Фолклорен празник в сливенското село Мечкарево

---
26.12.2012 / 13:00

Народният представител от ПП ГЕРБ-Сливен Десислава Танева присъства на откриването на Регионалния фолклорен събор „Зимни празници – Мечкарево 2012”. Тя приветства присъстващите, поздрави ги с християнския празник Рождество Христово, пожела на жителите на Мечкарево много здраве и успех на участниците в събора. Кметът на селото Георги Стоянов, избран от ГЕРБ, информира, че инициативата се провежда за 13-ти пореден път.

„Можем да отчетем, че с всяка изминала година броя на участниците се увеличава. Тази година те са от над 20 читалищни състава с над 300 самодейци. Пожелавам успешно представяне и на журито ползотворна работа”, каза Стоянов. След официалните приветствия на депутата Десислава Танева и кмета на Мечкарево Георги Стоянов, кметът на община Сливен Кольо Милев откри Регионалния фолклорен събор „Зимни празници – Мечкарево 2012”.

Целта на проявата е да стимулира проучването на традиционната зимна обредност на локално и регионално равнище и да популяризира фолклорната култура сред младите хора. Тази година в програмата е включено възпроизвеждане на обредите Игнажден, Бъдни вечер, Васильовден, Бабенден и др. зимни обичаи, както и автентично изпълнение на коледарски групи.

В рамките на събора се провеждат конкурси за най-точно възпроизвеждане на зимен обред, за изпълнение на обреден танц, за обредни хлябове и сурвакници. Жури с председател д-р Владимир Демирев – етнолог в Регионален исторически музей-Сливен, оценява изявите на участниците.

Сред гостите на събора бяха още областният управител на Сливен Марин Кавръков, заместник-кметът на общината Иван Славов, общински съветници и кметове на населени места. След официалното откриване на проявата всички те се включиха в празнично хоро.

Съборът се организира от Община Сливен, кметството на село Мечкарево и читалище „Просвета 1925”.

Още снимки от новината

---
---
---
---
---
---
---
---
---
---
---
---
---
жури

 

 
 

Copyright © 2008-2022 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев