Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Мария Габриел отстоява пред ЕК българското производство на розово масло и лавандула

---
11.01.2013 / 10:28

Въпрос до Европейска комисия относно предвидените от ЕК законодателни промени в началото на 2013 г. за намаляване или забрана използването на редица натурални съставки в парфюмите внесе българският евродепутат от Групата на ГЕРБ/ЕНП Мария Габриел. В обосновката на въпроса си тя изтъква, че приемането на подобни мерки ще повлияе негативно на световната индустрия и ще засегне производителите на натуралните съставки.

 

Планираните от ЕК промени се базират на становище на Научния комитет по безопасност на потребителите (SCCS) относно алергенните ароматни вещества в козметичните продукти. Според това становище, сред алергенните ароматни вещества са линалоолът и линалин ацетатът, основни съставки на лавандуловото масло, както и гераниолът, който е сред основните съставки на розовото масло.

 

„България държи 40% от износа в света на розово масло и е първа по експорт на лавандула - две от традиционните съставки на стотици реномирани парфюми”, отбелязва Мария Габриел.

 

В тази връзка тя настоява ЕК да даде отговор на няколко въпроса:

 

- Какви мерки ще предприеме ЕК по отношение на производителите на натурални съставки, на голяма част от които това е основен поминък;

- Има ли алтернативно предложение от страна на ЕК за засяване на други култури, които да бъдат използвани в парфюмерийната индустрия;

- Ще бъдат ли засегнатите производители финансово компенсирани по някакъв начин;

- Разполага ли ЕК с оценка на въздействието за това как ще се отразят тези промени на парфюмерийната индустрия и селското стопанство в ЕС.

 

Европейска комисия следва да отговори писмено на поставените от българския евродепутат въпроси.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев