Родители и деца от Горно Александрово блокираха пътя София-Бургас. Искат детска градина и образование

---
15.09.2013 / 15:22

Жителите на сливенското село Горно Александрово блокираха пътя София-Бургас в знак на протест срещу невъзможността деца от селото да посещават детска градина. „Искаме Целодневна детска градина, искаме образование”, скандираха родители и деца. Ако проблемът им не бъде решен, те са готови на гладна стачка. Според промени в законодателството, предучилищното образование е задължително за децата над 5 години.

 

„В Горно Александрово детската градина се помещава в част от сградата на старото училище и има капацитет за не повече от 12 места. 5-годишните деца са 15, а над 45 са всички деца в предучилищна възраст”, каза кметът на селото Петър Костадинов.

Жителите настояват да има целодневна детска градина, да се сформира поне още една група и да се отпуснат необходимите учителски бройки. Вариантът е тази година децата да се съберат в полудневна група, а от следващата година проблемът да се реши кардинално – построяване на нова сграда, или ремонтиране на старото училище.

На събрание след протеста, протестиращите решиха да внесат предложение до Комисията по образование в общинския съвет, което да бъде гласувано на сесия още този месец.

 

Училището в Горно Александрово не функционира повече от 10 години. От 2004 г. учениците всекидневно се извозват до средищното училище в село Блатец. Техният брой е 89, а учениците от Блатец са само 8, казва кметът Костадинов. Преди известно време късо съединение предизвиква пожар в сградата на училището и в момента тя е изоставена и се руши. Още при встъпването си в длъжност, кметът е предоставил информация на общината и искания да се реши проблема с детската градина, премахване на рушащата се сграда на училището, или поне обезопасяването й. Досега няма никакъв отговор.

Кметът на селото и протестиращите родители запознаха с проблема си координатора на структурите на ГЕРБ-Сливен Марин Кавръков. Според него не са необходими много средства за ремонт на двете помещения в сградата на старото училище, но общината трябва да отпусне учителски бройки.

 

„Това е проблем, който назрява. Утре ще ескалира и в други села, където има общности в риск - Чинтулово, Самуилово, Селиминово и др. Това, че другите не са излезли да блокират пътя, не означава, че няма проблем. Какво е направила общината и мисли ли тя с години напред? Няма политика, разбиране на проблемите и смятам, че няма и опит да се вникне в тях. Пълно неразбиране и ниско професионално ниво на компетентност!”, каза Кавръков. Той припомни, че по време на мандата му като областен управител е изработена Програма за общностите в риск по модел на ЮНЕСКО, предоставена е на общината, но никой не работи по нея. По данни от документа всяка година в сливенска община се раждат около 1000 деца, а местата в детските градини са 4 333, като са изпълнени 99,9 процента. Решението, според Кавръков, е разкриването на още 50 групи и 100 работни места за учители.

„Какво е това лицемерие, че се води социална политика? Това е лицемерие! Общината мисли от днес за утре, а не за населението в перспектива с 5-10 години. Само с „мирно”, „наляво”, „надясно” и „кръгом” и „обърни се”, работа не се върши. Трябва интелигентен, грамотен , професионален поглед върху нещата”, каза Кавръков.

Той допълни, че държавата е взела мерки да стимулира семействата да изпращат децата си по-рано на детска градина и да се подготвят за първи клас чрез промените в законодателството. Кавръков поясни, че има и финансови санкции спрямо родителите, които не изпълнят директивата на закона. „Сега родителите искат да дадат децата си, а няма къде. Кой е виновен? Държавата е регламентирала изискванията, някой трябва да ги изпълнява и това е общината”, каза в заключение Марин Кавръков.

 

Още снимки от новината

---
---
---
---
---
---
сградата на училището

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев