ГЕРБ-Сливен има водеща роля за оптимизиране на плана за градско развитие

Димитър Митев
17.02.2013 / 16:23

Председателят на Групата общински съветници от ПП ГЕРБ-Сливен Димитър Митев заяви в интервю за „Канал 6”, че ГЕРБ има изключителна роля за оптимизирането на плана за градско развитие. Става дума за проекта "Интегриран план за градско възстановяване и развитие на Сливен като център на агломерационен ареал", който бе приет единодушно от Общинския съвет на извънредно заседание на 11 февруари. Планът включва три основни зони на въздействие – социална, икономическа и публична.

Димитър Митев разкритикува факта, че планът е предложен за обсъждане от общинската администрация в последния момент. „Защо над 30 общини успяха навреме да подадат плановете си, а ние – не. На извънредната сесия заявих, че за пореден път се внася предложение в последния момент, но предвид важността на проекта заради планирането на средства за следващия програмен период - 2014-2020 г., ГЕРБ ще го подкрепи”. Митев поясни, че първоначалния вариант на плана не е бил оптимален и достатъчно добър. „В него не бяха включени кварталите „Клуцохор”, „Кольо Фичето”, „Комлука”, „Ново село”, а част от обектите в Индустриална зона нямаше смисъл да бъдат включвани, защото бяха частни. Не ни беше обяснен смисълът на този план, а той дава възможност за следващия програмен период да кажем кои три зони са най-важни за нас. По инициатива на народния представител Десислава Танева, групата на ГЕРБ се събра и усилено работи по отделните точки на плана. Десислава Танева прояви голяма активност, проведе много разговори с МРРБ и кметове на други общини. Много е важно кои квартали ще обхване всяка зона. Давам пример - Ако решим, че в „Комлука” искаме да кандидатстваме за изграждане на детска площадка през следващите години, нямаше да можем да го направим според първоначалния вариант на плана. За изготвянето му определена фирма ще получи много пари. Тя трябваше да направи проучване за нуждите във всяка сфера и да уточни необходимостите. След нашата намеса планът вече обхваща почти всички квартали. Включихме целия център, за да може впоследствие да се направи кръговото движение на Розова градина, да се направи паркинг до областната болница и др. Работихме с много желание и стремеж да защитим интереса на гражданите за следващия 6-годишен период”, каза Митев. Той подчерта и друг важен момент – никой не е бил информиран, че мероприятията по този проект са само за обекти, в които има подземна инфраструктура.

„Това го научихме в последния момент и гражданите, които активно са участвали в анкетно проучване, не са го знаели. Благодарение на усилията на Десислава Танева и колегите от Групата на ГЕРБ в Общинския съвет, планът сега е оптимизиран, справедлив, има точно три зони, свързани са, обособени са и смятам, че няма опасност да не бъде одобрен”, допълни Димитър Митев. Трите зони не могат да надвишат 50 процента от площта на целия град. Планът ще бъдат внесен в МРРБ за одобрение на 28 февруари 2013 г.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев