Декларация на Парламентарната група на ПП ГЕРБ срещу действия на полицията. МВР събира данни от протестиращите

---
05.09.2013 / 10:30

Новата парламентарна сесия на 42-то Народно събрание започна по същия начин, по който завърши старата – с безпрецедентни по мащаб и форма граждански протести срещу загубилото всякаква легитимност управление на Тройната коалиция БСП, ДПС и Атака. Тази позиция обаче очевидно не се харесва на управляващите и са впрегнали цялата държавна машина, за да пречупят и заглушат гласа на народа.

 

Само преди дни полицията във Варна си позволи по скандален начин да изиска от ГЕРБ личните данни на всички новопостъпили членове от цялата област. Очевидно това са новите методи на работа на МВР, които са идентични с тези на репресивната Държавна сигурност от преди 1989 г. Вчера като народен представител от Български регион с мен се свързаха притеснени граждани от Сандански, които са били на протест в София. При прибирането им в Сандански, шофьорът на автобуса е получил телефонно обаждане от полицията, в което е питан къде точно ще остави хората в Сандански. При пристигането им, на протестиращите са събрани личните карти, записани са данните им и са подложени на разпит къде и за какво са пътували. Това е недопустима полицейска репресия.

 

Същата политическа и полицейска репресия е била извършена вчера и срещу хора, връщащи се към Разлог след протеста. Автобусите им са спирани умишлено няколко пъти по пътя, записвани са данните от личните им карти и са разпитвани дали са участвали в протеста срещу правителството на Орешарски или в контрапротеста в подкрепа на кабинета. И в този случай органите на реда са звънели по телефона на шофьорите и са ги разпитвали за маршрута на пътуването и за крайната спирка. Очевидно цялата държавна машина е впрегната да установи кои хора ходят на протестите в София.

 

Колегите народни представители от Бургас също бяха потърсени от уплашени граждани, които са били подложени на полицейски тормоз заради участието си в протеста в София. Още на излизане от Бургас полицията е оглеждала автобусите им и са записвали регистрационните им номера. На връщане, на входа на Бургас два от автобусите са отбити от пътя. Полицаите са събрали личните карти на всички пътуващи, личните им данни са записани, багажът им е проверен и са разпитвани за пътуването. Тъй като третият автобус се е движил със закъснение, полицаите са разпитвали защо се бави, кога ще пристигне и колко души има в него.

 

От ПП ГЕРБ определяме този случай като грубо погазване на Конституцията и законите на България. Полицейщината и репресиите, извършени от органите на МВР, срещу мирно пътуващи български граждани, изразили своята политическа позиция, са в разрез с всички демократични практики и норми на Европейския съюз. Дори след като и председателят на Групата на ПЕС и Европарламента Ханес Свобода каза на БСП, че не приема подобни действия да се извършват в страна-членка на Евросъюза, очевидно нито в БСП, нито в правителството, сте си взели поука. Защото тази полицейщина е поредното нарушение на европейските принципи и правата на свободно придвижване на гражданите. Тези действия са пореден грандиозен провал на правителството. Вчера премиерът Орешарски се похвали, че най-голямото постижение за първите 100 дни на кабинета му е освобождаването от страха. Г-н Орешарски, Вие в България ли живеете? Знаете ли какво правят подчинените ви? Защо допускате полицейщина и репресии срещу българските граждани? Очевидно г-н Орешарски, когато се хвалехте вчера за освобождаването от страха, сте имали предвид страха от падането на собственото ви правителство, защото това „освобождаване“ минава през налагането на страх в демократично мислещите българи.

 

Тези действия на полицията връщат България в най-мрачните времена на тоталитарния комунистически режим и напомня за репресивните похвати на мракобесната Държавна сигурност. ПГ на ПП ГЕРБ настоява за незабавно явяване в Народното събрание на министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев. Министър Йовчев трябва да отговори на следните въпроси:

Кой и защо издава заповеди за полицейски тормоз и репресии срещу мирно протестиращи български граждани?

 

На какво основание са проверявани от органите на МВР пътуващи български граждани, които не са извършили никакви нарушения?

С каква цел са събирани личните данни на пътуващите хора и информация за целта на пътуванията, маршрутите и времето на пристигане на протестиращите?

С оглед на това, че сигнали за подобни проверки са получени от различни области на страната, обичайна практика ли е органите на МВР да извършват такива проверки на територията на цялата страна?

Тази практика обичайна ли е са органите на МВР в цялата страна и това ли е новият начин на работа в МВР?

Ще понесе ли министър Йовчев лична отговорност за извършените репресии, подавайки оставка, или с оставането си на поста ще покаже, че това е модел на действие на цялото правителство и ще даде поредно основание да искаме оставката на целия провален кабинет?

05.09.2013 г.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев