Общинските съветници от ГЕРБ-Сливен ще настояват общината да обжалва решение на Арбитражен съд

Димитър Митев
13.02.2012 / 16:30

Групата общински съветници от ПП ГЕРБ в Сливен категорично ще настоява общината да поиска от Върховния касационен съд да отмени решение на Арбитражния съд като немотивирано и противоречащо на материалния закон. Това обяви на пресконференция председателят на групата Димитър Митев. Става дума за решение на Арбитражния съд към БТПП от 18 януари, с което Община Сливен бе осъдена да плати около 5,5 млн. лв. на фирма „Булгейт", без ДДС и лихвите, за водния цикъл на града.

„Лично аз смятам, че при вземането на това решение има няколко неща, които ме смущават като юрист. Например, знаете много добре каква беше експертизата, която ви представихме в средата на септември. Тя категорично беше доказала лошо изпълнение по договора. За мен е странно как от трима арбитри делото беше решено от един арбитър. Това са неща, които ще се изясняват. Затова групата на ГЕРБ категорично ще настоява общината да поиска от Върховния касационен съд да отмени това решение на Арбитражния съд като немотивирано и противоречащо на материалния закон. Освен това, при вземането на решението решаващият орган не се е съобразил с клаузите на договора, за който става въпрос, и за търговските обичаи. Ние ще поискаме от кмета на Сливен в тази жалба до Върховния касационен съд да поиска и спиране на изпълнението на решението. Знаем, че това става с обезпечителна мярка. В края на краищата по-добре е да се осигури възможност общината да се бори до последно за тези пари, които ние считаме, че неправилно са отредени на „Булгейт". Ако кметът не направи това в законовия 3-месечен срок, ние ще сезираме прокуратурата за бездействие от негова страна. Но от всички разговори, които досега сме провели с г-н Милев, става ясно, че и той е на мнение, че решението трябва да бъде обжалвано”, каза Димитър Митев.

Групата на ГЕРБ се противопоставя и на една друга тенденция в управлението на общината – назначаването на хора в пенсионна възраст на постове, които могат да бъдат заети от млади специалисти.

„Не смятаме, че Община Сливен трябва да се превръща в пенсионерски клуб. Достатъчно млади и амбициозни хора има в този град, имат необходимите знания, за да могат да заемат ръководни места в общината, а не да бъдат назначавани хора в пенсионна възраст”, каза Митев.

 

Той информира, че предстои дебатиране с общинската администрация и по друг много важен проблем - бъдещата ни стратегия за развитието на общинските фирми. „Ние сме против да се вземат решения на парче. Последната сесия беше красноречива. Знаете, че там г-н Милев вкара предложение за смяна на управителя на фирма „Общинска охрана и СОТ” при положение, че това е едно печелившо предприятие. Г-н Кънев от едно губещо предприятие го направи печелившо. Научавам, че това предложение е внесено отново за сесията на 20 февруари. Позицията на ГЕРБ по този въпрос остава непроменена. Ние считаме, че трябва да се проведе задълбочена беседа за това кои общински фирми трябва да бъдат приватизирани, кои могат да останат. На въпроса ви, защо не го направихме през тези наши два мандата, опитвахме се, но тогава срещахме съпротивата на БСП. Усещаме, че вече и те узряха, че има много ненужни общински фирми, които трябва да бъдат преструктурирани”, допълни Димитър Митев.

Той изрази мнение, че Групата на ГЕРБ в местния парламент в сегашния мандат ще има една нелека задача през предстоящите четири години. „Ние ще се опитаме да решаваме проблемите на гражданите по-най-добрия начин, възникващи в хода на работата на новоизбрания кмет. Сбъднаха се за съжаление нашите очаквания, че настоящия Общински съвет ще бъде много „шарен” с много представители на политически сили, с различни политически виждания и възгледи, с различни групи, отстояващи различни интереси. Видяхте, че само за месец се сформира едно странно мнозинство в Общинския съвет, в което влизат рамо до рамо Атака с ДПС, БСП със Синята коалиция. Както предвиждахме, това мнозинство не може да бъде по никакъв начин трайно, защото в него няма нищо конструктивно. Това е един опит отделни политически партии и общински съветници да получат дивиденти от престоя си в Общински съвет”, каза още Митев. Той увери, че групата общински съветници ще отстоява позицията на ГЕРБ на национално ниво с помощта на народните представител и по всякакъв начин ще помага на сливенските граждани. „Ще бъдем конструктивна опозиция и ще подпомагаме всяко едно добро начинание, което общинската администрация предприема. Вече водим разговори с колегите от БСП, ще искаме помощта и на нашите депутати и на централната власт, за да решим проблема с пречиствателната станция. Искаме да благодарим лично на Десислава Танева за активната й позиция по възстановяване на медицинския колеж в Сливен, който най-вероятно ще бъде към ВМИ – Варна. Имаме съгласието и на общинска администрация. Надяваме се в най-скоро време отново да заработи този колеж. Водят се предварителни разговори и дай боже това да се случи”.

Групата на ГЕРБ настоява още четирите замразени проекта, които са изключително важни за община Сливен, да бъдат пуснати в действие. Става дума за четири сключени договора, за които са проведени обществени поръчки – за реконструкцията на булевард „Хаджи Димитър”, за кръговото движение до частната болница, за пробива на улица „Великокняжевска” и част от водоснабдителната система на кв. „Ново село". „По тези проекти има сключени договори и осигурено авансово финансиране. Добре ще бъде със затоплянето на времето изпълнението им да стартира, ще бъде добре, ако сегашното управление реализира тези обекти, защото са добри за града. Освен това трябва да бъде показана една приемственост между старото и ново ръководство. Тези договори бяха подготвени по времето на управлението на ГЕРБ и ще бъде хубаво, ако сегашното управление продължи този път. Държим на всяка цена да се случи конкретно наше предложение”, допълни в заключение Димитър Митев.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев