Цецка Цачева: ГЕРБ ще предложи запазване на субсидиите на извънпарламентарните партии

---
01.07.2013 / 16:12

ГЕРБ ще предложи запазване на субсидиите на извънпарламентарните партии. Това каза на пресконференция народният представител от ПГ на ГЕРБ Цецка Цачева. Представен е общ доклад по приетите два законопроекта за Закона за политическите партии, каза Цачева. „По доклада на Волен Сидеров народните представители от ПГ на Коалиция за България са подкрепили отпадането на два текста – извънпарламентарните партии да не получават държавна субсидия и да не могат да ползват държавни и общински офиси за нуждите на партиите. Категорично възразяваме срещу такъв подход, който цели само парламентарно представените партии да получават субсидия, а начинът, по който се финансират в момента партиите, считаме за удачен, той преодолява задкулисието и непорочните практики на нерегламентирано финансиране под масата”, посочи Цачева.

„В срока за предложение по общия доклад за второ четене ГЕРБ ще предложи запазване на субсидиите на извънпарламентарните партии, тъй като считаме, че този модел прави финансирането прозрачно и дава възможност на всички политически партии да развиват организационна и политическа дейност”, добави тя. Същото се отнася и по отношение на запазване на възможността, където общините и държавата разполагат с имоти, да могат да се предоставят на парламентарни и извънпарламентарни партии. Обмисляме да бъде намален размерът на субсидията за извънпарламентарно представените партии. Субсидията бе намалена и в момента тя е 12 лева на глас, подаден от избирател за определена партия. Тъй като тази цифра е обвързана спрямо минималната работна заплата, предвидихме възможността да расте минималната заплата и затова е въведено ограничението не по-висока субсидия от 12 лева, обясни Цецка Цачева. Тя заяви още, че сегашното управление може да бъде определено с три думи – грешка, катарзис, извинение.

Спешните мерки на правителството не решават въпросите с безработицата, доходите, икономиката. Това каза на пресконференцията депутатът от ПГ на ГЕРБ Светлана Ангелова. „Това са кухи решения, които по никакъв начин няма да подобрят положението на хората. Няма как с раздаване на социалните помощи да се мине през кризата, да се увеличат доходите на хората, да се създадат работни места. Първите неотложни мерки трябва да са насочени към подобряване на икономиката, насърчаване не бизнеса”, посочи Ангелова.

В предложените промени в Кодекса за социално осигуряване се предвижда замразяване на повишаването на стажа и възрастта за пенсиониране. „Това ли е жизненоважното за народа? Ако започнем със замразяването, няма да нахраним българите и да повишим техните доходи. Това ли са спешните неотложни мерки, които касаят българите, за които стотици хиляди българи излязоха през февруари”, попита депутатът.

Според становището на НСОРБ, общините не са в състояние да поемат ангажиментите, които ще възникнат, с приемането на промените, които предвиждат помощи за родители, чиито деца са отпаднали от детски градини. Това предложение ще доведе или до увеличение на таксите за детските градини, или до увеличаване на данъците за гражданите. Това каза от своя страна депутатът от ПГ на ГЕРБ Милена Дамянова”. „На пръв поглед, предложението звучи добре, но проблемът с реализирането му е изключително сериозен. Това е абсурдно, в тази икономическа криза. Няма да бъде решен проблемът с местата в детски градини, а ще се увеличи. Програмите за нови детски градини ще бъдат блокирани. Държавата трябва да поема финансовия си ангажимент към предучилищното образование”, посочи Дамянова.

„За мен е странно, че министър Клисарова не можа за един месец да се запознае с новите програми. Това, което остави ГЕРБ, са проекти на учебни програми, някои от тях трябваше да бъдат довършени от служебния кабинет, стратегии за намаляване на преждевременно напускащите училище, проект за Закона за образованието. Дебатът по новите учебни програми трябва да продължи”, обясни депутатът.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев