Васил Йовчев : ГЕРБ-Сливен не подкрепя пилеенето на общински средства. Ще поискаме намаление на местните данъци

Васил Йовчев
28.11.2012 / 13:16

Групата на ПП ГЕРБ в Общинския съвет в Сливен не подкрепи предложените от общинската администрация изменения в Бюджет 2012 г. Общинският съветник от ГЕРБ и член на Постоянната комисия по бюджет и финанси Васил Йовчев представи основните мотиви от трибуната на местния парламент. Той заяви, че групата на ГЕРБ винаги е подхождала отговорно към бюджета и споделя идеята, че трябва да се подкрепят усилията на общинската администрация, които са в интерес на гражданите и цялата община. Той припомни, че на предишното заседание бяха подкрепени изменения заради добри инициативи, заложени в бюджета. „Изглежда това наше отношение не беше добре разбрано. Днес се представя изменение, като се иска от нас да утвърдим извършени разходи, без да има ясни мотиви и точна обосновка за това”, каза Йовчев.

Той критикува предвиденото прехвърляне на средства от едни дейности в други, като не счита, че с това се предлага по-добра услуга на гражданите. Йовчев смята, че прехвърлянето е в резултат на лошо планиране. Освен това в частта на неданъчните приходи може да се направи извод, че общината не може да намери друг ресурс за увеличаване на приходите, освен да повишава такса смет и иска да увеличи План-сметката за чистота с над 1 милиона лева. „Категорично сме против това. Преди няколко месеца взехме решение да намалим сметката с 30 процента, а сега се предлага отново да увеличим разходите и да ги върнем почти такива каквито бяха без особен анализ и без много ясни мотиви”, каза Васил Йовчев.

Той информира, че е поскал отчет за разходите по План-сметката за чистота през 2011 г., получил е уверение от кмета, че отчет ще бъде предоставен, но все още такава справка няма. Васил Йовчев определи като неуважително и вредно това отношение на общинската администрация да обещава, а да не изпълнява. Той смята, че предложеното увеличение е високо и общината не може да си го позволи, пилеят се пари без резултат и ГЕРБ няма да подкрепи искането за утвърждаване на увеличението. „Не можем да подкрепим и разходите за поддръжка в дейност „общинска администрация”. Предлага се да утвърдим 500 000 лева недостиг. Той се формира основно от сключени граждански договори, външни услуги, командировки и т.н. Сключването на граждански договори и ползването на външни услуги трябва да водят до намаляване на разходите, а не до недостиг. Не можем да подкрепим пилеене на общински средства”, допълни Йовчев. Той се обяви за по-сериозна работа от страната на общинската администрация по отношение на събираемостта на местните данъци и такси, да се направи анализ на тази събираемост, както и на несъбраните вземания с оглед реално планиране на собствените приходи по бюджета. Йовчев обяви, че ГЕРБ ще поиска намаление на местните данъци и такси в интерес на гражданите и фирмите и увеличение на събираемостта. Измененията в бюджета за 2012 г. и увеличението в План-сметката за чистота не бяха приети при гласуването на днешното заседание.

С подкрепата на ГЕРБ продължава реализирането на европейските проекти за община Сливен, повечето от които спечелени от предишното ръководство, по време на мандата на ГЕРБ. Сред тях е предложението за упълномощаване на кмета на общината да подпише „Запис на заповед” като обезпечение на авансово плащане по „Интегриран проект за водния цикъл на град Сливен”, който е от изключително важно значение за града и неговото финализиране ще бъде единствено от полза за жителите на Сливен. С друго предложение се дава възможност за реализация на проект „Възстановяване на път, общинска собственост, до историческата крепост „Туида”. Целта е превръщането на крепостта в туристическа дестинация и атрактивен обект, показващ важна част от историческото минало на Сливен. Председателят на групата общински съветници от ГЕРБ Димитър Митев заяви, че със своите колеги не може да си позволи спирането на проектите, които са единствено в интерес на общината. Въпреки, че има много смущаващи моменти в управлението на БСП в този град, ние подкрепяме предложенията за реализацията на проектите. С гласуването на измененията на бюджета и план-сметката за чистотата доказахме, че нямаме никакви договорки. За пореден път заявявам, че БСП е основен наш политически опонент и си остава такъв”, каза Митев.

Още снимки от новината

---

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев