Станка Златева: Ако честните се крият, ще управляват мошеници

Станка Златева
28.03.2013 / 17:11

Интервю пред vsekiden.com

 

 

Обичам България и искам да остана тук, казва шампионката в първото си политическо интервю

 

Станка Златева има своя звезда на българската Алея на славата. Снимка: Булфото

 

Златното момиче на българската борба Станка Златева прие да влезе в политиката. Тя ще участва в изборите като част от листата на ГЕРБ в Сливен. Защо реши да се изправи пред това предизвикателство, не се ли страхува от него, какви цели ще преследва, ако стане депутат, и къде в плановете й остава спортът? С тези въпроси „Всеки ден" се обърна към шампионката. Това е първото интервю, в което тя коментира новото предизвикателство пред себе си.

 

Г-це Златева, защо приехте предложението на ГЕРБ да се кандидатирате за народен представител?

 

Хората в Сливен ми имат доверие и просто са искали човек като мен да стане депутат. Затова са ме поканили, а аз се надявам да оправдая тяхното доверие. Виждам как стоят нещата в спорта и искам да помогна в тази област. Съгласих се, защото съм човек отвътре, знам какви са проблемите и искам да участвам в решаването им.

 

Депутатите не са най-обичаните хора. Не се ли страхувате, че може да ви намразят, след като влезете в парламента?

 

Ако всички си стоим тихичко в ъгъла и се дърпаме, защото ни е страх, че може да ни намразят, тогава кой ще влезе във властта? И това е работа, която трябва да се свърши от някого. Ако достойните и честните хора ги е страх, ще ни управляват мошеници.

 

Казвате, че искате да работите по проблемите на спорта - къде виждате най-големите проблеми?

 

Като почнете още от спортните училища и тръгнете по клубовете, навсякъде има проблеми. Треньорите нямат заплати, състезателите са без пари...

 

Само в парите ли е проблемът?

 

Не са само парите, отношението също е важно. Но един треньор, като взима една малка заплата, ще търси и друга работа, за да си издържа семейството. И тогава няма да му остават нито време, нито сили, за да си върши добре работата като треньор. Човек трябва да е спокоен, за да е отдаден на работата си.

 

Вие не участвахте в Европейското първенство по борба, което приключи в неделя. Боли ли ви от това?

 

Няма от какво да ме боли, няма за какво да ми е мъчно. Аз съм си дала почивка и това е съвсем нормално. След толкова години труд е нормално да искам да почина малко и да се отдалеча от спорта. Защото всеки ден съм правила това и в един момент някак имам нужда да се откъсна от него. Почивката ми е нужна, за да имам след това желание да продължа.

 

Ако станете депутат, едва ли ще можете да се занимавате със спорт. Мислили ли сте за това?

 

Човек, ако обича нещо и ако го иска, винаги може да го прави. Винаги може да се спортува, ако обичаш да спортуваш и искаш да се чувстваш добре.

 

Да, но няма да можете да ходите на състезания, това ще е край на кариерата ви като състезател.

 

Нямам никаква представа точно какво ще стане, не съм много наясно как ще се развият събитията, а и все още не съм взела ясно решение как ще продължи животът ми оттук нататък. Така че ще изчакам и ще видя. Всички знаят, че така или иначе спортът е до време. Аз вече съм на 30 години. Мисля, че имам още шанс, имам още възможности в спорта. Все пак обаче един ден ще приключа със състезанията. Но искам хората, които ще дойдат след мен, да са спокойни. Не казвам какво точно ще направя, ако стана депутат, но виждам по себе си какво е да си спортист, знам и нашите състезатели как се чувстват. Така че мисля, че наистина може да се направи много за нашия спорт. Ето за пример една Русия - почват да тренират още съвсем малки и постигат огромни успехи.

 

Само в областта на спорта ли искате за работите като депутат? Имате негативен опит и със здравеопазването ни - изгубихте баща си вследствие на лекарска грешка. Не искате ли и там да промените нещо?

 

Да, но в тази област не съм компетентна. Мисля, че всеки трябва да се занимава с това, от което разбира. Аз съм човек от спорта и мисля, че трябва да работя за спорта, там ми е силата.

 

Бихте ли станали спортен министър като Петър Стойчев например?

 

Не. Мисля, че за да си спортен министър, се изискват наистина много качества. На такъв пост трябва да се занимаваш с абсолютно всички спортове, с абсолютно всичко. Трябва наистина да си дорасъл за такова неща. Аз съм далече от това.

 

Заговори се, че от Азербайджан са предложили на вас и на треньора ви 1 млн. долара, за да се състезавате за тях. Вярно ли е това? Планирате ли да напуснете България?

 

Мислите ли, че след като досега съм имала толкова много оферти, точно сега ще приема оферта за чужбина. И преди 2-3 години се шумеше за това, всеки си измисля нещо, вярва си в него, пише си, даже си отговаря. Няма такова нещо. Ако бях човек, на когото да предлагат толкова пари и той да приеме, щях да приема още преди 4 или 5 години. Това е някаква история, която някой си е измислил и си я е публикувал.

 

Тоест нямаме причина България да се тревожи, че ще изгуби най-голямата си шампионка?

 

Ако съм искала да се продам, щях да се продам преди много години. Аз обичам България и искам да съм си тук.

 

Доскоро се знаеше, че нямате мъж до себе си. Има ли развитие в тази област?

 

Няма нищо лошо в това да имам някого до себе си. Аз съм човек, който вече е на достатъчно години, имала съм свободно време. Но не искам да се спекулира и да се пишат глупости за мен и хората да вярват в тях. Това си е моят личен живот и ако реша да правя нещо, никой не може да ме съди.

 

Дразнят ли ви клюките?

 

Няма от какво да се дразня. Всеки избирателно може да чете и да вярва в каквото си иска. Аз съм съвсем нормален човек, каквито са всички - да излизам с приятели и да имам човек до себе си, за мен са нормални неща. Не виждам нищо лошо в това.

 

Ако се върнем към политиката, защо точно с ГЕРБ решихте да се обвържете? Симпатизирате ли на тази партия, или просто оттам първо ви предложиха?

 

В нашата държава хората наистина страдат много, има безработица, заплатите са ниски, а цените в магазините са високи. Има някои проблеми. Но аз мисля, че ГЕРБ са направили много за България и по отношение на инфраструктурата, и за спорта. Направиха спортни зали, вдигнаха заплатите на треньори и спортисти до някаква степен. Но се иска още, има неща, които все още куцат.

снимка: vsekiden.com
 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев