Десислава Танева: Вярвам, че гражданите ще оценят постигнатото от ПП ГЕРБ

Десислава Танева
17.01.2013 / 15:23

Народният представител от ПП ГЕРБ Десислава Танева пред Агенция Сливен :

- Каква беше политическата 2012 година – за страната и за Сливен?

- Година на усилена работа от страна на управляващата партия, продължаването на сериозните промени в налаганото години наред статукво. Правителството на ГЕРБ и народните представители показаха за първи път, че политиците могат да се вслушват в мнението на гражданите и да търсят консенсус. Наложи се едно истинско гражданско общество, за което говореха нашите предшественици. Годината се бележи и от настървените опити на опозицията да омаловажи това, което се прави в нашия мандат, но аз искрено вярвам, че хората оценят реалните резултати, свършеното до момента и съществените постижения, довели до признанието и на европейските институции. В Сливен, независимо от това, че ГЕРБ не участва активно в управлението на общината, подкрепяме активно конструктивните предложения и сме категорична опозиция на опитите да се ощетяват общинските интереси. С нашата подкрепа се реализират важни европейски проекти, насочени към благополучието и просперитета на общината. Гласува се нашето предложение за по-ниски такси в общината и облекчения за инвеститорите.

За мен годината беше наситена със срещи с избирателите по време на моите приемни дни и от друга страна като народен представител и председател на Парламентарната комисия по земеделие и гори.

- Кое според Вас беше събитието на 2012 година?

- За мен е важна свършената работа, която определя даден изминал период. През 2012 г. постигнахме изключителни резултати по отношение на усвояването на еврофондовете. Имаме рекорди и по договаряне и по плащане и по възстановени суми от ЕК. Показахме ефективност, довела до реализирането на инфраструктурни проекти, подобряване на условията в болници, социални домове, детски градини, изграждане и реконструкция на пътища. Резултатът от европейските пари, от нашата работа днес, в максимална степен ще се усети след години. За сравнение – при управлението на ГЕРБ са договорени 15,73 милиарда лева по седем програми, с почти 50 милиона повече от цялата финансова рамка, или 100,3% договаряне. Платени са 5, 42 милиарда, докато по време на тройната коалиция са договорени едва 2,9 милиарда и са платени само 184 милиона към края на 2009 г. Удвоихме обема на възстановените от Европейската комисия средства. До март 2010 година Европейската комисия не е възстановявала средствата по седемте програми. Парите, които ЕК ни възстанови само през 2012 г. са почти равни на възстановеното през 2010 г. и 2011 г. взети заедно. За Сливен смятам, че събитието е подписването на новия договор за водния цикъл на града, което се извърши с наша подкрепа и съдействие. Доволна съм, че имат резултат и усилията ни за разкриване на филиал в Сливен на Медицинския университет-Варна. Очакванията ми са през есента да се поздравим с откриването на новата учебна година.

- Какво очаквате в политически план от 2013 година – в страната и в Сливен?

- Очертава се трудна година, имайки предвид предстоящите парламентарни избори. Очаквам гражданите да гласуват отново доверие на ПП ГЕРБ, да продължим напред, а не да върнем държавата на хората, които само създаваха и трупаха проблеми, без да ги решават. Ние ще продължим с разчупването на модела за правенето на политика и разбира се ще залагаме на позитивните послания.

- Как според Вас кризата ще се отрази на предстоящите избори и имате ли прогноза за резултата?

- Кризата неизбежно се отразява във всяко отношение на българите и те не само по време на избори изразяват своята воля и отношение. Ще ми се всички да разберат усилията на ГЕРБ и истинското желание за промяна в България. За съжаление се наложи да управляваме в условия на световна криза и страни като Испания и Гърция претърпяха сериозни трусове, но голямото постижение на България е запазването на финансовата и данъчна дисциплина, което очаквам да бъде оценено чрез вота на българските граждани.

- Вашето послание към сливенци в началото на 2013 година?

- Бих пожелал новата година да ни остави смелостта и решимостта, които са нужни, за да утвърждаваме нашите ценности. На всички сливенски граждани пожелавам много здраве, повече късмет и с общи усилия да се справяме с трудностите. Предвид предизборното време – повече разум и информиран избор.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев