Парламентът прие на първо четене Закона за лечебните заведения

---
15.02.2012 / 19:46

В националната здравна карта ще се определя максималният брой лечебни заведения за болнична помощ по видове, с които НЗОК може да сключи договор за всяка област. Това предвиждат промени в Закона за лечебните заведения, приети на първо четене с 81 гласа "за", 31 - "против" и 7 – въздържали се.

Въвежда се нов механизъм за сключване на договори между НЗОК и лечебните заведения за болнична помощ в зависимост от осигуреността с болнични легла – когато общата осигуреност с легла в областта е по-голяма от средната за страната и когато осигуреността с легла по отделните видове – терапевтични, хирургични, е по-висока от средната за страната. В първия случай многопрофилните болници, с които НЗОК сключи договор, не могат да са повече от тези, които са осъществявали медицинска помощ в областта по договор с касата към края на предходната година. Същото условие важи и за специализираните болници. В тези два случая НЗОК трябва да проведе избор на лечебните заведения, с които да сключи договор, като критериите се определят от Надзорния съвет на касата по предложение на управителя. Създава се възможност за оказване на първична извънболнична медицинска помощ от лечебните заведения за специализирана извънболнична помощ.

Предлага се закриване на центровете за кожно-венерически заболявания, като те могат да се пререгистрират и да продължат да работят като диагностично-консултативни центрове, медицински центрове или като специализирани болници за осъществяване само на дейности на дневен стационар.

 

източник:http://www.parliament.bg
 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев