Първият консултантски център за земеделци и животновъди ще бъде открит в Сливен

---
16.02.2013 / 02:32

Министерството на земеделието и храните планира създаването на мрежа от информационни центрове за фермери и по инициатива на председателя на Парламентарната комисия по земеделие Десислава Танева първия център ще бъде открит в Сливен. Това заяви зам.-министърът на земеделието д-р Цветан Димитров по време на изнесеното заседание на Консултативния съвет по животновъдство, което се проведе в Сливен на 15 февруари.

Десислава Танева, народен представител от ПП ГЕРБ, която присъства на форума, информира, че консултантския център ще бъде предоставен за управление на Националния съюз на говедовъдите. Ще бъде осигурена сграда, която ще се оборудва и в нея ще се извършват консултации на земеделци и животновъди за новостите в тяхната област.

По този повод, преди изнесеното заседание, се проведе среща, организирана от съюза на говедовъдите със зам.-министър Димитров. На срещата фермерите получиха отговори на актуални въпроси от сферата на млечното говедовъдство. Цветан Димитров информира, че 65 процента от произведеното мляко в България отговаря на европейските изисквания. Според него няма да има закрити ферми за неизпълнение на изискванията. От началото на 2012 година се работи по програма, чийто резултати се докладват периодично на Европейската комисия. Според Димитров между 8 000 и 10 000 ферми, които доставят около 11% от суровините на млекопреработвателните предприятия, няма да успеят да изпълнят изискванията. Тяхното мляко ще може да се използва само за производство на сирене и кашкавал. Няма опасност и за онези ферми, които произвеждат мляко за собствени нужди.

На въпрос ще има ли промени в Закона за акциза заради облекчения за използваното гориво от земеделските производители, Десислава Танева отговори, че тази година не се очаква такава промяна. „На практика, ако тази нотификация бе въведена чрез промяна в Закона на акцизите, прогнозния финансов ресурс, който щеше да бъде предоставен на животновъдите, беше прехвърлен към стойността на общия бюджет от национални средства, които бяха раздадени като помощи по отделните схеми за животновъдство. Ако от прогнозируем близо 70 милиона ресурс за възстановяване на този акциз на всички земеделци, може би около 25-30 щеше да се ползва за животновъдството, а останалото – от зърнопроизводителите”, каза Танева.

Фермерите поставиха въпрос и за високата цена на водата за поливане. Десислава Танева информира, че предстои приемането на Водната стратегия, а до края на мандата се очаква гласуването и на промените в Закона за водите, според които водния сектор ще се структурира по различен начин. В частта за Напоителни системи се предвижда дружеството да бъде преструктурирано, като частта, която служи за подаване на вода за поливане на земеделските производители, да остане само за тази цел. „В Програмата за развитие на селските райони предвиждаме да включим планиране на инфраструктурата по приоритети и тази част да бъде оператор за напояване, включително с изграждане на инфраструктура. Това се надяваме да доведе до по-поносима цената на водата за напояване”, каза в заключение Десислава Танева.

 

Още снимки от новината

---
---

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев