ЦИК изнася резултатите от изборите най-късно в сряда

избори
05.06.2009 / 19:49

Централната избирателна комисия (ЦИК) ще обяви резултатите от изборите за Европейски парламент най-късно до 10 юни - три дни след края на гласуването. До 12 юни ще бъдат обявени имената на 17-те български депутати в Европарламента.

 

В неделя на 7 юни ще се гласува с отделни бюлетини за всяка партия и коалиция. Всеки избирател трябва да гласува само с една от 14-те бюлетини, с които ще разполага всяка изборна секция. В горния десен ъгъл на всяка бюлетина е отбелязан номерът на партията, коалицията или инициативния комитет за независимия кандидат. Повечето бюлетини имат по 17 кандидати за евродепутати, само две от тях са по-къси.

 

Избирателите имат право само на една преференция. Това означава, че могат да сложат съответния знак /Х, кръст или V/ в празното квадратче срещу името само на един кандидат от листата, който предпочитат да е на първо място в техния вот.

 

Бюлетините се поставят в пликове от напълно непрозрачна хартия. Гласуването трябва да стане в тъмната стая и бюлетината не се показва след излизане от стаята и преди пускането й в урната. Празни пликове или такива с по две и повече бюлетини, както и ако бюлетината не е по образец или в нея има вписани думи и знаци, които по някакъв начин разкриват тайната на вота или самоличността на избирателя, се считат за недействителни.

 

Изборният ден ще започне в 6.00 ч. и ще приключи в 19.00 ч., а резултати не могат да се обявяват по-рано от 23.00 ч. българско (22.00 ч. средноевропейско) време. След 19.00 ч. могат да се обявяват само прогнозите на социологическите агенции. До 24 часа след края на гласуването секционните протоколи трябва да бъдат предадени в Районните избирателни комисии, които пък ще имат още 48 часа да ги предадат в ЦИК.

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев