Сливенски математик използва уравнение за земетръс за прогнозиране на изборните резултати

Димитър Карапчански
04.06.2009 / 15:02

Сливенски математик и шампион по шах използва уравнение за земетръс, за да прогнозира изборните резултати. Димитър Карапчански е пресметнал по свой собствен метод, че в следващия национален парламент ще влязат около 80-90 депутати от ГЕРБ. Изборната картина се допълва от 60 до 70 народни представители от БСП, 30-35 от ДПС, 20-25 от АТАКА. За Синята коалиция шампионът по шахмат не дава много надежди и ги поставя „на ръба”. Под трите процента Карапчански сложи Ред, законност и справедливост, ЛИДЕР и НДСВ.

 

„ Аз съм си изработил собствен метод за изчисление, обясни Карапчански, който има дългогодишен стаж по прогнозиране на изборните резултати. Вкарвам във формулата десет уравнения с резултатите от десетте най-известни социологически агенции, които правят изборни прогнози. Поставям задача за минимум-максимум, както и теорията за грешката. Освен това ползвам и други коефициенти, взети от уравнение за земестръс. В него оставих седем динамични коефициента, защото в предизборната надпревара има седем големи играчи, които ще се включат в купуването на гласове. По теорията на вероятностите 50% от електората е твърд, той ще гласува за определена партия. От тези 50% партиите ще могат да купят 25%.”

 

Карапчански представи прогнозата си и за резултатите от изборите на местно ниво: „Към този момент резултатите за Сливен са 2,5 за ГЕРБ, 1,5 за БСП, 0,75 за ДПС и 1,25 за АТАКА.”

 

По думите на Карапчански изборите за европейски парламент са съвсем различни от тези за национален, защото „хората не са мотивирани да гласуват за този европарламент”. Според него българите нямат доверие в Евросъюза и го свързват предимно със закони и договори, които са в ущърб за България. Все пак, той е направил прогноза и за изборите на 7 юни: „ГЕРБ ще бъде на първо място с 6-8 мандата, БСП ще бъде с 4-5, ДПС с 3-4.”

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев