Илиана Иванова: Системите за контрол на ЕС се нуждаят от спешен ремонт

Илиана Иванова
22.11.2012 / 15:07

По време на пленарното заседание на Европейския парламент в Страсбург, председателят на Европейската сметна палата (ЕСП) Витор Мануел да Силва Калдейра представи годишния доклад на институцията за изразходването на бюджета на ЕС за 2011. В последвалия дебат взеха участие ресорният еврокомисар Алгирдас Шемета и евродепутати. Българският представител в Европарламента и бъдещ член на Европейската сметна палата Илиана Иванова изказа мнение, че са необходими повече усилия при контрола на изразходваните средства.

 

„В този труден период на бюджетни съкращения ЕС трябва да постига повече резултати с по-малко средства. Затова всички институции трябва да положат максимални усилия, за да може всяко евро на европейския данъкоплатец да бъде изхарчено ефективно и ефикасно, и да донесе максимални резултати“, изтъкна г-жа Иванова.

 

В своето изказване българският евродепутат открои три ключови проблема, свързани с изразходването на европейския бюджет през 2011 г.:

 

- нивото на грешки при споделеното управление между ЕК и държавите- членки остава високо;

 

- количеството грешки при програмите, директно управлявани от ЕК, се е удвоило, в частност в групата „Изследвания и други вътрешни политики“;

 

- необходима е по-ясна връзка между изразходваните средства и постигнатите резултати.

 

„Тенденцията остава негативна и липсват сериозни подобрения, а вероятният процент грешки остава на стабилно ниво, като най-засегнати продължават да бъдат програмите, които се управляват съвместно между Комисията и държавите- членки. Според ЕСП 60% от грешките е можело да бъдат засечени от националните системи за контрол. Това е много притеснително и налага спешен ремонт на системите за надзор, както на национално, така и на европейско ниво“, заключи Илиана Иванова.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев