Правителството договори над 20% намаление на цената на газ от Русия

---
15.11.2012 / 16:35

От първи януари следващата година България ще получава природен газ от Русия с над двайсет процента намаление, съобщи министър – председателят Бойко Борисов. На официална церемония в Министерски съвет днес, в присъствието на премиера и министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев бе подписан десетгодишен договор за доставка на природен газ от Русия. Подписи под документа поставиха заместник - председателят на Управителния съвет на ОАО „Газпром“ Александър Медведев и изпълнителният директор на „Булгаргаз“ ЕАД Димитър Гогов. „Договорили сме цена, малко по-висока от тази на Германия и която е най-ниската възможна за страна, която не инвестира”, обясни премиерът Борисов.

„Доставките на газ ще се осъществяват без посредници, а цената на доставките за България, от януари 2013-та година, е най-ниската за страни от категория като България”, заяви председателят на Управителния съвет на ОАО „Газпром“ Алексей Милер и гарантира, че „по никакъв начин страната ни не може да се окаже в ситуация, при която да не бъдат доставени определени количества газ на българските консуматори, а газът ще постъпва в договорените количества при сто процентна гаранция”.

„В договора се дава възможност на шестата година да бъде намалено доставяното за страната ни количество”, обясни министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Той посочи, че „това ще позволи, ако България има достатъчно местен добив на газ, да намали количествата на внасяния от Русия. По думите му има възможност на шестата година да бъде променена и цената, така че тя да бъде още по-изгодна за България. „Клаузата "купувай или плащай" по договора за доставка е променена, съобщи още икономическият министър и беше категоричен, че количеството, което страната ни е длъжна да купува, е намалено от деветдесет на осемдесет процента от договореното количеството за доставка, фиксирано на 2,9 млрд. куб. метра газ.

В Министерски съвет днес бе подписано и окончателното инвестиционно решение за изграждането на газопровода „Южен поток” на българска територия. Подписи под решението сложиха председателят на Управителния съвет на ОАО „Газпром“ Алексей Милер и изпълнителният директор на БЕХ ЕАД Михаил Андонов.

„Поздравявам всички с това знаменателно събитие”, каза на церемонията председателят на Управителния съвет на ОАО „Газпром“ Алексей Милер. „България се превръща в един от най-големите транспортьори на руски газ за Европа. Шейсет и три милиарда кубичекси метра газ е мощността на тръбопровода. Това издига статута на България като играч на газовия пазар на Европа и разбира се, несъмнено това са значителни финансови постъпления в бюджета на страната Ви от транзитните такси”, допълни Милер. Той съобщи още, че доставките на руски газ за България ще започнат през декември 2015 година и благодари на българския правителствен ръководител за успешната реализация на всички, предварително набелязани цели и задачи. Милер отбеляза, че работата по проекта е водена в конструктивен дух, в който и двете страни са се стремили към постигането на договореност, която да е взаимноизгодна.

„На българската територия дължината на трасето е 540 километра с 59 километра отклонение и с 320 километра лупинги, което прави над 900 километра тръбопроводи”, съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. „Имаме три компресорни станции с приемна станция на брега на Черно море. Входната точка е южно от Варна и изходната точка е в Северна България – границата със Сърбия”, допълни Добрев и подчерта, че газопроводът ще даде допълнителна сигурност за доставката на газ в България, а след старта на експлоатацията му страната ни няма да е зависима от други държави, през които минава газът, защото той ще постъпва от Русия направо в България.

„Газопроводът, който ще минава през България гарантира, че няма българските граждани да останат без газ”, коментира на церемонията премиерът Бойко Борисов. Той заяви, че Европейската комисия стои зад реализирането на проекта "Южен поток" и допълни, че проектът "Набуко" също е приоритет за България. По думите му страната ни няма да отпуска държавни гаранции за строителството на газопровода на българска територия.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев