Румяна Желева обеща да работи за признаването на българското образование в Европа

Румяна Желева
31.05.2009 / 16:44

"Българското образование трябва да бъде признавано и в другите държави-членки на Евросъюза." Това каза в отговор на журналистически въпрос водачката на евролистата на ГЕРБ Румяна Желева. Има директива за признаване на квалификациите, които са придобити в държавите-членки. Имаше дори случай, в който Европейската комисия наказа някои от старите държави-членки от т.нар. Европейски съюз 15 преди разширението за това, че не признават дипломите. Има европейска законодателна основа за това признаване."

 

Желева допълни, че трябва и качеството на българското образование да се повишава непрекъснато. "След присъединяването ни към Европейския съюз, ние сме част от един общ икономически пазар, но сме и част от един общи трудов пазар, в който се съревноваваме независимо от нашата националност, обясни тя. В България трябва да продължи процесът на реформи в образованието. Ако трябва да бъдем честни те не са започнали. Всяка инвестиция в образованието дава положителен ефект след време.

 

Убедена съм, че има какво да се направи и в двете посоки. Аз ще продължа да работя както за отварянето на пазарите на някои държави-членки, така и за този процес на признаване на нашите дипломи и квалификации." заключи Румяна Желева.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев