Томислав Дончев: Управляващите зареждат системата с малодушие, вместо да показват визия за развитие

Томислав Дончев
10.06.2013 / 15:43

Коментари на едро как има опасност да се загубят европейски средства, трябва да бъдат приемани като някакъв вид застраховка за следващи неудачи на новото правителство. Това заяви на пресконференция в централата на ПП ГЕРБ народният представител от ПГ на ГЕРБ и бивш министър по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев. „Най-интересен е натрапчивият коментар как България може да загуби средства заради бездействие на предишното правителство. Всяка година, когато държавата достигне годишните цели, тя няма отписване или загуба на средства. Целият ресурс практически е договорен, България няма нито една спряна оперативна програма”, каза още Дончев. По думите му досега България си е изпълнявала годишните цели и поради тази причина страната ни не е губила нито стотинка от европейските програми. „Към 2009 г. нашето правителство започна с 0 % възстановени средства, с вътрешни плащания по-малко от 1 % и 18 % договорени от цялата финансова рамка. Към момента има 30 % възстановени средства, 40 % вътрешни плащания и 105 % договорени от цялата финансова рамка”, припомни Томислав Дончев. Според него не бива в средата на годината цялата система да се зарежда с подобно малодушие. „Имаме поведенчески проблем. Някой не е скъсал с менталността си на опозиция. Сега очаквам да чуя каква е визията най-вече по отношение на Закона за управление на средствата от ЕС”, подчерта Дончев.

 

„Има неписано правило новоизбрано правителство да се ползва от сто дни толеранс. Не очаквайте политикански атаки срещу правителството. Основната ни цел е да информираме обществото, защото истината е важна, и да предпазим от бъдещи грешки във всяка една от тези сфери”, посочи Дончев и добави, че коментарът за подготвеността на България за следващия програмен период е смущаващ. „Въпреки забавянето на европейско ниво, България, поучила се от неуспехите в миналия програмен период, започна подготовката за следващия програмен период. Наличен е документ национален план за развитие „България 2020”, готов е проект на договор за партньорство с Европейската комисия. България е първата държава-членка, която представи този проект”, заяви Дончев. По думите му до голяма степен са готови и оперативни програми, финансов модел за разпределение на средствата и модел за макроикономически анализи.

 

Според народния представител от ПП ГЕРБ Владислав Горанов изпълнението на бюджета за 2013 г. върви с по-добри темпове от изпълнението през 2012 г. „Не вярваме, че нещо ще може да бъде надградено към края на 2013 г. Ще бъдем изключително внимателни да не се допуска преразглеждане на размера на дефицита до края на 2013 г. и в следващите години, за да не се налага държавата да задлъжнява прекомерно”, обясни Горанов. Той бе категоричен, че председателят на БСП Сергей Станишев за пореден път манипулативно представя информация за изпълнението на приходите на бюджета. „Основен лайтмотив на БСП беше знаенето на съществуване на огромна контрабанда в митниците. Коментарите говореха за над 1,5 млрд. контрабанда, покровителствана от ГЕРБ. Това означава, че до края на годината сегашното правителство има възможност да преизпълни бюджета значително, да разбият всички контрабандни канали, които да донесат над 1,5 млрд., като по този начин дадат стабилна основа”, подчерта Владислав Горанов.

 

„Внушенията, че публичните финанси и икономиката на страната са в най-лошото състояние, са меко казано преувеличени. Наблюдаваме кампания за омаскаряване и зачеркване на всичко, постигнато през управлението на ГЕРБ. Тези аргументи ще бъдат изчерпани. С нетърпение очакваме реалните действия на новото правителство. За съжаление на този етап виждаме основно опити за реваншизъм. Първият проект, видял две гласувания в парламента, не е Законът за ДОО, а законопроектът за изменение и допълнение на Закона за ДАНС”, заяви Владислав Горанов.

 

Той бе категоричен, че е неприемливо твърдението, че 800 милиона лева са в тежест на сегашното управление. „Към края на април излишъкът за месец април е над 500 милиона лева. Ако добавим авансите за плащане на пенсии, излишъкът ще надхвърли 600 милиона лева. Изпълнението на бюджета за 2013 г. върви с по-добри темпове от изпълнението през 2012 г.”, обясни Владислав Горанов.

 

„Няма никакви основания да се счита, че България ще загуби делото в арбитража – точно обратното, България е силната страна“, заяви народният представител от ПП ГЕРБ Делян Добрев. „Миналата седмица се чу, че НЕК и „Атомстройекспорт” ще продължат разговори за „Белене”. Не знам какво е правното основание, защото ние имаме нелегитимен референдум, имаме две решения на Народното събрание и едно решение на Министерски съвет за спиране на проекта. Преди да започнат каквито и да е преговори, трябва решение на Народното събрание, за да има правно основание за започване на разговори”, посочи Добрев. Той попита на какво се дължи становището на премиера Пламен Орешарски за шансовете на България в арбитража, дали се базира на анализ на новото правителство, дали думите му са съгласувани с адвокатите и не смята ли, че това изказване може да бъде използвано от съда срещу България.

 

Народният представител от ПП ГЕРБ Лиляна Павлова изрази притесненията си, че в програмата на Сергей Станишев няма и дума за изграждането на магистрала „Хемус”. „Ако България не се възползва от европейските средства и не изгради така важната магистрала за Северна България, това ще е сериозна грешка. Бих апелирала към правителството да отдели време на разработените стратегически документи, те са разработени от професионалисти”, посочи Павлова.

 

„Подготвя се аполиптична прогноза за това, че ще се загубят евросредства. Най-вероятно те умишлено ще саботират избора на България държавата да бъде градена, ще се опитат да не изпълнят програмата, спестявайки си национално съфинансиране и пренасочвайки го за удовлетворяване на популистки мерки – за социален разход. Това няма да мине, или ако случайно мине, ще бъде щета за държавата в следващите 10 години”, заяви народният представител от ПП ГЕРБ Ивайло Московски. Според него сегашните управляващи са давали неизпълними популистки обещания, а сега ще се опитат да ги изпълнят, като ги финансират със средствата за съфинансиране на европейските проекти. „Каквито и приоритети да бъдат записани, един от критериите на ЕС е, че без реформи, няма да бъдат финансирани. Визирам приватизацията на „Товарни превози”. Няма нито един желаещ да го купи”, каза Московски.

 

„По времето на мандата на ГЕРБ са заловени най-големите количества контрабандни цигари. През 2010 г. беше сериозно увеличен размерът на акциза и натискът върху контрабандата стана доста сериозен”, припомни Владислав Горанов. Той добави, че ГЕРБ ще възобнови парламентарните си инициативи да се разширят функциите на МВР, за да могат да се сведат опитите за контрабанда на стоки до нула.

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев