Диан Червенкондев: Провеждането процедурата за цялостно изграждане на АЕЦ „Белене” е огромна схема за източване на средства

Диан Червенкондев
05.12.2012 / 14:32

Диан Червенкондев, народен представител от ПП ГЕРБ-Сливен и председател на Временна парламентарна анкетна комисия за проверка на всички данни, факти и обстоятелства за решения и действия по проекта АЕЦ „Белене”, в интервю за Радио „Фокус”.

 

Водещ: Разговаряме с народния представител Диан Червенкондев, председател на Временната парламентарна анкетна комисия за проверка на всички данни, факти и обстоятелства за решения и действия по проекта АЕЦ „Белене” от 2002 г. до края на март 2012 година. Както ви обещахме при предишния ни разговорът с г-н Червенкондев, ще говорим за факти, данни за действително големи злоупотреби при обстоятелствата, решенията и действията по проекта АЕЦ „Белене”. Г-н Червенкондев, обещахте ни нови разкрития, обещахте ни още по-сериозна информация, бихте ли ни я предоставили сега?

Диан Червенкондев: На заседание на комисията започнахме обсъждането на последните доклади на Агенцията за държавна финансова инспекция, които визират специално увеличението на капитала на Български енергиен холдинг (БЕХ) и Националната електрическа компания (НЕК) с бюджетни средства от 300 милиона лева, които са отпуснати от Министерството на икономиката, с решение на Министерски съвет. Тези 300 милиона са с цел да бъде финансиран проектът АЕЦ „Белене”, но това, което се оказва, е че тези средства, освен че са само с изключително целеви характер – да се финансира само доизграждането и изграждането на АЕЦ „Белене”, те са ползвани и като чисто оборотни средства. С тях са изплащани заплати, лизинги, погасявани са кредитите и други текущи задължения на НЕК, а след това тези средства са били компенсирани от НЕК с други приходи. По принцип, всяко едно целево финансиране от държавата, с държавни средства, от държавен бюджет, трябва да бъде използвано точно за целта, за която е записано. А се видя, че за пореден път това не е било спазено в действията на тогавашното ръководство на НЕК и на Министерството на икономиката и енергетиката, тъй като не е упражнен последващият оперативен контрол в достатъчно добра степен. И това, което всъщност се оказва, е че с тези средства би следвало, и е нормално в добрите практики, да се учреди една нова проектна компания, както е било планирано, съвместно със спечелилия конкурса за съинвеститор немски гигант RWE, и тази компания, вече съвместно, да бъде носител на всички права, задължения и рискове за проекта АЕЦ „Белене”, така че да не е застрашена цялата енергетика в България, както това се е случило. Такава компания, въпреки отпуснатите 300 милиона лева, и до ден днешен не е учредена. Парите ги няма, компанията - също.

Водещ: Г-н Червенкондев, да ви разбирам ли, че финансирането на началната фаза проекта АЕЦ „Белене” е ползвано за източване на средства?

Диан Червенкондев: Това не е фрапантният пример - специално с увеличението на капитала. В момента най-притеснителната ситуация е, че съгласно докладите, по един странен начин, главният изпълнителен директор тогава - г-н Велков и тогавашният принципал г-н Петър Димитров забравиха точно какво е записано през 2008-2009 г. Затова в следващото заседание, което ще бъде закрито, ще се наложи с колегите да извадим документите, да припомним какво е било, кой какво и защо е забравил. Това, което категорично смея да твърдя, е че фрапантните, грубите нарушения по АЕЦ „Белене”, още със започването на проекта и, съответно, провеждането на процедурата по Закона за обществените поръчки за цялостното изграждане, с изчистване на площадката, с продажбата на оборудването, което е било на площадката на АЕЦ „Белене” и е нямало да бъде интегрирано в проекта, е една огромна схема за източване на средства. Ще стане факт, че именно начинът, по който, буквално казано, е започнал този проект, е отблъснал всички големи инвеститори като RWE, „Електрабел” и всички останали големи концерни, които биха искали да влязат в проекта „Белене”. Но вижте какво се случва! Има си процедура, идват, влизат, разглеждат каква е реалната ситуация с подписаните договори, с поетите ангажименти, с източените средства и казват: „Извинявайте, ние в тази порочна схема, имаме си репутация, имаме си имиджа, няма да участваме”. Затова RWE напусна проекта АЕЦ „Белене”. Всичко са подли политически инсинуации.

Водещ: Извинете, аз пак ви връщам на тези 300 милиона. Те са послужили като някаква касичка за някого, който после е забравил да ги отчете, сиреч - да ги върне. Това е и една от причините, както вие сам казахте, голям инвеститор да напусне. Какво ще се случи оттук нататък, на кого ще се търси сметка? 300 милиона са 300 милиона.

Диан Червенкондев: Тези пари са вкарани в проекта „Белене”, така или иначе, но не по правилния начин, има изкривяване. Повярвайте ми, че това, което ще се види на следващото заседание, е че тези пари са служили основно за финансиране на дейностите, които са по разчистването. Това е невероятната порочна практика, която разглеждахме на предните заседания. По една случайност, всеки месец преди изборите 2009 г. са плащани едни интересни суми - 7-8 милиона евро. И то на какви компании! Да видим дали ще си спомнят тогавашните изпълнителни…

Водещ: Кои са тези компании, бихте ли ни ги казали?

Диан Червенкондев: В момента не мога да ви ги кажа, но те са български. Ето - договорът е с „Атомстройекспорт”. Защо е сключен с „Атомстройекспорт” и са ползвани български подизпълнители? Това отново е един интересен въпрос, на който трябва да бъде отговорено. Пак ви казвам – от всеки месец преди изборите има фактури и плащания за 7-8 милиона евро. Това за мен е смущаващо и показателно за реалната цел на тези 300 милиона. Тези 300 милиона са служили да осигурят финансов ресурс на НЕК да поддържа порочните схеми, които са действали с предните споразумения. По споразумението за разчистване на площадката, където имаме сключен договор без обществена поръчка, без оценки, без анализи на количествата - 109 милиона евро, това са 220 милиона лева. И тъй като НЕК кое по-рано да финансира – „Цанков камък” или АЕЦ „Белене”, трябва държавата да помага, все пак идват избори, не забравяйте, че това се е случило 2009 г.

Водещ: Г-н Червенкондев, ако проследим линията, то чрез НЕК, уж по повод разчистване на някакви строителни работи на АЕЦ „Белене”, всъщност са изтичали пари чрез български компании, въз основа на неправомерни суми без коректни договори, за финансиране на политически партии или на избори. Така ли е?

Диан Червенкондев: Начинът, по който всичко е направено, поражда именно такива сериозни съмнения. А дали е точно така, има си правораздавателни, правоохранителни органи, които мисля, че имат тези доклади и мисля, че работят по установяване на реалните факти. Ние с каквото можем ще помогнем - дейността на нашата комисия да опресни малко паметта на някой, който е забравил. И който счита, че нашата комисия е недружелюбна, негостоприемна, да започне да се сеща и наистина да покаже защо без обществени поръчки, без конкурси, без конкретни единични цени, сключват договори за такива големи суми.

Водещ: И най-вече - къде са отишли тези суми като вложения? Няма да спра във всяко едно наше интервю да ви задавам въпроса - какво ще се случи с хората, които стоят зад тези договори за източването на тези суми, с хората, които са ползвали изграждането на проекта АЕЦ „Белене” за лично или правителствено облагодетелстване? Защото това е краткото обяснение на цялата схема по веригата.

Диан Червенкондев: Ако трябва да се спази законът, той трябва да се приложи с цялата си строгост. Нашата дейност и нашата функция, като комисия, и с помощта на вас, българските медии, е да покажем документите, фактите, какво реално се е случвало. И съответно, пак казвам, има си правораздавателни и правоохранителни органи, които мисля, че ще свършат своята работа.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев