каза в заключение Колева.

 

Народният представител Диан Червенкондев също очерта някои от основните акценти в своята работа в парламента. Той е категоричен, че едно от основните предимства на управлението на ПП ГЕРБ е запазването на финансова стабилност както за бюджета, така и за цялата банкова система в България. „Това, което всички наши партньори оценят е, че България има сериозна финансова стабилност и най-вече добра финансова дисциплина. Във всички доклади сме посочени като положителен пример за всички страни-членки на ЕС в сферите на бюджетен дефицит, взаимоотношението между външен държавен дълг и брутен вътрешен продукт. Ние сме посочвани като пример сред страни, които имат тежка финансова зависимост от банки-кредитори, вътрешна задлъжнялост, която е в цялата икономика и в условието на глобална финансова криза. Те единствено и само с помощта на рефинансиране от страна на Европейската централна банка, траншове от Европейската комисия или Международния валутен фонд, успяват да закрепят своето финансово положение”, каза Червенкондев. Според него благодарение на нашата дисциплина и финансовите правила за функциониране на страната, успяваме да понесем добре кризата, не се товарят гражданите и бизнеса с нови и по-тежки данъци, нивото на данъците е запазено, както и фискалната стабилност. Депутатът информира, че в бюджетната комисия в парламента предстои

приключване на обсъждането на Закона за хазарта, който ще регламентира основно залагането по дистанционен способ и ще бъдат защитени интересите на потребителите.

В икономическата комисия се работи по две основни теми – промените в Закона за възобновяемите енергийни източници и промените в Закона за енергетиката. „Това са няколко основни теми в енергийния сектор, които касаят либерализацията на пазара за електроенергия в страната и за защитата на потребителите”, каза още Червенкондев. Другият основен приоритет в дейността на народния представител е работата по изцяло новия Закон за туризма. „Ще го гледаме с изключително внимание, защото считаме земеделието и туризма за основни приоритети за страната по отношение развитие на икономиката. Това са отрасли с голяма трудова заетост и голям принос за приходите в бюджета. Всички се стремим да създадем максимално добра обстановка за максимално усвояване на еврофондовете до 2013 година”, допълни Диан Червенкондев.

 

 

http://kanal6.bg/novini/440-gerb.html

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев