Десислава Танева: ГЕРБ провежда трайна политика за подкрепа на интензивните сектори в земеделието

Десислава Танева
12.10.2012 / 15:30

Народният представител от ПП ГЕРБ и председател на Парламентарната комисия по земеделие и гори Десислава Танева заяви пред „Новинар”, че земеделието е структуроопределящ отрасъл за България. Тя посочи, че през последните три години има постоянен тренд на нарастване на брутната добавена стойност, на външно търговското салдо и на дохода от земеделие. По последния показател имаме най-висок ръст спрямо останалите страни в Европейския съюз за 2011 година.

„ По отношение на субсидиите мога да обобщя като цяло за сектора, че продължава, макар и трудно, тенденцията на увеличаване на подкрепата към него. Пред идната година сектора ще получи повече субсидии – общо с над 1 милиард лева. Разбира се, тепърва ще има обсъждане на разпределението на тези пари. Тук е мястото да подчертая, че в мандата на ГЕРБ Министерството на земеделието провежда една трайна и правилна политика по отношение на засилването на подкрепата за секторите животновъдство, овощарство и зеленчукопроизводство, т. е. на така наречените интензивни сектори в земеделието”, каза Танева. За миналата година има 40 на сто увеличение на средствата за интензивните сектори, а за следващата година са заложени 70 милиона лева национални доплащания за тютюна, 71 милиона лева за животновъдството. Отделно са схемите и доплащанията от европейските фондове. Прогнозират се субсидии по схеми за съществуващи и нови държавни помощи. Залагат се и 40 милиона лева подкрепа по специфичните схеми за помощ по чл. 68. Освен това, животновъди, които имат пасища и ливади, ще получат своите помощи по СЕПА, които по оценка са около 64 милиона лева. „Ако трябва да обобщя – сектор животновъдство ще получи повече средства, отколкото през миналата година”, допълни Десислава Танева.

На въпрос дали овцевъдството в България е на изчезване тя отговори отрицателно. „Не, не е вярно. Даже има засилен интерес към износа на агнешко месо, но, за съжаление, вътрешното ни производство не може да задоволи тази потребност. Ако този сектор стане атрактивен и генерира доход, то съм убедена, че ще има възход в близките години. Засега имаме само малки ферми в планинските райони, а не големи промишлени стопанства. Статистиката отчита единствено намаление на отглеждането на кози. С около 2 на сто е ръстът в отглеждането на овце и крави, също така и на биволи. Според Десислава Танева въпреки поскъпването на зърно, няма да има повишаване на цената на хляба. По отношение на спекулата със зърното тя смята, че ощетяването на бюджета и добросъвестните преработватели може да бъде спряно чрез промяна в законодателството.

„Това, което се опитваме да правим, е да поискаме дерогация (частична отмяна на закон) за обратно начисляване на ДДС по веригата. Това ще ограничи рязко злоупотребите с този налог. А когато преработвателят закупи зърното, няма да има право на данъчен кредит, а ще начисли данък върху продукта. Така ще се сложи край на тези измами. Този проблем бе решен аналогично в Румъния. Право на тази дерогация трябва да получим от Брюксел. Много други държави в ЕС имат същите проблеми като нас. От началото на годината работим по този въпрос. Вярвам, че това ще успокои нашият пазар”, каза в заключение Десислава Танева.

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев