През последните две години ГЕРБ инвестира над 100 милиона в строителство на детски градини

---
24.04.2013 / 20:42

Кандидатът за народен представител от ПП ГЕРБ Валентина Симеонова се срещна в Сливен с майки на малки деца. Тя съобщи, че само за последните две години правителството на ГЕРБ е инвестирало над 100 милиона лева в мрежа от детски градини в цялата страна и до края на октомври предстои откриване на 70 нови детски градини. Едната от тях ще бъде в Сливен. Изгражда се по проект за социално включване и представлява детска градина с общностен център за ранна интервенция на деца с увреждания. „Ще бъде обучен специален екип ранна диагностика на децата, работа с родителите, и прилагане на специалната методология на Монтесори терапия. Ще издигнем качеството на тези услуги”, каза Валентина Симеонова.

Тя подчерта, че правителството на ГЕРБ е управлявало в много тежка финансова криза, когато е трудно да се прави социална политика. Въпреки всичко нито един социален разход не е съкратен. Продължена е политиката към младите майки - 410 дни отпуск за отглеждане и раждане на дете, запазен е размера на плащането на месечната подкрепа. „Направихме всичко възможно в майките да се завърнат на пазара на труда, като вложихме много средства в строежа на детски градини. Развихме сериозна мрежа от услуги в подкрепа на семействата. Когато поехме управлението имаше 186 социални услуги, сега техният брой е над 400 ”, каза още Симеонова.

В програмата на ГЕРБ за следващ мандат е заложено обвързването на размера на майчинските с минималната работна заплата.

Правителството на ГЕРБ чрез промени в законодателството даде възможност наетите на работа млади жени с деца до 3 години да получават заплати с осигурени средства от бюджета. През последните шест месеца на 2012 г. 268 майки са се възползвали от тази мярка. Добра мярка е и схемата „Отново на работа”, при която се осигуряват безплатни грижи от детегледачки за децата на работещите майки. 2 300 български семейства са се възползвали от тази мярка в края на 2012 г.

Валентина Симеонова заяви, че програмата на ГЕРБ е ориентирана към осигуряване на много стимули за насърчаване развитието на икономиката. Целта е устойчива и трайна заетост чрез развитието на икономиката. „Предвиждаме инвестиции в развитието на малкия и средния бизнес. По програма „Конкурентноспособност” ще се отделят много средства за развитие на семейния бизнес. Отделяме сериозно място за развитието на социалните предприятия за насърчаване на заетостта на хората с увреждания”, допълни Симеонова. Тя информира още, че в следващия програмен период се предвижда развитието на т.нар. заместваща грижа, за която ще бъдат отделени около 20 процента от европейския социален фонд за България.

На срещата присъстваха кандидатите за народни представители от листата на ПП ГЕРБ-Сливен Галя Захариева и Марин Кавръков.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев