Юлиана Колева : „Оплаквания от недобросъвестни частни съдебни изпълнители провокираха предложенията за промени в ГПК”

Юлиана Колева
05.03.2012 / 15:25

Народният представител от ПП ГЕРБ-Сливен и член на правната комисия в парламента Юлиана Колева заяви, че между двете гласувания на ГПК в Народното събрание, текстовете, касаещи работата на частните съдебни изпълнители, ще бъдат обмислени съвместно. Според предложенията за промени се предвижда частните съдебни изпълнители да не получават възнаграждение за работата си в 14-дневния срок за доброволно изпълнение на задължението.

„В сегашната ситуация, когато все повече хора изпадат в ролята на длъжници, работата на частните съдебни изпълнители концентрира в себе си изключително много негативи. Аз разбирам, че голяма част от оплакванията са субективни, но много от тях са свързани с недобросъвестно упражняване на правата на частните съдебни изпълнители. В тази посока има десетки, дори стотици оплаквания. Проверките и санкциите не са ефективни, нито от страна на инспектората на Министерството на правосъдието, нито от страна на Камарата на частните съдебни изпълнители. Символичните наказания, които се предприемат от тези два контролиращи органа, след като отидат до Административния съд по някакви причини отпадат и като че ли все повече частни съдебни изпълнители започват да се чувстват недосегаеми от закона и си правят буквално каквото решат в разрез със законовите разпоредби”, каза Колева.

Според нея това е провокирало колегите й от правната комисия да внесат проект за изменение на правилата в Гражданско процесуалния кодекс, които са свързани основно с таксите на частните съдебни изпълнители и с промяна на подсъдността в така наречените заповедни производства. Тя припомни, че предложенията са предизвикали бурна реакция от страна на частните съдебни изпълнители. „Във всички случаи ще има промени. Те ще бъдат към внасянето на една регулация, която да задължи частните съдебни изпълнители, поне в частта с таксите, да бъдат коректни. Защото в момента се получава така, че има едни пропорционални такси от 10 процента върху вземането, които не са ограничени и които аз нямам нищо против да не са ограничени, стига да са заслужени, но тези такси, заедно с останалите такси, в рамките на съдебния процес правят така, че неимоверно много завишават самото задължение. Тези такси се събират дори и въпреки факта, че част от длъжниците изпълняват задълженията си в периода на доброволното изпълнение. Вярно е, че за да се стигне до този срок за доброволно изпълнение, те с поведението си са направили така, че кредитора да бъде принуден да търси чрез съдия-изпълнител принудително събиране на вземането си. В същото време е вярно и това, че когато в срока на доброволно изпълнение длъжникът изпълни задължението си, частния съдия-изпълнител не извърша много голяма част от своите принудителни действия, така че тук трябва да се намери баланса между поведението на длъжника и действията на частния съдебен изпълнител, за да не стане несправедливо, както е сега, много често натоварване на длъжника с още по-големи задължения. Това е смисълът на тази промяна”, допълни Колева.

Тя е категорична, че между двете гласувания в парламента ще има съвместно разглеждане на текстовете с Камарата на частните съдебни изпълнители. Според нея целта е да се намери баланс между справедливото заплащане на труда на частните съдебни изпълнители и справедливото натоварване на длъжниците.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев