Десислава Танева, ГЕРБ: Безпредметно е политически да легитимираме управляващите

Десислава Танева и Галя Захариева
19.06.2013 / 15:44

ПГ на ПП ГЕРБ взе решение изцяло да напусне парламента и в пленарна зала да влезе само за гласуване на изменения и допълнения в Изборния кодекс. Това обявиха на пресконференция народните представители от ГЕРБ-Сливен Десислава Танева и Галя Захариева. Според Танева, измененията в изборното законодателство трябва да бъдат в отговор на очакванията на хората за промени, водещи до по-широка гражданска представителност. Тя смята, че трябва да бъде въведен мажоритарния вот, задължителното гласуване, електронното упражняване на правото на глас, както и да има широко представителство в парламента на гражданските организации. Десислава Танева би подкрепила предложение за въвеждане на изискване за образователен ценз за кметовете на населени места. Тя потвърди позицията на ГЕРБ, че в тази ситуация правителството на Орешарски трябва да подаде оставка, защото няма обществен кредит на доверие.

„Считаме, че този парламент, с начина на неговото ръководство, както и правителството, нямат обществен кредит на доверие. Затова е безпредметно политически да легитимираме управляващите”, каза Танева, с което обясни и мотивите за решението на групата на ГЕРБ да напусне парламента. Според нея упражняването на властта става по начин отпреди четири години, когато беше отхвърлено от обществото.

Част от това управление е назначението на двама заместник-министри – на образованието Мукаддес Налбант и на земеделието – Бюрхан Абазов. Муккадес Налбант беше запомнена от обществото с мнението, че националния герой Васил Левски е бил закононарушител, за което османската полиция го е наказвала и преследвала.

Десислава Танева припомни, че под ръководството на Бюрхан Абазов са извършени заменки, които са в наказателна процедура срещу България в Европейската комисия, и бяха разпродадени територии от парк Странджа. Според нея, черешката на тортата при упражняването на властта от БСП и ДПС, е било избирането на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. „Реакцията на управляващите през тези дни е много променлива. Най-напред ни обясняваха колко смел и решителен е Пеевски, а когато гражданския протест не стихна, разбрахме, че той може да бъде оттеглен, но може да остане депутат. Днес слушаме само извинения”, каза Танева.

Народният представител Галя Захариева заяви от своя страна, че основният стил на управляващите са манипулацията и популизма. „От ПП ГЕРБ не сме съгласни да бъдем в една зала с хора, чиято единствена цел е властта чрез манипулация. Хората не искат Орешарски да работи за тях и снеха доверието си от БСП и ДПС”, каза Захариева.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев