Румяна Желева

 
1. Румяна Желева

Евродепутат (2007-2009), Председател на българската делегация в парламентарната група на ЕНП-ЕД. Член на Комисията по регионално развитие и Комисията по заетост и социални въпроси в Европейски парламент.

Дата на раждане:

18.04.1969г.

Трудов стаж:

Гост-професор по европеистика в университета в Магдебург в Германия и научен сътрудник първа степен в Институт по социология при Българска академия на науките. Експерт в областта на пазар на труда, човешки ресурси и социална политика. Преподавател по „Връзки с обществеността и корпоративни комуникации” в Катедра „Социология” в СУ „Св. Климент Охридски”. През годините на научната си кариера има професионален опит в управлението на редица търговски дружества, заемайки ръководни длъжности. Научните и професионалните и? интереси са свързани с икономиката на прехода и преструктурирането на организацията на труда в Източна Европа.

Образование:

Доктор по социология (PhD) на университета Отто фон Герике в Германия с тема на дисертацията “Социално-интерпретативни модели на предприемачите в икономиката на прехода”.

Допълнителни квалификации

Специализирала е икономическа и индустриална социология в университета в Билефелд и в Свободния Университет в Берлин.

Постижения и награди:

Румяна Желева е член на Делегациите на Европарламента за връзки със страните от Машрек (Сирия, Египет, Ливан и Йордания) и за връзки с Иран. Участвала е като изследовател и консултант в проекти на Програмата за развитие на ООН и Програма ФАР за разработване на инициативи за пазара на труда, социално включване и младежка заетост. Има десетки публикации и участия в международни проекти и конференции в Германия, Австрия, Кипър, Норвегия, Латвия, Португалия, Унгария, Русия и Сърбия в областта на индустриалните отношения, предприемачеството и корпоративната социална отговорност. Член е на Berliner Forum (International network of business ethics), Българска социологическа асоциация (БСА) и Ротари Клуб Бургас Приморие, координатор за България на European Association for Rural Sociology. Избрана е за член на Европейския парламент от листата на ГЕРБ, а след това и за ръководител на българската делегация в Европейската Народна Партия. Г-жа Желева е член на Комисията по регионално развитие, която се занимава с регионалната и кохезионна политика на Европейския съюз.

 

Copyright © 2008-2022 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев