Мария Габриел: Ще отстояваме България да получи пълния си пакет директни плащания през 2014 година

---
16.10.2012 / 11:43

„В понеделник ще внесем поправка в ЕП националният пакет директни плащания, свързани с Общата селскостопанска политика, да не влязат през 2016 година в България, а още от началото на 2014 година”. Това каза евродепутатът от ГЕРБ Мария Габриел на среща със земеделски производители и фермери от пловдивска област, инициирана от областния координатор на ГЕРБ Пловдив Област Димитър Лазаров и народните представители от ГЕРБ от 17 МИР.

По думите на евродепутата, ако не се реагира своевременно, ще остане записаното в сегашните текстове България и Румъния да получат пълния си национален пакет през 2016 година. Има само още 2 месеца, в които можем да защитим и позицията на сектор Селско стопанство, стана ясно от изказването на Мария Габриел, която заедно със зам. министъра на земеделието и храните Светлана Боянова призова стопаните от региона за активност в своите предложения и идеи за развитие на селското стопанство. Представители на птицевъдите, животновъдите и зеленчукопроизводителите от региона изказаха тревоги за сегашното състояние на тези сектори и попитаха как и дали ще се променят в бъдеще. „Птицевъдството досега не е било подпомагано от ЕС. За зеленчукопроизводството пък страната ни не е стартирала в този програмен период евромерки за подпомагане. Позицията, която защитаваме, е това да се промени, но има страни със силни лобита – например за маслините в Испания”, отбеляза Мария Габриел.

Народният представител Димитър Лазаров призова присъстващите да задават своите въпроси към „една дама с нова партия, която вече обикаля регионите“ защо в сегашния програмен период това не се е случило. Специално за зеленчукопроизводителите бяха подчертани мерките, които правителството на ГЕРБ въведе със средства от националния бюджет, само и само да подпомогне сектора. „След като две години алармирахме в ЕП за проблемите на животновъдите, най-после ни чуха”, съобщи и за другия проблемен сектор Мария Габриел като припомни, че еврокомисарят по земеделие Дачиан Чолош се е ангажирал скоро да предложи нов финансов механизъм за животновъдния сектор у нас. На срещата за пореден път експерти от Министерството на земеделието и храните призоваха стопаните да се поинтересуват от възможностите, които държавата предоставя на новосъздадени земеделски сдружения, чрез които ще могат да се развият регионите като цяло. Представителите на институциите напомниха, че ако не искаме да се оплакваме по-късно от неадекватности в селскостопанската политика, сега трябва земеделците да дадат своите предложения за промени. Те твърдо заявиха, че ще защитават пред Европа бюджета за селско стопанство да бъде стабилен и гарантиран, да се прилага по-амбициозен подход за по-бързо и по-съществено намаляване на различията в нивата на директните плащания в страните-членки и да се увеличи обвързаното с производството подпомагане.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев