Народни представители от ГЕРБ-Сливен първи направиха дарение за откупуване на картина

"Халеевата комета над Сливен"
07.11.2012 / 14:22

Народните представители от ПП ГЕРБ-Сливен Десислава Танева и Диан Червенкондев дариха лични средства от по 1 000 лева за подпомагане на закупуването на картината „Халеевата комета над Сливен”. През април Общинският съвет гласува предложение за откупуването на творбата в полза на общината и задели за това 4 000 лева. Всички народни представители от сливенски избирателен район подкрепиха идеята и предложиха остатъкът от средствата да бъде дарен от тях. Днес първото дарение бе направено от Десислава Танева и Диан Червенкондев.

Платното е дело на художника Иван Савов, който е роден в Сливен, завършил е приложно изкуство през 1964г. в София, но повече е известен като художник и режисьор на над 30 опери, носител на десетки награди за сценография, на Сребърна лира, на Златна, на Кристална лира и т.н. Картината му „Халеевата комета над Сливен” е определяна като самобитна и оригинална творба, която трябва да остане в Сливен. Платното е с размери около метър и половина на два и е структурирано по подобие на т. нар. ерусалимии – божигробски платна, които поклонници са донасяли от светите места. Савов пресъздава сцени на отдалото се на гуляи население в очакване на „свършека на света“.

Историята се разгръща на фона на града - със знаковите си в началото на миналия век здания, с хилядолетния бряст, със Сините камъни и Змейовите дупки, както и приближаващата комета с острите си, като като меч ослепителни лъчи. Преминаването на кометата край Земята през 1910 г. е наблюдавано с просто око и е оставило силен спомен в Сливен.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев