Комисията по досиетата ще може да проверява кредитните милионери за принадлежност към бившата ДС

---
04.04.2012 / 13:27

Комисията по досиетата да може да провери кредитните милионери за принадлежност към структурите на бившата Държавна сигурност, реши парламентът. Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към ДС и разузнавателните служби на Българската народна армия. 91 депутати бяха "за", нито един "против", един народен представител са въздържа.

 

Подлежащи на проверка са еднолични търговци, управители и членове на управителен или контролен орган на дружества към момента на теглене на кредити, които са останали необслужени. Според председателя на Комисията по досиетата Евтим Костадинов на база на списък на БНБ от 1997 г. подлежащи на проверка са над 10 500 фирми.

 

Предложените промени са заради обществен интерес към забогатели от кредити – т.нар. кредитни милионери. Тяхната зависимост и връзки с бившия репресивен апарат на комунистическата държава трябва да станат част от закона, за да може комисията да извърши необходимата проверка, смятат депутати. До момента поради пропуски в законодателството няма възможност да се отворят точно тези досиета.

 

Нов депутат от ПГ на ПП ГЕРБ – Златко Тодоров, положи клетва пред парламента днес. Той замести Пламен Цеков, който беше избран за управител на НЗОК.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев