Приеха промените в Закона за рибарството и аквакултурите

---
20.07.2012 / 11:03

Народното събрание прие измененията и допълненията в Закона за рибарството и аквакултурите. Законопроектът бе внесен от Министерски съвет, а водеща бе Комисията по земеделие и гори с председател Десислава Танева. С промените се цели по-ясна регулация на обществените отношения в областта на рибарството, избягване на нелоялната конкуренция на пазара на риба и рибни продукти и подобряване на условията за контрол върху стопанската дейност.

С промените в закона се забранява извършването на стопански риболов във вътрешните водоеми на страната с цел разграничаване на риболов в река Дунав и Черно море и на произведената в изкуствени условия продукция. Специалистите смятат, че това ще доведе до пререгистрация на всички вътрешни водоеми като рибовъдни стопанства. По този начин всеки държател на водоем ще се отнася с грижата на добър стопанин и по-отговорно по отношение на поддържане на рибната популация.

Отпада възможността стопански риболов, развъждане и отглеждане на риба и други водни организми, дейност като регистриран купувач, както и други дейности по ЗРА, да се извършват от физически лица. Въвежда се възможност за издаване на специално разрешително за усвояване на ресурс от квотиран вид риба. Промяната е обусловена от необходимостта да се идентифицират риболовните кораби, придобили право за усвояване на квотирани видове.

Актуализира се съдържанието на разрешителното за стопански риболов и удостоверението за усвояване на ресурс от риба и други водни организми.

С цел опазване на рибните ресурси, в раздел «Любителски риболов» се забранява използването на «тройни куки», които са откровено бракониерски като средство, освен в случаите на риболов с изкуствена примамка или на хищна риба с жива стръв. С цел постигане на по-висока ефективност при осъществяване на контролната дейност, имуществените санкции и глобите за нарушения на ЗРА се завишават средно два пъти.

Прецизира се взаимодействието на ИАРА с други държавни органи, като съвместните проверки ще доведат до по-ефективна контролна и надзорна дейност. С измененията се дава възможност крайният продукт ще бъде с доказан произход и с удостоверено качество и се завишават изискванията при издаване на разрешително за улов на риба с научноизследователска цел.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев