Десислава Танева: Всички черноморски държави трябва да обединят усилията си за ефективното управление на ресурсите на Черно море

Десислава Танева
03.04.2012 / 14:09

Десислава Танева, председател на Комисията по земеделие и гори в Народното събрание в интервю за Радио „Фокус”

Водещ:

- Еврокомисарят по морско дело и рибарство Мария Даманаки посети преди дни на 30 март България. Тя проведе няколко срещи. След разговорите си със земеделския министър Мирослав Найденов еврокомисарят заяви, че се надява през следващия програмен период страната ни да има по-добри възможности за финансиране. Мария Даманаки призова за по-голяма активност в усвояването на средствата за пристанища и риболовни съоръжения от досегашните фондове.

Европейският комисар проведе среща и с депутати от Комисията по земеделие и гори в парламента. Повече информация за тази среща търсим в следващите минути, наш събеседник е народният представител от ГЕРБ Десислава Танева, председател на земеделската комисия в Народното събрание. Какви бяха г-жо Танева основните акценти в разговорите ви с еврокомисар Даманаки ?

 

Десислава Танева:

Основните акценти по време на срещата с еврокомисар Даманаки, която се преведе в петък миналата седмица в Народното събрание с народни представители от Комисията по земеделие и гори, както и с депутати от Комисията по транспорт, мога да обобщя в три основни пункта. Първо – подкрепата, която изразихме към комисар Даманаки по повод дейността й по отношение на политиките за реформа в областта „Рибарство”, както и изключителните й усилия за създаването на Регионален консултативен съвет за Черно море. Тъй като от шестте черноморски държави, само две са членки на Европейския съюз – ние и Румъния. Изказахме благодарността си на еврокомисар Даманаки за усилията й в тази посока. Както народните представители от Комисията по земеделие и гори, така и депутатите от транспортната комисия настоявахме наистина да бъдат положени усилия за създаването и равноправен статут на един такъв Регионален консултативен съвет за Черно море, като независимо от това, че само две от всички шест черноморски страни сме членки на ЕС, в този Консултативен съвет за устойчиво управление на ресурсите в Черно море да бъдат включени и останалите държави, които не са членки. Разбира се това трябва да стане след съответните консултации, след съответното съгласие. Но ако отчетем специфичното положение на Черно море и неговото значение в политически, социален и икономически аспект, в момента липсата например на пълна база научни данни, изследвания относно запасите на Черно море, тяхното управление и възстановяване, считаме, че всички черноморски държави трябва да обединят усилията си ефективното управление на ресурсите на Черно море и един от инструментите е създаването и функционирането именно на такъв регионален консултативен съвет. В тази посока ние срещаме пълна подкрепа и разбиране от страна на еврокомисаря Мария Даманаки.

Вторият пункт, на който акцентирахме при нашата среща е по отношение на бюджетите по Програма „Рибарство”. Ние разбира се настояхме за запазването на бюджета на ОП „Рибарство”. Настояхме също през следващия програмен период да бъде акцентирано върху подкрепата за развитие на предприятията за аквакултури, както и за продължаване подкрепата в инвестиции за изграждане на нови пристанища, кейове за разтоварване, халета и борси. Всичко това, което беше допустимо до момента искаме да се запази, предвид няколко фактора. Не защото ние не сме усвоили пълния размер до момента от възможностите, а основно заради това, че прилагането на програмата стана във време на икономическа криза, което по някакъв начин ограничи част от възможните бенефициенти да могат да реализират плановете си. Считаме, че възможностите за подобни инвестиции, подкрепени със средства от ЕС следва да се запази. За нас това е изключително важно. Същото важи и за инвестициите в аквакултури. Освен това настояхме пред еврокомисар Даманаки да се увеличи интензитетът на подкрепата, на публичната помощ за такива инвестиции на 60%. В момента в проекта е заложено тази подкрепа да бъде 50%. Считаме, че в нашата страна има достатъчно добър потенциал за развитие на сектора и е нормално интензитетът да бъде 60%, да улесним бенефициентите.

 

Водещ:

Споменахте Оперативна програма „Рибарство”. При срещата си със земеделския министър, еврокомисар Даманаки посочи, че се надява нашата страна да има по-висока степен на финансово усвояване на европейските средства и те да се използват ефективно. Как страната ни може да постигне това ?

 

Десислава Танева:

Това, което може да се направи и в момента и което ние предложихме на комисар Даманаки и тя самата изрази становище, че на отделните страни се определят бюджети и те имат право на тези пари, но в крайна сметка националните органи, които прилагат съответната програма и от тях зависи степента на усвояемост. Ние сме изразили готовност всички най-добри практики на различните национални органи на държавите-членки на ЕС, доказали своята ефективност, да ги приложим и в нашата страна. Мисля, че за това ще има воля и от нашия национален орган, а именно Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури.

 

Водещ:

От какво значение е посещението на един еврокомисар в една държава, в конкретния случай на еврокомисаря по морско дело и рибарство в нашата страна? Какви плюсове може да спечели България от това посещение ?

 

Десислава Танева:

Посещението на еврокомисар в даден сектор у нас е изключително важно. Това, което можем да очакваме от едно такова посещение е разбиране на нашата позиция, на нашите основни приоритети в дадена програма и да търсим подкрепа за тяхното приемане. И мисля, че ние срещнахме разбиране от комисар Даманаки по нашите основни позиции. Искам да отбележа, че в хода на разговора с европейския комисар, стана ясно, че за нея е изключително важен е контролът, който ние като държава осъществяваме върху риболова в Черно море.

Ние я уверихме, че стъпки в тази посока - засилване на този контрол се правят. В момента сме на път да направим още такива стъпки с промени в Закона за рибарството и аквакултурите, като в момента представители на ИАРА и браншовите организации изразяват своите становища и аз се надявам, че след приемането на един консенсус ще направим съответните изменения в закона. Мисля, че това са очаквани действия от наша страна, които следва да направим и се одобряват и приветстват от комисар Даманаки- по време на срещата стигнахме до този извод.

 

Водещ:

Може ли да конкретизираме за какви промени в закона точно става въпрос ?

 

Десислава Танева:

За засилване контрола върху риболова и съответно съдовете, с които се извършва.

 

Водещ: Оттук нататък, след срещата с еврокомисар Даманаки, планирате ли представителите на комисията по земеделие да проведете срещи с бенефициенти по програма „Рибарство”, с Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури....

 

Десислава Танева:

Ние сме провеждали и досега, включително и с браншовите организации срещи. Провеждали сме разговори за промените в закона и ще продължим. Тази седмица имаме работна група, която ще обсъди предложения на браншовите организации. Смея да твърдя, че винаги в този си мандат Комисията по земеделие и гори при приемането на свои законодателни актове е провеждала широк дебат и обсъждане със съответния неправителствен сектор и мисля, че по този начин сме работили и с бранша от сектор „Рибарство”. Надявам се по отношение на тези изменения ние наистина да стигнем до консенсус. Мисля, че всички страни искат тези промени да се случат. Надявам се и от страна на Брюксел и еврокомисар Даманаки да бъдем подкрепени по отношение запазване на бюджетите по програма „Рибарство” и да получим подкрепа за инвестициите, които са необходими за развитието на сектора.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев