Бойко Борисов: Един месец правителството ще харчи парите от заема без контрол от парламента

Бойко Борисов
01.08.2013 / 17:29

„Защо излизат в отпуск, защо днес актуализират бюджета, а не септември? Един месец правителството ще харчи тези пари без контрол от парламента и ще видите през септември на колко ще останат”. Това заяви пред журналисти лидерът на ПП ГЕРБ Бойко Борисов след днешното заседание на Народното събрание.

 

На въпрос кога според ГЕРБ трябва да се проведат нови избори г-н Борисов отговори: „Вчера, много ясно и надълго обясних, че ние сме за незабавно провеждане на предсрочни избори. Само че, вместо да се проведат незабавно предсрочни избори, тройната коалиция се втвърди и се видя, че колкото и десетки хиляди протестиращи да излизат, не могат да ги накарат да си отидат. Именно затова – мина май, мина юни, мина юли, влязохме в август. На протестиращите искам да кажа, че най-важната точка, която трябваше да се гледа в тези два месеца и половина, беше промяна в Изборния кодекс. Те неслучайно излязоха във ваканция сега, без да се вкара подобна точка. Неслучайно ние искахме август да се работи само по тази точка. Десни, реформатори, всички, които са на улицата, сами казват, че ако сега се проведат незабавно избори по стария Избирателен закон, ще се възпроизведе статуквото. Значи по пътя на елементарната логика следва, че без да е променен Избирателният закон, избори веднага са в услуга на тази тройна коалиция, която ще се възпроизведе пак“. По тази причина Бойко Борисов отправи апел към всички демократични сили натискът върху парламента да бъде за промяна на Изборния кодекс и веднага след това да се проведат предсрочни избори.

 

„Сега сме август, не сме май. След него идва септември. Докато вкарат точката за Изборния закон, тя може да стои 6 месеца. Като ги виждате колко са нагли – дали по-рано ще променят Избирателния закон!? Ще дойдат февруари – март. Само след два месеца са изборите за европейски депутати. При тази бедна държава, при това неспособно да събира приходи правителство, виждате, че последните месеци държавата върви със страшна сила надолу. При тези протести ежедневно, нито нови инвеститори ще дойдат, нито ще има растеж. Убеден съм, че към зимата държавата ще дойде в рецесия”, заяви още г-н Борисов и допълни, че за разлика от тези, които са извън парламента и могат да си говорят каквото искат, народните представители от ГЕРБ са отговорни хора и представят нещата във фактически вариант.

 

„Огромен успех ще е да накараме управляващите да произнесат думата предсрочни избори. Виждате, че с демократични средства, не могат да бъдат махнати трите партии. „Атака”, ДПС, заедно с партията майка БСП, са толкова добре коалирани, толкова са стегнати в единен юмрук. Хората играят театрални постановки, изкарват пиано, свирят, на френската революция се направиха, какво ли не правят, милите, всяка вечер. И тези - все едно ги няма. И понеже нас са ни сложили откъм шумната страна на парламента, където свирят и дюдюкат, от тяхната страна е тихо и са си направили кордон, си мислят, че няма протести. Стане ли 16.00 часа, като кюрдските партизани напускат”, коментира още Борисов.

 

„Много искаме предсрочни избори, но зависи от тях. Те не са Бойко Борисов и ГЕРБ – да чуят хората на улицата и да кажат – ето ви властта, нека да направим избори и хората да се произнесат пак. Това, което правят в момента, нямат нищо общо с демокрацията. Ние имахме моралното право да стоим, защото имахме 117 народни представители срещу 40. Те сега не са първа политическа сила. Пак стоят и казват, че ще изкарат целия мандат. Искам да се обърна към протестиращите и нашите приятели от център – дясно – това, че заявяваме, че искаме избори веднага, то няма да се случи по наше желание”, заяви още в парламента лидерът на ГЕРБ. На въпрос има ли план за излизане от тази ситуация Борисов заяви: „Моите методи са демократични. Моите методи са – когато има напрежение в обществото, подаваш оставка, отиваш на избори и обществото да се произнесе, казваш – ние сме първи, съжаляваме, навсякъде в света първите управляват. Месец след парламентарните избори и във Варна ги набихме въпреки огромните усилия, които положиха, вече с правителство, прокуратура, полиция, всичко”, коментира Борисов. Към партиите от Реформаторския блок той се обърна с думите да „броят тези три партии - БСП, ДПС и „Атака”, и когато си смятат процентите, да смятат, че ако нямаме някаква обща програма, платформа, общи действия, няма как поотделно да се преодолеят”.

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев