Десислава Танева: Основните проблеми в земеделието трябва да се решават с консенсус

Десислава Танева
23.04.2013 / 16:00

медия: Радио Фокус

Водещ: Наш събеседник е Десислава Танева, водач на листата на ГЕРБ в Сливен и председател на Комисията по земеделие и гори в 41- то Народно събрание. Да започнем нашия разговор от последните ви срещи. Заедно с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и с евродепутата Мария Габриел имахте среща със зърнопроизводителите, какво от тази среща бихте откроили като най-важно?

 

Десислава Танева: Да. Имахме среща с Националната асоциация на зърнопроизводителите, с която между другото сме работили в диалог през изминалите три години и половина по време на мандата на ГЕРБ, както и от Комисията по земеделие и гори в парламента. Най-важното, което бих откроила е принципното единомислие по отношение на политиките, които следва да провеждаме в сектор „Земеделие”. Политики, които са насочени към едно устойчиво и балансирано земеделие, политики за подкрепа приоритетно на интензивните сектори в земеделието – животновъдство, овощарство, зеленчукопроизводство. Все политики, които стартирахме през изминалия мандат. Срещата протече при една добра комуникация. ПП ГЕРБ представихме основните акценти в политиката в сектора на земеделието, които предвиждаме да реализираме, ако получим доверието на избирателя и мандат. Асоциацията представи своите виждания за развитие на сектора. В много отношения те съвпаднаха с нашите, чухме и нови виждания, които преценихме, че при комуникация и възможност ще бъдат подкрепени.

 

Водещ: Госпожо Танева, от ГЕРБ обявявате като един от основните си приоритети за евентуален следващ мандат повишаване стандарта на живот на гражданите. Нещо, което хората отдавна чакат. Какъв потенциал има българското земеделие при реализирането на този приоритет?

 

Десислава Танева: Българското земеделие има огромен потенциал и неслучайно и статистическите данни за изминалия период говорят за това. Ние сме увеличили неколкократно подкрепата за земеделието. Над 5 милиарда лева само в последните три години и половина влязоха в сектора. Какво ще правим оттук насетне? Знаете, че е пред финал е договарянето за Общата селскостопанска политика и България ще получи по-добри условия с оглед националните си приоритети за подкрепа в земеделието. Това, на което ще обърнем особено внимание е подкрепата на младите и малките фермери, фермери и земеделци в по-слабо населени райони, в труднодостъпни райони, в планински райони. Ще ги подкрепим в максимално възможните обеми, което ще ни позволи окончателното договаряне на новата обща селскостопанска политика, така че младите хора да имат интерес да започнат да развиват земеделие, да останат в тези райони. А съответно пък малките ферми и фермери да ги подкрепим така, че да са конкурентноспособни на по-големите производители, да намират икономическата мотивация да работят като малки фермери и да останат в регионите, в които работят.

 

Водещ: Вие казвате, че сте започнали реформи в сектора с цел неговото съживяване и все пак проблеми в сектора има.

 

Десислава Танева: Безспорно.

 

Водещ: Кои са най-сериозните проблеми пред българското земеделие в момента и в какви срокове могат да бъдат решени?

 

Десислава Танева: Това, което сме поставили като акценти в нашата политика е едно кодифициране на поземлените отношения и нова актуална нормативна база, тъй като сегашната е остаряла и възникват нови проблеми. В същото време поземлените отношения трябва да бъдат уредени така, че земеделският производител да има дългосрочно земеползването, включително и предвид агроекологичните мерки, които са дългосрочни като прилагане и като последващ контрол. Друг проблем - това са мелиорациите и достъпът и цената на водата за напояване на българския земеделец. Няма как България да има активно земеделско производство, ефективно и модерно земеделие без една ефективна хидромелиоративна система за напояване. И в този аспект виждаме определени стъпки за решаване, като разбира се решаването на този проблем е дългосрочен. Но трябва да го започнем с крайната цел българският земеделец да има достъп до вода за напояване и то на достъпна цена, която няма да повлияе върху конкурентноспособността и ефективността на производството.

 

Водещ: Знаем колко усилия бяха положени за привличането на повече евросубсидии за сектор „Земеделие”. Това ли е основното средство, основният лост за развитие на сектор „Земеделие”? Какви други възможности съществуват и какви са перспективите за следващия програмен период пред българските земеделски производители?

 

Десислава Танева: Инструментите за финансова подкрепа са два. Основният безспорно е европейското финансиране и очакванията за новата Обща селскостопанска политика и по-справедливото разпределение на средствата, и по-справедливото насочване като подкрепа към определени сегменти и група производители. Вторият инструмент, който безспорно е с по-малко влияние – това са националните средства за подкрепа. Тези два източника на финансова подкрепа на практика, за да бъдат ефективни и за да дадат принадена стойност трябва да са в комплект от законодателни, нормативни мерки, виждания как да бъдат приложени те - това, в което смятаме на практика, че като решения сме по-ефективни. Какво имам предвид? Включително мерките в сектор „Финансова политика” относно запазване на данъчното облагане, седемдневния срок за възстановяване на ДДС на изрядните фирми, прилагането на получената дерогация за обратно начисляване на ДДС в сектора на търговията за зърнени култури, плюс това, с което започнах – насочването на максимално възможните пакети от подпомагане в интензивните сектори на производство. Така че страната ни да усвои природния потенциал, с който разполага – овощарство, зеленчукопроизводство, животновъдство и бързо набиращото интерес и разрастващото се биологично производство.

 

Водещ: Как виждате работата на бъдещото Народно събрание и кои трябва, според вас, да бъдат първите стъпки на Комисията по земеделие, чиито председател бяхте в предишния парламент?

 

Десислава Танева: Искам да кажа, че в работата на Комисията по земеделие и гори винаги трябва да се търси консенсусът. Земеделието е много важен отрасъл за България и стъпките за решаването на основните проблеми в него е добре да бъдат вземани с консенсус, защото обратното означава всяка от политическите сили да го използва твърде популистки, което пречи на развитието на сектора. И ние в нашата работа винаги сме се опитвали с консенсус да приемаме нормативните актове и закони и в открит ефективен диалог с браншовите организации в сектора. Това, което на първо време трябва и веднага да започне съответната Комисия по земеделие и гори в новото Народно събрание, живот и здраве в близко време, това е един Закон за защита на растенията, колкото и странно да ви звучи. Имахме срок, в който трябваше да приложим определени регламенти, законопроектът е готов, дебатиран е широко и с браншовите организации, изчистени са текстовете и той е готов за приемане. Основната роля на бъдещата Комисия по земеделие наистина я виждам в това - за постигане на обществен консенсус и на уреждане на поземлените отношения и кодифициране на законодателството във връзка с поземлените отношения в сектора. Това наистина е голямо предизвикателство, но това законодателят го дължи и на сектора като цяло.

 

Водещ: Освен водач на листата на ГЕРБ в Сливен вие сте и областен координатор на партията. Колко мандата смятате, че ще спечелите в Сливен? Каква цел си поставяте?

 

Десислава Танева: Смятам, че ПП ГЕРБ категорично ще спечели парламентарните избори и ще вземе половината от мандатите в Сливен. Да, аз съм и областен координатор на ГЕРБ в Сливен и във времето, в което бяхме в мандат ние сме били открити към хората. Това, което ни е било по силите като народни представители аз и моите колеги сме съдействали за развитие на града, подкрепили сме и сме подпомогнали всяка от четирите общини на областта. Наистина, което ни е било по възможностите сме го направили. Водим изключително позитивна кампания така, както на всички избори досега. Никога не сме изневерявали на своя стил на водене на кампания. Много огорчение изпитвам, когато на практика дебатът, на която и да е политическа сила се обръща в това не какво решение вижда дадена политическа сила, не какво предлага като мерки за решение, а всичко е против, каквото е направила партия ГЕРБ. Когато търсим пропуски, когато търсим слабости първо трябва да видим себе си, какво всеки е съградил, какво всеки е направил и какво може да предложи. Манталитетът на компромати според мен трябва да отживее в нашата действителност. Позитивният човек е полезен за самия себе си и за обществото. И в този смисъл, в този аспект водим нашата кампания и смятам, че трябва да променим манталитета. Трябва да станем първо критични към себе си, първо да видим доброто, първо да видим кой какво е направил и наистина това да стане състезание на политики, състезание на дейности, който са извършени.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев