ГЕРБ Сливен се включи в честването за Освобождението на Сливен

---
17.01.2013 / 15:47

Представители на ПП ГЕРБ-Сливен присъстваха на тържественото честване на 135 години от Освобождението на Сливен от османско робство. Венци и цветя пред паметника на площад „17 януари” поднесоха областният административен секретар на партията Керанка Стамова, общинският председател Здравко Костадинов, председателят на Групата общински съветници на ГЕРБ Димитър Митев, Живко Минчев – член на областното ръководство и представители на МГЕРБ.

На честването присъстваха още областният управител Марин Кавръков, заместник-областни управители, изпълняващият длъжността председател на Общинския съвет Мария Григорова, кметът на общината, зам.-кметове, общински съветници и общественици. Бяха поднесени венци и цветя от институции, партии и организации, ученици.

Събитието бе отбелязано с военен ритуал от представителните подразделения на Центъра за подготовка на специалисти.

Заупокойна молитва в памет на загиналите и благодарствен молебен отслужи Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Иоаникий.

На 4-ти януари 1878 г. по стар стил /днес 17 януари /, в Сливен влизат драгуните на майор Кардашевски, водени от сливенеца Коста Карадимитров и се установяват в „Клуцохор”. За овладяването на града и за логистиката големи заслуги има и легендарният сливенски войвода Панайот Хитов. Войските на генерал Делингсхаузен са посрещнати тържествено от гражданите, духовенството и първенците на Сливен. Сред тези, които тогава са носели тържествено християнските хоругви, е вече слепият бунтовен поет даскал Добри Чинтулов, който произнася приветствено слово към освободителите. Тържественото честване на 135-та годишнина от освобождението на Сливен продължава с концерт на Ансамбъла за народни песни и танци – Сливен от 17.00 часа в зала „Зора”.

Още снимки от новината

---
---
---

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев