Бойко Борисов: Взехме решение да прекратим проекта АЕЦ Белене

Бойко Борисов
29.03.2012 / 11:12

На заседание на Министерски съвет взехме решение да прекратим проекта АЕЦ „Белене” и да доплатим първи реактор, който ще бъде окончателно готов през октомври. Това заяви пред журналисти в Народното събрание министър-председателят Бойко Борисов, който взе участие в работата на парламентарната Комисия по икономическата политика, енергетика и туризъм.

 

„Даден е мандат на министър Делян Добрев да започне процедура за монтирането на произведения за Белене реактор, като седми блок на АЕЦ „Козлодуй”, обясни премиера. По думите му, ако не подходим по този начин, ядрена централа в Белене ще ни струва прекалено скъпо и цената й ще стигне около 10 милиарда евро. „Нямаме възможност да я платим, а и не е редно да задължим държавата и поколенията напред да плащат тези пари. В същото време целият ядрен риск, ако нещо се случи там, на този земетръсен разлом, остава за сметка на България”, добави още Борисов. Той даде за пример Япония, която още не може да се възстанови от ядрената катастрофа във Фукушима.

 

На въпрос дали има рискове, след като България категорично взима това решение и дали ще има проблем в разговорите, които трябва да се водят в Москва за газа и за други отношения, Борисов отговори „Разбира се, че има. Германия плаща 330 долара, България плаща близо 600. Така че това беше тема на разговора ми с президента Путин и се надявам да приключим добре тези проекти. Работим активно по „Южен поток” и се стремим да договорим по-ниска цена на газа. Много е важно да намерим начин да премахнем посредниците по търговската верига за доставките на природен газ”.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев