Юлиана Колева: Твърдо сме решили да приемем новия НК до изборите

Юлиана Колева
09.05.2012 / 15:19

Действащият в момента Наказателен кодекс (НК) е от 1968 година и е вече толкова дисбалансиран, че не може никаква обобщена наказателна стратегия и наказателна политика да се изведе от него, коментира пред Дарик депутатът от ГЕРБ и член на правната комисия Юлиана Колева.

„Можете да си представите при една такава съществена промяна на обществените отношения в сравнение с това, когато той е бил приет, каква работа може да свърши сегашният НК. Но не беше демонстрирана воля при предшестващите мнозинства. Сега ние твърдо сме решили до изборите да създадем възможност да се приеме този кодекс” - заяви Колева.

Тя припомни, че в Министерството на правосъдието има готов проект на нов Наказателен кодекс. Още през 2009 година работна група е предложила вариант, който е качен на сайта на Министерството на правосъдието и е подложен на широко обществено обсъждане. „Уведомени са всички неправителствени организации, всички професионални гилдии - съдии, адвокати, прокурори , дознание, МВР. Всички, които имат отношение към тези въпроси, могат да излагат предложения, съображения, критика да отправят към кодекса, включително и научни работници, които се занимават с теория на наказателното право или криминалисти. Всички, които имат допирна точка към този проект, могат да изразят своето отношение” - допълни Юлиана Колева. Това обществено обсъждане би могло да приключи през есента и след това да влезе на обсъждане в парламента, за да може в края на тази година и началото на следващата, парламентът да започне да работи по новия Наказателен кодекс.

Днес, на първо четен, парламентът одобри промени в НК, които предвиждат отпадане възможността за споразумения при причиняване на смърт по непредпазливост и завишаване на присъдите, когато катастрофата е причинена на пешеходна пътека или шофьорът няма книжка.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев