Бойко Борисов: Симпатизантите на ГЕРБ трябва да гласуват на референдума с "не"

Бойко Борисов
07.01.2013 / 15:51

Симпатизантите на ГЕРБ трябва да гласуват на референдума с "не". Това заяви министър - председателят Бойко Борисов в сутрешния блок „Здравей, България” на Нова телевизия. По думите му правителството на ГЕРБ е за изграждането на мощностите в АЕЦ „Козлодуй” – седми и осми реактор. „Седми реактор на „Козлодуй” ще бъде изграден, започнали сме процедура. Винаги съм го коментирал, защото там е мястото, където има ядрена централа, има над 1000 инженери, специалисти, технолози, ядрени хранилища, електропреносна система до всички краища на България и извън границите за износ на електроенергия. Абсолютно изградена инфраструктура”, обясни премиерът. Според Борисов, предишният министър-председател Сергей Станишев е можел да подпише договора за проекта от 2006 до 2009 г., но умишлено не го е направил. „Сега е поредният път, когато Станишев иска да замаже очите на своите симпатизанти. Това са грешно похарчени пари за този референдум. Станишев е държал химикалката да подпише договора и е имал всички лостове за да го направи, но той не го е подписал. Той имаше наглостта да се оправдае, че не той подписвал за "Белене", а шефът на НЕК, което по смисъла на закона е така. То и ние сега не подписваме, а НЕК, но се подписва това, което се взема като политическо решение. Ние сме за седми реактор на "Козлодуй", който ще бъде изграден, по който работим, където няма сеизмичност, където десетилетия хората са свикнали с "Козлодуй" и приключваме драмата да търсим 20 и няколко милиарда лева за ядрена централа”, категоричен бе Бойко Борисов.

Председателят на ПП ГЕРБ подчерта, че се е опитал да довърши нещо, за което българската държава е дала милиарди, но се е убедил, че това е провален проект. „Кой казва, че АЕЦ „Белене” струва 4 млрд.? Дайте ми договор да го прочета. Ние не правим плод и зеленчук, говорим за ядрена централа, може ли да няма договор? Говорим за нещо, което е толкова неясно направено, за да не може никой да каже цената към днешна дата. Палачинките ги обръща Станишев, той 4 г. е имал възможност да строи, да подпише и да строи", каза Борисов. Според него АЕЦ "Козлодуй" се експлоатира както трябва. България има добри отношения с Русия и няма да има никакъв проблем да бъде удължен животът на работещите реактори в Козлодуй.

Бойко Борисов категорично отказа да коментира изказванията на Меглена Кунева по свой адрес, но обобщи, че проблемът на това младо червено поколение, на всички тези синове, дъщери и снахи на комунистически дейци е в комплексите. „Те осем години са били в управлението, по време на най-златното време в световната икономика, и не можаха да постигнат нищо. А на нас ни се падна да спасяваме България в най-тежкото време за света. Ние сме заявили и сме доказали, за разлика от всички тях, ние сме доказали, че управляваме сами, ние сме доказали, че не влизаме в коалиции. Вече 3 години и половина в най-голямата криза управляваме сами“, обобщи премиерът.

Борисов съобщи, че още днес ще уволни шефа на Агенцията по горите, защото е бил длъжен да провери за какво въпрос по отношение на 29-те декара дюни край Несебър. „Най-малкото трябваше да ме информира, че там става дума за някакво безобразие. При нас е ясно – когато има виновен, той бива уволняван или даван на прокурор. Този, който е подписал за отчуждаването на дюните, е първият виновник”, подчерта министър – председателят. Той припомни, че вече е сезирал прокуратурата за проверка не само на този случай, но и на всички сделки с държавни и общински имоти в Несебър за последните девет години. „Предлагам на ГЕРБ да направим анкетна комисия в Народното събрание, в която да се разгледат всички сделки от 2003 г. досега. В тази комисия да има само един представител на ГЕРБ, всички други да са от другите партии, но да бъдат отворени и тази комисия да работи под наблюдението на медиите и неправителствените организации. Тогава ще видите, че стотици хиляди подобни сделки са проведени в предишното управление. Особено фрапантни като тази на 8 декември 2008, когато Станишев е взел решение на МС и изключва от горския фонд в Старо Оряхово 1339 декара и ги плаща по 9,9 лв. И още 1369 декара по 9 лева и 69 стотинки. Всички сделки искам да се разгледат. Особено тези, които са на брат му на Станишев. Имаха наглостта да наричат Цецо Кумецо човек, който само се познава с Цветанов. А да видим новата далавера "Батко и братко", с която загубихме хиляди от европейски програми. Да го видим всичко наяве", призова председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев