Аню Ангелов: Военната болница в Сливен ще бъде преобразувана в търговско дружество

министър Аню Ангелов
24.03.2012 / 12:01

Военните болници в Сливен и Плевен ще бъдат преобразувани в търговски дружества, с което те поемат изцяло бъдещите си разходи за сметка на своите приходи. Това заяви по време на парламентарния контрол вчера министърът на отбраната Аню Ангелов. „Ние ще сключим също договор с тези търговски дружества по отношение на осигуряването на военнослужещите, на пенсионираните военнослужещи, на членовете на техните семейства, на инвалидите, военноинвалидите и военнопострадалите. По този начин няма да се загуби потенциалът на самата болница и отговаряме на общественото искане да се запазят и двете болници. В този смисъл са и направените предложения от депутати, местната власт и общественици от региона на Сливен. Възложил съм подготовката на съответните нормативни актове и те ще станат факт след приемането им от правителството. Най-напред ще започнем с болницата в Сливен, тъй като болницата в Плевен трябваше да се реорганизира през следващата година. Това ще бъде един пилотен проект, въз основа на който ще работим и съответно с военната болница в Плевен”, каза министърът и увери, че няма да се съкращава личен състав.

Аню Ангелов заяви, че решението за промяна в статута на военната болница в Сливен произхожда от това, че тя е създадена да обслужва Трета българска армия, която вече не съществува. С намаляването на военните формирования в района от гледната точка на Въоръжените сили отпада необходимостта от поддържане на голямо медицинско заведение. По време на парламентарния контрол стана ясно, че разходите на Военна болница за миналата година са 3 822 869 лв., т.е с близо 2 млн. лв. Министерството на отбраната е субсидирало лечебното заведение.

Припомням, че на среща тази седмица депутатите от ПП ГЕРБ-Сливен представиха своето предложение за запазването на Военна болница Сливен като лечебно заведение от болничната помощ. Десислава Танева, Диан Червенкондев и Юлиана Колева мотивират подробно своето предложение и предлагат конкретни мерки. Сливенските народни представители от ГЕРБ предлагат Военна болница, която е база на ВМА, да се трансформира в търговско дружество към Министерството на отбраната. Те смятат, че лечебното заведение може да се самоиздържа, а чрез въвеждането на конкретни мерки за оптимизация на разходите да се увеличат приходите на лечебното заведение. Единият вариант за това е извършване на профилактични медицински прегледи във връзка с безопасни условия на труд на контингента на Министерството на отбраната в областите Сливен, Ямбол и Бургас. Има идеи неизползваемите помещения да се използват за разкриване на Старчески дом, Хоспис и Дневен стационар за хора с увреждания.

По данни на МЗ и МТСП в момента в България има подадени около 3000 заявления за постъпване в старчески дом, които не могат да бъдат удовлетворени. Към дома могат да бъдат насочвани бивши военнослужещи от областите Сливен и Ямбол. Изчисления сочат, че по този начин Министерството на отбраната ще спести около 3 милиона лева годишно от разходи по поддръжката и функционирането на Военна болница, ще получава приходи от наем или продажба на сграден фонд и терен.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев